Participanti & Proiecte
Policlinica Sociala Baba Novac
|
Organizator: Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria |
|
Categorie: Programe |
Policlinica Sociala a fost infiintata ca raspuns la nevoile persoanelor marginalizate social, fara venituri si fara asigurari medicale care nu beneficiaza de servicii publice.
Situatia lor sociala le limiteaza accesul la servicii de asistenta medicala primara incurajeaza aparitia bolilor cronice si excluziunea sociala. In Romania 1 din 5 locuitori sufera de o boala cronica sau invaliditate, iar 11% din populatie nu este acoperita de sistemul asigurarilor de sanatate (Health at a Glance, 2018, OCDE).
Din 2011 in Policlinica s-au oferit servicii medicale pentru 2700 de persoane (unici) provenind din aceasta categorie. In perioada 2017-2019 s-au oferit peste 16000 de servicii medicale subliniind nevoia existenta pe piata si faptul ca notorietatea policlinicii in randul persoanelor vulnerabile creste.
| Scopul proiectului
Policlinca are ca scop oferirea de suport in accesarea dreptului fundamental la sanatate pentru persoane slab acoperite de servicii medicale care sunt in situatii de vulnerabilitate datorita starii de sanatate precare si a conditiilor de viata paupere.
Obiectivele programului sunt imbunatatirea sanatatii si cresterea calitatii vietii pentru minim 250 de pacienti noi / an si 1000 de pacienti recurenti / an care depind de medicatia si consultul periodic in policlinica.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Prin acest program ne propunem sa oferim consultatii gratuite de inalta calitate si sa crestem
numarul de beneficiari ai policlinicii oferind servicii medicale pe boli cronice si boli in faza acuta pentru persoane care altfel nu ar beneficia de astfel de servicii. Pacientii nostri sunt in vulnerabilitate sociala, fara venituri si asigurari medicale. Sunt un grup foarte divers de persoane care acopera toate categoriile de varsta, si care in functie de
anumiti factori si contexte socio-economice, au ajuns in situatii limita de viata. Ei provin din
familii aflate in stare avansata de saracie, sunt in general persoane fara educatie sau cu calificari
profesionale invechite si cu grad de angajabilitate redusa, persoane fara locuinta, varstnici
care nu benefciaza de pensie, parinti singuri, tineri iesiti din sistemul institutional de stat fara perspectiva, persoane cu dizabilitati.
Multe din aceste persoane se afla in incapacitatea fizica de a munci; unul din obiectivele constante ale policlinicii noastre este aceea de a ii ajuta sa se reintegreze si sa devina din nou membri activi ai societatii, prin redarea starii de sanatate.
In perioada 2017-2019 au fost oferite peste 16000 de consultatii pe diferite specialitati medicale si a fost deschis cabinetul stomatologic destinat persoanelor cu dizabilitati. Au fost oferite peste 9000 de cutii de medicamente pentru bolnavii cronici dependenti de medicatia atat de necesara pentru o viata demna.
| Date beneficiari
cca 1500 de pacienti care provin din grupuri vulnerabile, fara venituri si asigurari medicale, unii din ei grav bolnavi, cu multe patologii si care au beneficiat in aceasta perioada de cel putin un serviciu medical si de consiliere psihologica (pentru cazurile oncologice)
| Date beneficiari
membrii familiilor pacientilor sociali (cel putin 3000 de persoane)
| Activitati
In perioada 2017-2019 policlinica si-a extins portofoliul de servicii si numarul doctorilor voluntari. Numarul lor a crescut la 25 acoperand specialitati diverse: medicina interna, imagistica, ginecologie, oftalmologie, stomatologie, precum si patologii cronice: pulmonare, cardiologie, diabetologie.
Activitatile desfasurate in aceasta perioada au adresat specific nevoile medicale ale pacientilor in functie de sfera patologiilor lor, cu eforturi in zona de dotare cu echipament performant. Serviciile medicale au fost realizate prin proiecte care adreseaza zona de preventie si de educatie medicala precum si cea a afectiunilor cronice si cu patologie complexa.
Am realizat actiuni destinate preventiei si actiuni destinate bolnavilor cronici in functie de specificul varstelor si al sexelor. Programul are si o importanta componenta educationala prin faptul ca unii pacienti au accesat pentru prima data astfel de servicii.
Impactul s-a cuantificat in numarul de proiecte implementate in aceasta perioada (15) si in nr. de persoane (cca 3500 de adulti, 250 de copii) care au beneficiat de tratamente pe urmatoarele afectiuni oncologie (cancer pulmonar, mamar, uterin-ovarian), afectiuni cardiovasculare, boli metabolice, obezitate si diabet si stomatologie. 4 proiecte aflate inca in derulare au presupus achizitii de echipamente medicale si aparatura stomatologie. In 2019 a fost deschis cabinetul stomatologic destinat pers cu dizabilitati (322 de consultatii pana acum).
| Rezultatele proiectului
In perioada 2017-2019 in Policlinica Sociala s-au oferit peste 16000 de consultatii pentru persoane neasigurate, care nu beneficiaza de servicii publice de sanatate. Sanatatea lor este afectata de conditiile paupere materiale si sociale, cu implicatii asupra calitatii vietii si a sanselor de reintegrare sociala.
in cei 3 ani pacientii nostri au beneficiat de servicii medicale integrate, interdisciplinare pe urmatoarele specialitati: medicina interna, ginecologie, pneumologie, diabet si boli de nutritie, oftalmologie etc, analize de laborator si investigatii complexe oferite in parteneriat cu alte facilitati medicale.
Datorita contextului socio-economic majoritatea pacientilor sunt cu boli cronice care necesita consultatii si investigatii medicale si stomatologice frecvente si complexe. Jumatate din consultatiile oferite in policlinica sunt pe stomatologie. In 2019 a fost inaugurat primul cabinet stomatologic pentru adulti si copii care provin din categoria persoanelor cu dizabilitati. Gradul de angajabilitate si reintegrarea socio profesionala creste, aproximativ 20% dintre beneficiari reusind sa se reangajeze dupa refacerea danturii.
In aceasta perioada peste 700 de persoane si-au recapatat vederea in urma serviciilor oftalmologice si a perechilor de ochelari oferite.
peste 9000 de cutii de medicamente au fost oferite bolnavilor cronici a caror speranta de viata depinde in mare parte de acestea.
| Bugetul
3684700
| Parteneri
partener DGASMB; parteneri de proiect: Kaufland, Pentalog, Up Romania, C&A Foundation, Servier
| Website proiect
https://fundatiareginamaria.ro/policlinica-sociala-baba-novac/