Participanti & Proiecte
Indreptar Digital - despre tehnologie, pentru invatatori si elevii lor
|
Organizator: Asociatia Techsoup |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Elevii din 2019 vor fi cetateni activi pana in 2070, iar parcursul lor scolar si profesional poate fi afectat de capacitatea lor de a utiliza tehnologia autonom.
In programele si cercetarile calitative derulate, am remarcat nevoia de a apropia lumile beneficiarilor nostri, a elevilor digitali de cea a profesorilor care doresc sa se dezvolte si sa realizeze activitati didactice online, care integreaza capacitatea creativa a elevilor de a folosi tehnologia pentru a se conecta la invatare continua.
Metodologia de training si suport a fost creata impreună cu invatatori. Propunerile initiale au fost dezvoltate prin interviuri si focus grupuri, dar si asistare la clasa. Ulterior, am perfectionat metodologia in 17 traininguri nationale. Odată matura, am transferat-o catre pregatirea profesorilor si elevilor de la licee cu profil pedagogic.
| Scopul proiectului
Obiective programului: sa crestem calitatea actului didactic si capacitatea invatatorilor de a integra instrumente de tehnologie in activitati educationale bazate pe investigatie, creativitate, gandire critica, lucru in echipa si interdisciplinaritate;sa construim un curs de calitate, bazat pe invatare activa;acces la resurse online explicate pas cu pas, care sa creasca interesul pentru scoala si implicarea elevilor, parintilor si a comunitatii;o comunitate de practica activa si deschisa sa testeze si sa impartaseasca din experientele de la clasa;sa pregatim invatatorii pentru predarea online.
| Aria geografica
Comunitatea online Indreptar Digital (platforma www.indreptardigital.ro si Grupul privat de Facebook Indreptar Digital) cuprinde profesori din toate judetele tarii, plus Bucuresti. Cursurile offline s-au desfasurat pentru invatatori si profesori de la licee cu profil pedagogic din 30 judete: Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Deva, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea si Bucuresti.
| Rezumat
Cel mai important actor educational din viata unui elev este invatatorul deoarece face diferenta intre un debut educational de succes al elevului si tot el fixeaza primele bune obiceiuri de invatare. În Romania, invatatorii sunt lasati in urma cand vine vorba de pregatire pentru educatie digitala - foarte putine programe ii sprijina pentru a-si dezvolta si abilitatile de predare digitala, dincolo de utilizarea tehnologiei ca mobila in clasa.
Si din perspectiva pregatirii digitale a unui sistem educational pentru perioade de suspendare, cum este perioada Covid-19, competentele digitale ale invatatorilor sunt critice pentru continuarea procesului educativ si nu trebuie sa se rezume la familiaritatea cu sisteme tehnice, ci sa se manifeste imaginatie pedagogica pentru activitati online eficiente ca invatare.
Inceput in 2017, Indreptar Digital este primul program de educație digitala dedicat exclusiv invatatorilor, care ii ajuta sa utilizeze tehnologia la indemana (telefoane, tablete, proiector, instrumente/aplicatii gratuite online), pentru a construi activitati bazate pe investigatie, creatie si proiecte pentru elevii lor.
Din 2019, Indreptar Digital se concentreaza si pe pregatirea viitorilor invatatori - elevi in liceele pedagogice, pentru a se asigura ca pregatirea pentru pedagogie online porneste inca din partea de pregatire initiala. Până la finalul anului 2019 am instruit direct 600 de învățători, plus cei 23 de profesori de la licee cu profil pedagogic, prin cursuri intensive de 3 zile care urmeaza metoda Indreptar Digital - 70.8% dintre invatatori provin din comunitati rurale sau urbane mici, iar pentru 66% acesta a fost primul training de abilitati digitale la care au participat.
In platforma programului avem o comunitate de 6105 invatatori si viitori invatori.
| Date beneficiari
4559 invatatori din sistemul public; 161 profesori de la licee cu profil pedagogic; 1272 elevi de la licee cu profil pedagogic; 113 directori de scoala.
| Date beneficiari
101468 elevi din ciclul primar
| Activitati
Indreptar Digital este singurul program despre integrarea tehnologiei in predare, invatare si evaluare, dedicat invatatorilor, profesorilor si elevilor de la licee cu profil pedagogic. Principalele activitati:
- 17 traininguri intensive gratuite pentru invatatori, de 3 zile, in care prin metode active si experientiale de invatare si multe exercitii practice, sprijinim invatatorii sa descopere utilizarea educationala a 4 mari categorii de instrumente digitale care nu ar trebui sa lipseasca din portofoliul unui invatator: explorare web, aplicatii grafice, aplicatii video, gandire computationala si sa creeze activitati noi bazate pe creatie si nu consum de tehnologie;
- traininguri intensive gratuite pentru profesori de la licee cu profil pedagogic din tara, in care prin metode active, experientiale, dar si activitati practice si de auto-reflectie, ii sprijinim sa descopere rolul lor extrem de important in pregatirea si echiparea viitoarelelor generatii de invatatori cu instrumente digitale care faciliteaza invatarea, care incep inca de pe bancile liceului;
- platforma online www.indreptardigital.ro pe care noi construim permanent propuneri de activitati didactice, in limba romana, explicate pas cu pas, pe care invatatorii le testeaza la clasa;
- o comunitate vibranta de suport si schimb de bune practici pe grupul de Facebook Indreptar Digital, in care invatatorii isi prezinta activitatile si ideile si primesc feedback de la colegi;
- activitati pentru ambasadorii programului.
| Rezultatele proiectului
Avem o comunitate de 6105 invatatori si profesori inscrisi pe platforma indreptardigital.ro // 600 de invatatori si profesori instruiti direct, care duc la clasa (si cea online) activitati de invatare facilitate de tehnologie catre elevii lor. Invatatori din peste 750 de comunitati au putut prelua din traininguri modele de activitati pe metodologia Indreptar Digital, pe care incep sa le adopte la clasa.
1272 elevi de la licee pedagogice au ocazia sa testeze instrumente digitale inca de pe bancile liceului si din practica pedagogica, devenind astfel mult mai pregatiti pentru perioada cand vor preda la clasele lor.
161 de profesori de pedagogie vor pregati noi generatii de elevi de la profil pedagogic utilizand in activitatea de zi cu zi instrumente digitale.
La nivel individual, dar si de comunitate, invatatorii si profesorii Indreptar Digital sunt mai deschisi sa incerce si sa testeze metode noi de invatare, sa evalueze si sa utilizeze instrumente descoperite de ei si mai pregatiti sa se adapteze in aceste vremuri cu provocari in educatie la nivel mondial, mutarea orelor in online si invatare la distanta.
Din pacate situatia generata de Covid-19 este fara precedent si nu credem ca am fi putut fi pregatiti 100%.Ca altor cadre didactice, si profesorilor din Indreptar le-a fost greu la inceput, insa s-au adaptat mult mai usor situatiei, au fost primii care au incercat platformele de conferinte video. Am vazut curaj, incredere si determinare pentru a fi alaturi de elevii lor. Adaptare s-a vazut si la elevii lor, fiind obisnuiti sa foloseasca aplicatii in activitati de invatare.
| Bugetul
550000
| Parteneri
Indreptar Digital este un program creat si implementat de Asociatia Techsoup, cu sprijinul financiar Google.org, prin Fundatia Tides. De asemenea, ne bucuram si de sprijinul Google Romania.
| Website proiect
www.indreptardigital.ro