Participanti & Proiecte
Scoala din valiza. Pregateste-te pentru viitor!
|
Organizator: Fundatia World Vision Romania |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Desi robotii si automatizarea ar putea duce la disparitia a circa 75 de milioane de locuri de munca, noua diviziune a muncii intre oameni, roboti si algoritmi ar putea crea 133 de milioane de alte noi joburi (World Economic Forum). Cea mai importanta investitie pentru viitor este in pregatirea noilor generatii pentru o lume in continua transformare.
Statisticile locale ne arata ca peste 97% dintre profesorii din zona rurala au un nivel mediu de formare, iar numarul copiilor din zona rurala care abandoneaza scoala este aproape dublu. Studiul "Investitie in educatia copiilor din mediul rural" arata ca 90% dintre profesorii din zona rurala vor sa participe la cursuri in domeniul tehnologic, iar 97% considera ca scolile trebuie dotate cu aparatura tehnologica. 69% dintre elevi isi doresc sa lucreze cu ajutorul calculatorului.
| Scopul proiectului
Promovarea educatiei digitale in 10 scoli si incurajarea utilizarii metodelor de lucru interactive si a continutului digital educativ de catre profesorii si elevii din zona rurala.
Fiecare scoala este dotata cu o valiza tehnologica (tablete, laptop, video-proiector, sistem audio etc.), acces la internet gratuit, beneficiarii au acces la scoala si de acasa la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro unde isi creeaza lectiile si primesc teme, iar profesorii sunt incurajati sa participe lunar la activitati de formare digitala.
| Aria geografica
Vaslui, Ilfov, Valcea, Ialomita, Cluj, Brasov
| Rezumat
La finalul anului 2019, peste 3.700 de elevi și profesori din zece scoli din zona rurala au fost incurajați sa faca educatie digitala prin proiect. Scoala din Valiza inseamna o abordare de 360 de grade a educatiei digitale. Mai precis, sustine profesorii si elevii din mediul rural să-si dezvolte abilitatile digitale prin acces gratuit la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, la o valiza tehnologica dotata cu tablete, laptop si internet de utilizat de catre elevii lipsiti de resurse, dar si formare profesionala continua a cadrelor didactice. Cu ajutorul tehnologiei, profesorii predau lecții interactive la toate materiile.
Prin Scoala din valiza abordam una dintre marile probleme ale invațamantului din Romania, deficitul de infrastructura digitala, cat si de competențe digitale in randul profesorilor, cu precadere in scolile din mediul rural. Unul dintre pilonii principali ai proiectului este formarea de competențe digitale pentru profesori, prin cursuri, webinarii si sprijin in crearea de lecții, precum si suport tehnic, iar obiectivul final este de a-i spijini pe elevii din zona rurala sa-si dezvolte abilitatile digitale si astfel sa fie mai pregatiti pentru piata muncii.
La finalul anului 2019, numarul profesorilor si elevilor inscrisi in platforma a crescut cu 50%, iar numarul profesorilor activi (cei care creeaza si livreaza lectii) si numarul elevilor activi (cei care au parcurs lectii digitale) cu 60%.
Fiecare scoala partenera beneficiaza de acces gratuit la internet prin wi-fi, iar voluntari din companii sau comunitati sunt implicati punctual in activitatile proiectului.
Parteneriate sunt importante pentru noi, astfel ca Scoala din valiza are la baza fundatii si companii cu o experienta in domeniul educational, social si tehnologic.
| Date beneficiari
3700 de profesori si elevi care au acces in platforma si sunt incurajati sa-si dezvolte competentele digitale - profesorii sa creeze lectii digitale si elevii sa le parcurga
| Date beneficiari
2400 parinti informati despre activitatile proiectului
| Activitati
Cele 10 scoli din proiect au primit acces la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro și au fost dotate cu o valiza "Instant Classroom" (cuprinde un laptop, 25 de tablete, un videoproiector, un sistem audio, o soluție incorporata de incarcare a echipamentelor, un router wi-fi și un modem 4G) cu ajutorul carora profesorii predau lectii interactive pentru toate materiile. Fiecare scoala beneficiaza si de infrastructura si acces la wi-fi gratuit din partea Vodafone Romania.
Platforma www.scoaladinvaliza.ro a fost dezvoltata conform cerintelor profesorilor si beneficiaza in continuare de noi actualizari. Aceasta include pe home page materiale destinate publicului larg, iar prin logare, ofera scolilor propriul spatiu de desfasurare a activitatilor. Profesorul isi poate crea și ordona cronologic lectiile (incarca materiale, creeaza exercitii cu ajutorul aplicatiilor educationale sau functionalitatilor platformei, foloseste soluții de livestreaming etc.) si aloca lectia claselor la care preda. Elevul poate accesa cu user si parola lectiile, testele, temele sau alte activitati non-formale.
Profesorii sunt sprijiniti continuu sa-si dezvolte abilitatile digitale, prin participarea la cursuri de formare, atat online, cat si face to face si au echipe dedicate de suport tehnic si de creare de lectii.
Proiectul este monitorizat lunar atat prin activitatea de pe platforma, cat si prin vizite si intalniri de lucru cu beneficiarii.
| Rezultatele proiectului
Pana la finalul lunii decembrie 2019, s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
In septembrie am crescut numarul de scoli din proiect, de la 8 la 10.
A crescut numarul profesorilor si elevilor inscrisi in platforma cu circa 50%, ajungand la un total de 3.700.
A crescut numarul profesorilor activi (cei care creeaza si livreaza lectii care sunt accesate de catre elevi) si numarul elevilor activi in platforma (cei care au parcurs lectii digitale) cu circa 60%, echivalentul a 1.300 beneficiari.
Numarul lectiilor digitale create in patru luni a fost aproape echivalentul numarului din anul scolar anterior, circa 400.
Pe toata perioada de implementare au fost urmarite obiectivele proiectului de a creste calitatea actului educational din cele 10 scoli de implementare cu ajutorul interactivitatii digitale. Rapoartele profesorilor si elevilor indica un interes crescut pentru aceasta abordare, care a generat o imbunatatire a performantelor si participarii scolare.
| Bugetul
893008
| Parteneri
Proiectul este desfasurat de Fundatia World Vision Romania, Fundatia Vodafone Romania si sustinut de IBM Romania si Vodafone Romania
| Website proiect
www.scoaladinvaliza.ro