Participanti & Proiecte
Scoala de Meserii CONCORDIA
|
Organizator: Organzația Umanitară CONCORDIA |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Tinerii care parasesc sistemul de protectie speciala dupa varsta de 18 ani reprezinta o categorie puternic vulnerabila, expusa riscului de excluziune sociala din cauza disponibilitatii reduse a serviciilor de dezvoltare a deprinderilor de viata independenta. Lipsiti de sprijinul familiei si fara deprinderile pentru integrare socio – profesionala, acesti tineri nu beneficiaza de servicii sociale, de consiliere si asistenta si in acelasi timp se confrunta si cu probleme legate de analfabetism functional si retard educational, dizabilitati, inechitate, lipsa competentelor, inclusiv cunostiinte de baza pentru limbi straine si competente digitale.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului: Asigurarea de servicii sociale integrate pentru pregatire profesionala, ocupationala si viata independenta pentru tineri din categorii vulnerabile social.
Obiectivele proiectului:
- Pregatire profesionala practica si teoretica pentru 40 de tineri din grupuri vulnerabile in 5 meserii
– Cresterea competentelor educationale si pentru viata independenta pentru 40 de tineri din grupuri vulnerabile social
– Implicarea comunitatii si sensibilizare cu privire la educatia profesionala a tinerilor din grupuri vulnerabile social.
| Aria geografica
Romania
| Rezumat
La 18 ani putini tineri sunt pregatiti sa duca o viata autonoma, nu doar cei din sistem, iar in Romania sunt putine servicii dezvoltate pentru aceasta categorie de tineri. Din 2010, Scoala de Meserii CONCORDIA ofera sanse reale de integrare socio-profesionala pentru aproximativ 40 de tineri care parasesc sistemul de protectie. Cum? Printr-o abordare holistica, in care aspectele sociale, emotionale si educationale sunt tratate in egala masura, crescand impactul interventiei in lucrul cu tanarul. Se elaboreaza planuri de interventie personalizate si la 4 luni se revine pe obiective pentru actualizarea acestora in functie de rezultate si nevoile acestora. Timp de 10 luni, tinerii participa la cursuri de formare profesionala pentru ospatar, bucatar, brutar, tamplar si lucrator in cultura plantelor si la cursuri de educatie financiara, matematica, engleza, dezvoltare personala, consiliere vocationala, in vederea dezvoltarii abilitatilor de viata independenta si a unor abilitati suport pentru viata profesionala. Scoala este printre putinele proiecte care ofera servicii integrate pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie sociala: formare profesionala, abilitati de viata independenta, asistenta sociala, asistenta medicala, servicii de cazare si masa, ceea ce face proiectul accesibil tinerilor, la nivel national, indiferent de unde provin. La finalizarea cursurilor, tinerii primesc suport si monitorizare la angajare, sa isi mentina locul de munca si pot locui pentru o perioada in apartamentele sociale ale organizatiei sau ii sprijinim sa isi gaseasca o locuinta. Vorbim de o rata de succes de peste 85% cand ne gandim la numarul de tineri care se angajeaza si reusesc pe termen lung sa aiba un loc de munca, au o locuinta si o viata sociala in acord cu varsta si nevoile.
| Date beneficiari
43 tineri cu varsta intre 17-27 de ani, din grupuri vulnerabile, care se confrunta cu una sau mai multe dintre problemele: institutionalizati sau post-institutionalizati, cu nivel redus de educatie sau cu retard educational / analfabetism functional, lipsiti de sprijinul familiilor naturale, fara posibilitati materiale, fara perspective de continuare a educatiei. Proiectul se adreseaza in principal tinerilor din jud Prahova, Tulcea, Brasov, Buzau, Dambovita, Cluj, Vaslui, Giurgiu si Ialomita, fara a se limita la acestea.
| Date beneficiari
Aproximativ 1000 persoane, potentaili cursati, membri ai familiilor si/sau reprezentanti legali pentru mediul institutionalizat, angajatori care vor beneficia de personal calificat si pregatit pentru a face fata situatiilor specifice statutului de angajat.
| Activitati
Principalele activitati sunt derularea de cursuri de formare, evaluarea competentelor, educatie non-formala pentru succesul profesional (jocuri de rol, studiu de caz, simulare, materiale audio-video, imagini, jocuri de echipa, jocuri de societate, fise de lucru etc.), educatie globala si cetatenie activa, ateliere demonstrative cu voluntari, evenimentul “Ziua portilor deschise”, ateliere demonstrative pentru potentialii cursanti, campania de selectie pentru elevii din anul scolar urmator, incadrarea pe piata muncii si integrarea sociala a absolventilor si integrarea lor sociala prin serviciul de Job Coaching, cresterea continua a calitatii serviciilor oferite, prin formari pentru echipa, grupuri de lucru, implementarea conceptului Plan - Do -Check –Act, promovarea si cresterea vizibilitatii, dezvoltarea parteneriatelor, atragerea de voluntari.
Programele scolare sunt adaptate anual la nevoile tinerilor.
| Rezultatele proiectului
La finalul anului scolar 2018-2019, 42 din 43 de tineri absolventi ai scolii, au sustinut si promovat examenul, obtinand astfel certificatul de calificare profesionala. Evaluarile lunare au atestat cunostintele si abilitatile dezvoltate de tineri, in cadrul activitatilor de educatie non-formala. In cea mai mare parte, tinerii au inregistrat un progres continuu, privind dezvoltarea lor personala si cresterea gradului de autonomie. Au fost insa si cateva situatii, in care pe perioade de timp determinate, tinerii nu facut progrese sau chiar a fost un regres, din diferite motive: deteriorarea relatiei cu persoana de referinta/atasament, gestionarea defectuoasa a emotiilor, ca urmare a afectiunilor psihice, insa s-a intervenit si s-a lucrat indeaproape cu acesti tineri si pana la finalul cursului situatia acestora s-a echilibrat.
La sfarsitul lunii august, sunt angajati 33 de tineri din 43 de absolventi, ceea ce inseamna un procent de 76,7%.
Scoala de Meserii CONCORDIA raspunde unor nevoi reale, acoperind o gama larga de nevoi: formare profesionala, abilitati de viata independenta, servicii de cazare si masa, ceea ce face proiectul accesibil tinerilor, la nivel national, indiferent de unde provin, suport si monitorizare la angajare si gasire locuinta sau asigurarea unui apartament social.
| Bugetul
1186266
| Parteneri
Organizatia Umanitara CONCORDIA
| Website proiect
www.concordia.org.ro