Participanti & Proiecte
Abilitatile conteaza - sanatate si viata activa in scaun rulant
|
Organizator: Fundatia Motivation Romania |
|
Categorie: Incluziune sociala |
De-a lungul timpului, sute de beneficiari nu au putut participa la programele Motivation sau au decedat in urma tratarii necorespunzatoare a infectiilor urinare si escarelor, sau au fost iremediabil afectati de deformarile posturale și alte complicații medicale cauzate de un scaun rulant nepotrivit.
Pentru prevenirea acestor situatii, ne-am propus imbunatatirea accesului persoanelor in scaune rulante la instruire si echipamente corespunzatoare pentru sanatate si mobilitate, ca sa aiba o viata activa si sa fie prezente in comunitate. Totodata, ne-am dorit sa aducem in Romania un echipament unic de evaluare a presiunii exercitate in pozitia asezat, pentru prevenirea escarelor. Nevoia de scaune rulante si instruire pentru beneficiarii proiectului a fost identificata de echipele Motivation, prin evaluari individuale conform recomandarilor OMS
| Scopul proiectului
Proiectul a vizat crearea unui model de servicii de incluziune a persoanele in scaun rulant, prin cresterea accesului acestora la instruire si echipamente pentru sanatate si mobilitate.
Obiectivele au inclus introducerea in tara a primului sistem computerizat de evaluare a presiunii pentru prevenirea escarelor; furnizarea serviciului de instruire pentru viata activa in parteneriat cu centre medicale, pentru a facilita acesul beneficiarilor la acest serviciu; furnizarea de servicii de instruire pentru sanatate si viata activa pentru 200 de beneficiari in scaun rulant.
| Aria geografica
Bucuresti, Ilfov, Prahova, Giurgiu, Ialomita, Dambovita, Calarasi, Buzau, Teleorman, Constanta
| Rezumat
In baza statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), estimam ca in Romania traiesc peste 50.000 de persoane in scaun rulant. Vietile lor sunt grav afectate de lipsa informatiilor privind sanatatea si mobilitatea si de calitatea slaba a majoritatii scaunelor rulante disponibile la furnizori. Motivation este singura organizatie din tara care furnizeaza aceste echipamente conform principiilor OMS.
Multe dintre persoanele care folosesc scaune rulante ca urmare a leziunilor medulare nu au acces la informatii corecte legate de ingrijirea sanatatii si intelegerea afectarilor survenite, prevenirea sau ingrijirea escarelor sau infectiilor urinare etc.
Prin proiectul Abilitatile Conteaza – sanatate si viata activa in scaun rulant, ne-am propus crearea unui model de servicii de sanatate si incluziune pentru o viata activa a utilizatorilor de scaune rulante. Proiectul a vizat cresterea accesului copiilor si adultilor in scaun rulant din Romania la instruire si echipamente pentru sanatate si mobilitate corespunzatoare, astfel incat sa aiba o viata activa si sa fie prezente in comunitate.
In proiect, echipele regionale Motivation au oferit scaune rulante si instruire pentru o viata independenta pentru 341 de adulti si copii cu dizabilitati locomotorii din Bucuresti, Ilfov, Prahova, Giurgiu, Ialomita, Dambovita, Calarasi, Buzau, Teleorman, Constanta. Serviciile au fost oferite la domiciliul beneficiarilor, in spitale de recuperare si in comunitate - prin intermediul unor seminare. In plus, a fost introdus un nou serviciu de evaluare computerizata a presiunii exercitate in pozitia asezat, cu ajutorul BodiTrak - un sistem unic in Romania, achizitionat in proiect. Rezultatele oferite de acesta contribuie la prevenirea escarelor pentru persoanele care folosesc scaune rulante
| Date beneficiari
• 341 de persoane cu dizabilitati locomotorii au primit echipamente de mobilitate si instruire pentru sanatate si viata independenta in cadrul proiectului. Dintre acestea, 221 de persoane (27 de copii si 194 de adulti) au primit scaune rulante potrivite nevoilor lor. • 148 de membri de familie si specialisti au participat la activitatile din proiect – seminare organizate in comunitate/ in centre de recuperare. • 591 de utilizatori de scaune rulante au primit sfaturi despre o viata activa in scaun rulant
| Date beneficiari
Copii si adulti in scaune rulante si insotitorii lor, care primesc servicii de la Motivation sau la spitalele/centrele de recuperare implicate, dupa incheierea proiectului, inclusiv prin evaluarea presiunii cu noul echipament cumparat din proiect.
| Activitati
341 de persoane cu dizabilitati locomotorii au primit echipamente de mobilitate si instruire pentru sanatate si viata independenta in proiect. Dintre acestea, 221 de adulti si copii au primit scaune rulante potrivite.
489 de utilizatori de scaune rulante, membri de familie si specialisti au participat la seminarele organizate in comunitate si in centre de recuperare. In parteneriat cu centre de recuperare din tara, am organizat 12 seminare de instruire in spitale, pentru prevenirea complicatiilor medicale asociate utilizarii unui scaun rulant si pentru a oferi informatii despre o viata activa in scaun rulant.
Cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania, 125 de persoane au beneficiat gratuit de serviciul de evaluare computerizata a presiunii exercitate in poziția asezat, in timpul proiectului. In septembrie-decembrie 2019, dupa incheierea proiectului, alti 32 de utilizatori de scaune rulante au primit acest serviciu, pe care vom continua sa-l oferim. Serviciul foloseste echipamentul BodiTrak, introdus in Romania in cadrul proiectului, si ajuta la prevenirea escarelor si a altor complicatii medicale la care sunt expusi utilizatorii de scaune rulante.
591 de utilizatori de scaune rulante au primit sfaturi despre sanatate si viata activa prin SMS. Au fost realizate 6 portrete ale unor persoane cu dizabilitati locomotorii si au fost publicate pe republica.ro și pe documentaria.ro pentru cresterea gradului constientizare cu privire la abilitatilor utilizatorilor de scaune rulante.
| Rezultatele proiectului
Un beneficiu major adus utilizatorilor de scaune rulante este introducerea unui serviciu pentru mentinerea sanatatii si pentru cresterea gradului de incluziune - evaluarea computerizata a presiunii exercitate in pozitia asezat. Acesta foloseste un echipament introdus in Romania in cadrul proiectului, BodiTrak, si are ca scop prevenirea escarelor si a altor complicatii medicale la care sunt expusi utilizatorii de scaune rulante. Echipamentul a fost achizitionat de Fundatia Motivation cu spriin financiar de la Fundatia Vodafone Romania.
BodiTrak este conectat la display-ul unui calculator si le ofera persoanelor evaluate o reprezentare vizuala a presiunilor inregistrate in pozitia asezat, contribuind la identificarea zonelor predispuse la escare. Specialistii Motivation folosesc rezultatele evaluarii pentru a corecta pozitia utilizatorilor prin ajustarea scaunelor rulante sau a pernelor si contribuie astfel la ingrijirea si mentinerea sanatatii utilizatorilor de scaune rulante. 125 de persoane au fost testate in proiect, au primit informatii si servicii care le protejeaza santatea si le cresc sansele sa fie active si prezente in comunitate.
221 de persoane au primit scaune rulante potrivite nevoilor lor si, odata cu ele, libertate de miscare. 148 de membri de familie si specialisti au participat la seminare in comunitate/ in centre de recuperare si au aflat despre posibilitatea unei vieti active in scaunul rulant. Recomandarile Motivation au ajuns la 591 de persoane prin SMS, iar 6 persoane au oferit un model de abilitate și incluziune prin apariția în articole publice.
| Bugetul
227911
| Parteneri
Fundatia Vodafone Romania, finantatorul proiectului
| Website proiect
https://motivation.ro/blog/evaluare-computerizata-pentru-prevenirea-escarelor-cu-care-se-confrunta-utilizatorii-de-scaune-rulante-comunicat-de-presa/