close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ONCOPALL CURRICULUM



| Organizator:
    Fundatia HOSPICE Casa Sperantei
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Ingrijirea paliativa inceputa inca din momentul diagnosticarii cu boala oncologica aduce calitate vietii pacientilor si familiilor acestora dar si siguranta profesionala medicilor specialisti care stiu sa imbine oncologia cu paliatia. Numarul estimat al romanilor care au nevoie anual de ingrijiri paliative se ridica la 172.000 din care 47.000 sunt bolnavi oncologici. Serviciile specializate de ingrijiri paliative existente in tara reusesc sa acopere aproximativ 12% din aceasta nevoie. Peste70% din pacientii medicilor oncologi si radioterapeuti sunt depistati cu cancer in stadiu avansat (III si IV), cand au deja simptomatologie complexa si nevoi multiple de comunicare si ingrijire. Nevoia de instruire mai temeinica in ingrijiri paliative a fost identificata chiar de catre medicii rezidenti, atat in Romania, cat si pe plan international.

| Scopul proiectului
    Proiectul urmărește integrarea îngrijirii paliative în oncologie prin pregătirea adecvată a viitorilor specialiști oncologi în îngrijire paliativă de bază, încă din perioada de rezidențiat.
Obiective:
Pregătirea unui curriculum de îngrijiri paliative de bază pentru rezidenții din oncologie medicala (instruire teoretica + stagiu de practică clinica)
Pilotare curriculum.
Pregatirea unui document de luare de pozitie care sa fie adresat autoritatilor din sanatate si care sa solicite implementarea noii curricule la nivel national.


ONCOPALL CURRICULUM ONCOPALL CURRICULUM ONCOPALL CURRICULUM

| Aria geografica
    Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi, Craiova, Timisoara

| Rezumat
    Proiectul a reusit dezvoltarea si testarea unui curriculum de ingrijire paliativa pentru rezidentiatul de oncologie medicala, pornind de la recomandarile Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO) si ale Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO)- „Recommendations for a Global Curriculum in Medical Oncology 2016”. Curriculum-ul poate fi implementat la nivel national intrucat are pregatit si testat intreg arsenalul de implementare: materiale pentru pregatirea lectorilor, materiale pentru pregatirea teoretica a rezidentilor, instrumente pentru practica clinica a rezidentilor, instrumente de evaluare a cunostintelor si abilitatilor rezidentilor, soft de baza de date pentru introducerea de catre rezidenti a datelor pacientilor pe care aplica interventiile de ingrijiri palitive invatate, pentru a putea fi urmariti de catre mentorii de practica. Si nu doar atat, dar proiectul a pregatit deja un numar de medici ca lectori si mentori pentru rezidenti.
144 de rezidenti implicati in proiect din cei 270 (in specialitatea oncologie medicala) existenti la nivel national, 1541 de pacienti oncologici care au beneficiat din partea rezidentilor instruiti de interventii de ingrijiri paliative, chiar in sectiile de oncologie din spitale.
Curriculumul are sustinere internationala din partea expertilor dar si nationala din partea specialistilor implicati in proiect, cum ar fi coordonatori de rezidentiat in oncologie medicala din 5 centre de rezidentiat (10 in total), membrii Comisiei de paliatie din cadrul Ministerului Sanatatii, membrii ai societatilor profesionale din tara si speram sa aiba sansa implementarii la nivel national cat mai curand. De aceea continuam si dupa incheierea proiectului demersurile in acest sens.


| Date beneficiari
    • Medici pregatiti ca lectori pentru sesiunile teoretice: 27 • Medici pregatiti ca mentori pentru practica clinica: 19 • Psihologi din serviciile de ingrijiri paliative pregatiti pentru a asigura rezidentilor support pentru autoingrijire: 9 • Rezidenti care au participat la instruirea teoretica: 144 • Rezidenti care au participat la practica clinica: 26 • Rezidenti care au participat la masterclass: 13

| Date beneficiari
    • Pacienti oncologici care au beneficiat de interventii de ingrijiri palliative aplicate in 16 saptamani de practica de 26 rezidenti:1541

| Activitati
    1. Traducerea integrala in limba romana a Curriculei globale de oncologie medicala ESMO/ASCO 2016 care include capitole de ingrijire paliativa
2. Constituire grup de lucru experți paliatie (17 romani, 3 straini) pentru producere curriculum de ip RO (2 intalniri de lucru, 9 skype meetings, emails apr-nov 2017)
3. Producere set criterii selecție medici-lectori instruire teoretica
4. Training pregatire lectori instruire teoretica rezidenții (5 zile): 27 medici
5. Instruirea teoretică 44 ore (1 nov 2017- 14 mart 2018): 144 rezidenți- Timișoara (26), Craiova (18), București (41), Cluj (37), Iași (22)
6. Producere set criterii selecție centre de ingrijiri paliative (7) pentru practica clinica rezidenti
7. Training pregatire mentori stagiu practica clinica ip rezidenții (12-13 aprilie 2018): 19 medici
8. Pregatire protocol de cercetare, soft baza de date pacienti, instrumente practica clinica
9. Creare rețea psihologi (9) din centrele de practica clinica (Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi), pentru suport autoingrijire rezidenți
10. Pilotare stagiu practica clinica de 16 saptamani, in 5 centre (7 mai 2018- 25 ianuarie 2019): Iasi (5), Timisoara (6), Cluj (4), Brasov (pentru 5 rezidenți Craiova), București (6)
11. Masterclass 5 zile (1-5 aprilie 2019, Brasov)- Excelență în abordarea holistică a pacientului- cu lectori straini si romani: 13 rezidenti, 6 medici mentori
12. Formulare adresa către Ministerul Sănătății pentru introducere Stagiu de ingrijire paliativa in rezidentiat oncologie.


| Rezultatele proiectului
    In Romania sunt 270 medici rezidenti in oncologie medicala. Dintre acestia in proiect au fost cooptati 144 de rezidenți din 5 centre de rezidentiat din cele 10 din tara (105 oncologie, 32 radioterapie, 4 hematologie, 2 Timișoara chirurgie generala, 1 ati). 86 au finalizat instruirea cu pre-test si post-test si au primit certificate care atesta competentele dobandite; dintre acestia 26 rezidenti au efectuat 4 saptamani de practica clinica in 5 centre de ingrijiri paliative din Brasov, Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara iar alte 12 saptamani au fost mentorizati in aplicarea interventiilor de paliatie in sectiile de oncologie in care isi efectueaza rezidentiatul.
Asadar 1541 de bolnavi oncologici au primit inca din sectia de oncologie, de la 26 viitorii specialisti oncologi o ingrijire care acopera nu doar nevoile lor fizice ci si cele psiho-emotionale, sociale si spirituale. Rezidentii au experimentat ca ingrijirea paliativa se face in echipa interdisciplinara medic-asistent medical- asistent social- psiholog-terapeut- consilier spiritua, au putut vedea ca ingr pal aplicata inca din momentul diagnosticarii imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiei acestuia. Au invatat sa apeleze la psiholog pentru prelucrarea trairilor emotionale inevitabile in lucrul cu bolnavi cronici incurabili.
Intreaga retea de sustinere creata in proiect constituie un aliat puternic pentru implementarea la nivel national a curriculei create in proiect, mai ales ca se pun la dispozitie toate instrumentele create si testate precum si o echipa deja pregatita de lectori, mentori si psihologi.


| Bugetul
    714300

| Parteneri
    Finanantator: Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust si Janssen, companie membră a Johnson & Johnson România Colaboratori: European Society for Medical Oncology (ESMO) si American Society of Clinical Oncology (ASCO). Parteneri: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti (IOB), Institutul Regional Oncologic Iasi (IRO), Asociatia OncoHelp Timisoara.

| Website proiect
    http://www.studiipaliative.ro/proiecte/curriculum-ingrijiri-paliative-rezidenti/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->