close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EnergiaTa



| Organizator:
    Asociația Solar Decatlon Romania
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Pana la modificarile legislative de anul trecut, persoanele ce doreau sa isi instaleze un sistem cu panouri fotovoltaice trebuiau sa treaca printr-un proces legislativ indelungat, de aproximativ 450 de zile, la finalul caruia tot nu puteau injecta energia produsa in retea.
Astfel am indentificat 2 nevoie majore:
I. Formularea unui cadru legislativ pentru a asigura dreptul consumatorilor finali de a deveni prosumatori si de a fi remunerati pentru energia electrica livrata in retea
II. Simplificarea procesului legsilativ existent pentru a avea o durata si un cost de implementare mult mai redus


| Scopul programului
    Obiectivul este ca, prin contributia la crearea unui cadru legislativ, prosumatorii sa devina o realitate, si, astfel, sa acceleram tranzitia catre energia curata, din surse regenerabile.
Prima etapa este finalizata, exista acum un cadru legislativ ce permite acest lucru, iar durata procesului este semnificativ redusa.
In continuare dorim sa: ajungem la 100.000 de prosumatori in urmatorii ani si la 1.000.000 pana in 2030, gasim surse de finantare pentru romani si sa reducem TVA-ul in domeniul energiei regenerabile pentru utilizatorii casnici, lansam Ghidul si Harta Prosumatorului


EnergiaTa EnergiaTa EnergiaTa

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In 2016 ne aflam pe ultimul loc din Europa la durata obtinerii autorizatiei pentru montarea de PV-uri, cu peste 450 de zile. Si nici dupa aceasta perioada, romanii nu puteau injecta energia in retea.
Dupa experienta din EFdeN a proiectarii si construirii a 2 case solare, sustenabile, 100% electrice, premiate national si international, noi nu puteam injecta energia produsa in retea. Frustrati de acest fapt, am pornit proiectul energiaTa.
Am inceput printr-o campanie de constientizare unde am expus problema si potentialul energetic urias pe care il are Romania din resursa solara.
Am organizat workshopuri, conferinte si mese rotunde unde am implicat cat mai multe ONG-uri, companii, media, administratii publice. Pentru a convinge autoritatile am creat cea mai mare comunitatea a Prosumatorilor, cu peste 4500 persoane in momentul de fata.
Prima reusita importanta a noastra a fost introducerea Prosumatorilor in Strategia Energetica Nationala.
A doua reusita majora a fost in comisiile din parlament, unde am participat la foarte multe discutii pentru a obtine un cadru legislativ si financiar cat mai bun.
Pe 20 iulie 2018 a fost aprobata legea 184/2018 de presedintele Romaniei, lege ce defineste termenul de prosumator, simplificari fiscale esentiale si obligativitatea distribuitorilor si furnizorilor de a accepta prosumatorii.
Dar pentru a exista prosumatori era nevoie si de norme de implementare. Pe 28 decembrie 2018 au fost aprobate 3 ordine 226, 227 si 228, care impreuna cu legea 184 ofera cadrul legislativ pentru asigurarea dreptului consumatorilor finali de a deveni prosumatori si de a fi remunerati pentru energia electrica livrata in retea.
Asadar, astazi in Romania exista prosumatori, mici producatori de energie curata, din surse regenerabile, care poate fi injectata.


| Date beneficiari
    Micii producatori de producere a energiei electrice din surse regenerabile - 30.000, prin finantarile AFM, datoria cadrului legislativ creat

| Date beneficiari
    Instalatori si producatori prin vanzare si montare - 4500 membrii in comunitatea noastra formata din persoane fizice si intalatori, in plus beneficiaza distribuitori si consumatori clasici, prin stabilizarea retelei

| Activitati
    l. Identificarea Problemelor
Ce am descoperit din primele din primele intalniri a fost ca autoritatile nu stiau ca exista aceasta problema in Romania.
II. Dovada cererii pentru aceste schimbari
Pentru a face acest lucru am creat o comunitate de persoane fizice, instalatori, companii si ONG-uri pentru a le reprezenta in discutii.
Ill. Coalizarea fortelor
Am organizat mese rotunde si conferinte pentru a atrage atentia asupra fenomenului, intalniri la care am invitat si decidentii politici, autoritati si administratia publica. Prima conferinta a prosumatorilor a rezolvat multe dintre temerile comunitatii, ca urmare numarul de aplicatii ale instalatorilor s-a dublat intr-o saptamana.
IV. Am gasit si propus solutii
Dupa ce am mapat problemele si institutiile responsabile, am cautat solutii cu ajutorul comunitatii si le-am oferit autoritatilor. Pentru a ne asigura ca se vor implementa, am monitorizat procesul continuu.
V. Campanie de informare
Venim in spijinul comunitatii prin articole utile ce raspund la cele mai frecvente si importante intrebari ale acestora. Impactul acestora este semnificativ, in 3 luni am inregistrat 10.000 de vizitatori unici ai blog-ului nostru.
VI. Ghiduri si solutii
In curand vom publica Ghidul Prosumatorului, la care lucram de mai bine de un an si care va explica tot ce tine de energia solara, solutii, autorizatii, proces, dimensionari, etc.
In plus vom lansa si Harta Prosumatorului prin care firmele, instalatorii se pot conecta cu prosumatorii mai usor.


| Rezultatele programului
    Am facut un lucru imposibil posibil, astazi primesti bani pentru energia injectat in retea. Mai mult, pentru a face asta procesul este mult simplificat, iar costurile mult reduse. In acest timp am creat si prima comunitate a Prosumatorilor si o piata noua pentru firme din romania, care acum genereaza locuri de munca.

Schimbarile efective sunt de natura legislativa:
- Legea 184/2018 - Lege ce defineste termenul de prosumator, simplificari fiscale esentiale si obligativitatea distribuitorilor si furnizorilor de a accepta prosumatorii
- Ordinul 228/28.12.2018 - Ordin pentru aprobarea Normei Tehnice( Conditii tehnice de racordare la reteaua electrica)
- Ordinul 227/28.12.2018 - Ordin pentru aprobarea contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice produsa de prosumatorii
- Ordinul 226/28.12.2018 - Ordin pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produsa de prosumatori

Modificarile legislative au deblocat mai multe oportunitati in sectorul energetic. Un bun exemplu este initiativa Administratiei Fondului pentru Mediu care a demarat 2 programe de finantare, pentru a stimula dezvoltarea de sisteme fotovoltaice:
- Unul pentru prosumatori prin care se subventioneaza 20.000 lei, sau 90% din costul total. Programul finanteaza 30.000 de astfel de proiecte, ceea ce inseamna ca daca anul trecut aveam 0 prosumatori, la sfarsitul anului acesta vor fi cel putin 30.000
- Unul pentru locuinte izolate prin care se subventioneaza 25.000 lei, sau 100% din costul total


| Buget
    160000

| Parteneri
    Engie

| Website program
    https://energiata.org/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->