close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Padurea a cazut cu zgomot, dar creste in tacere!



| Organizator:
    Fundatia Conservation Carpathia
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Una dintre cele mai bune masuri de combatere a schimbarilor climatice ramane reimpadurirea! Doar in zona de proiect CARPATHIA am identificat peste 2.000 de hectare de padure taiata ilegal. Am realizat ca nu mai este suficienta protejarea padurilor in picioare si ca trebuie sa luam masuri pentru refacerea dezastrelor ecologice din munte, a locurilor unde padurea nu a avut puterea necesara sa se refaca singura, dupa multiple taieri abuzive.
Pe Valea Dambovitei exploatarile necontrolate au dus la eroziune a solului, alunecari de teren si, la fel de grav, la colmatarea raurilor de munte, a Dambovitei, sursa de aprovizionare cu apa a multor orase, inclusiv Bucuresti. Comunitatile locale, martorii tacuti ai vechilor taieri erau in pericol, la fel si fauna salbatica.


| Scopul proiectului
    Ne-am propus sa refacem ecosistemele afectate, in beneficiul oamenilor si a faunei locale, care, din lipsa de habitat a migrat inclusiv spre sate, provocand pagube printre animalele domestice.
Am luat ca obiectiv 100 de hectare pe an, am inceput achizitiile de “paduri de cioate” din 2012 si am ajuns pana la finalul anului 2019 la un total de 700 de hectare reimpadurite.
In 2019 am reusit sa cumparam si sa refacem 103 ha in muntii Fagaras si Leaota, finalizand plantarea pe cea mai mare si afectata zona cumparata pana in prezent de catre fundatie, langa Vidraru, pe Valea Valsanului.


Padurea a cazut cu zgomot, dar creste in tacere! Padurea a cazut cu zgomot, dar creste in tacere! Padurea a cazut cu zgomot, dar creste in tacere!

| Aria geografica
    Muntii Fagaras jud. Arges, untii Leaota, jud. Dambovita

| Rezumat
    Ultimele studii realizate demonstreaza ca ne confruntam cu probleme majore de mediu: poluare din ce in ce mai accentuata, deseuri, schimbari climatice care aduc fie calduri insuportabile si reduc rezervele de apa, fie frig neasteptat sau inundatii frecvente. Riscurile la care ne supunem prin neglijenta transforma conservarea naturii intr-o prioritate!
Incepand din anul 2005, padurile anterior nationalizate au fost restituite persoanelor fizice din Romania, proces care a declansat taieri abuzive pe mii de hectare de padure.
Prezenta rangerilor CARPATHIA, care patruleaza o suprafata de peste 80.000 de hectare in sud-estul Muntilor Fagaras, a condus la o stopare a taierilor ilegale chiar si in vecinatate. Cumparam paduri si existenta fundatiei ofera de 10 ani o alternativa proprietarilor privati, care pot alege in favoarea conservarii, nu doar a expoatarii. CARPATHIA protejeaza in acest moment peste 25.000 de hectare de padure in sud-estul muntilor Fagaras, avand ca viziune crearea unei zone protejate cu natura salbatica de talie mondiala. Muntii Fagaras sunt ultimul loc de pe continent unde poate fi creat cel mai mare parc national acoperit de paduri din Europa! Iar proiectul CARPATHIA nu se rezuma doar la conservare, ci si la dezvoltare: am refacut peste 800 de hectare de parcele silvice taiate abuziv si am plantat 2.3 milioane de puieti. Avem 7 pepiniere si un solar si angajam? anual peste 200 de oameni din satele de la poalele muntelui. Protejam animalele salbatice pe o suprafata de 65.000 de hectare si implementam un management bazat pe echilibru si pe prevenirea conflictelor om-animal salbatic. Am dezvoltat programe de educatie pentru peste 1.200 de elevi si profesori si cream oportunitati de afaceri verzi, pentru a trece de la economia extractiva, la cea sustenabila.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt oamenii din zonele afectate de taierile abuzive, pentru ca refacem ecosistemele in care ei traiesc. Alti beneficiari sunt zilierii din comunitatile locale, pe care ii platim cu sume cuprinse intre 100 si 150 lei/zi (impozitele la stat sunt acoperite de noi) si pentru care o sursa de venit este foarte importanta. Elevii din comunitatile locale sunt implicati in activitati interactive de mediu, in clase si pe teren, unde viziteaza pepiniere sau chiar participa la plantari de anin, de-a lungul cursurilor de apa sau in munte, in zone mai usor accesibile. Alt beneficiar este reprezentat de fauna salbatica. Animalele isi recapata casa!

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti suntem noi toti! O noua padure este o noua sursa de sechestrare de carbon, de stabilizare a solului, de filtrare a apei si de echilibrare a temperaturilor.

| Activitati
    Inainte de plantare, inventariem parcelele forestiere pentru a afla nivelul de regenerare existent - cati puieti au crescut dupa taiere si ce specii. In majoritatea cazurilor, gradul de refacere este de sub 10%, cu toate ca au trecut, in medie, 10 ani de la taiere. Consultam primele arhive cu informatii despre padurile Romaniei, din 1950 si ne orientam catre refacerea habitatelor originare. In locurile unde a fost plantat molid doar din considerente economice, mergem pe o compozitie mixta, de foioase si conifere si refacem structura naturala, puternica a padurii. Plantam cca. 4.000 de puieti/hectar si revenim in sezonul urmator si completam, daca mai mult de 15% din copacei s-au uscat. Timp de 5 ani monitorizam fiecare zona reimpadurita si taiem iarba din jurul micilor arbori, pentru a nu fi sufocati.
Aproximativ 60% din necesarul de puieti il crestem in pepinierele proprii, pornind de la semintele colectate de rangerii CARPATHIA. Un puiet are nevoie, in functie de specie, de 2-5 ani pentru a fi viabil pentru plantare. Cei mai sensibili sunt brazii.
Toate lucrarile sunt facute cu angajatii proprii, si cu circa 200 de zilieri/sezon, oameni din satele montane pe care ii angajam sa aiba surse de venit si, ocazional, cu voluntari, angajati ai companiilor care sustin proiectul CARPATHIA.
Cu toate ca legislatia silvica este buna si prevede reimpadurirea in termen de doi ani de la taiere, de cele mai multe ori fostii proprietari nu au respectat acest lucru.


| Rezultatele proiectului
    103 hectare reprezinta echivalentul a 135 de terenuri mari de fotbal. Dezastrul din munti este greu de privit. Este si mai greu de inteles de ce s-a ajuns aici si de ce nu au fost luate masuri mai din vreme, pentru a repara aceste greseli!
Inainte de plantarea efectiva pregatim terenul si facem lucrari de combatere a eroziunii solului. Fostele drumuri pe care tractoarele au tarat bustenii s-au transformat in acesti ani iin santuri adanci si de 4 metri, pe care le uniformizam, redand panta muntelui.
In 2019 am plantat 391.150 de puieti de brad, molid, fag, paltin si anin.
Plantarea a imbunattaatit calitatea paadurilor, a creat spatiu pentru speciile autohtone si a contribuit la un ecosistem mai echilibrat si sanatos. Campania a avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra opiniei publice care s-a alaturat misiunii FCC de a reimpaduri versantii goi. Multi membri ai comunitatilor locale s-au alaturat, generand un nou sentiment de responsabilitate si mandrie pentru aceste noi paduri.


| Bugetul
    873436,00

| Parteneri
    Fundatia Conservation Carpathia, Asociatia Ocolul Silvic Capathia, Endangered Lansdcape Programme, Forests Without Frontieres, RTC Proffice Romania, MedLife Romania, Fundatia Foresta Futura, Mossy Earth, Agent Green, Fundatia Comunitara Brasov, Fundatia Comunitara Tara Fagarasului.

| Website proiect
    https://www.carpathia.org/ro/reconstructie-ecologica/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->