close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



TeenLine



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    Într-o lume în care adolescenții au bariere în a accesa servicii specializate de suport psihologic - din lipsa banilor, dispersia inegală a specialiștilor rural - urban și obligativitatea acordului parental - proiectul a venit cu necesitate. Scorurile ridicate de anxietate sau depresie la tinerii de 18-25 ani ne-au arătat nevoia de prevenție și suport a tinerilor cu mult înainte ca aceștia să împlinească 18 ani și să devină parte din statistică. Și nu oricum, ci pe limbajul și cu instrumentele lor.
Apariția teenline-ului și a materialelor de psihoeducație au adus sprijin imediat pentru mulți copii, iar discuția deschisă pe subiect, prin intermediul emisiunilor podcastului Zi de Bine dedicate subiectului, i-a făcut pe mulți părinți să reacționeze în mediul online și să devină preocupați de starea emoțională a copiii lor adolescenți.


| Scopul proiectului
    Ne-am propus să creăm pentru tineri o infrastructură care să rămână sub administrarea unei organizații de specialitate, care să o poată dezvolta după nevoi - Asociația Happy Minds. Împreună, am stabilit ca această infrastructură să conțină: un helpline gratuit, disponibil 24/7; platformă online cu informații și sfaturi practice de la specialiști; termometrul stării de bine – un instrument gratuit de screening al sănătății emoționale; TeensUP – primul joc online de educație emoțională; un număr de sesiuni de terapie gratuită pentru adolescenții din familii defavorizate pentru anul în curs.

TeenLine TeenLine TeenLine

| Aria geografica
    Proiect online

| Rezumat
    O statistică recentă spunea că, în România, 8 din 100 de liceeni s-au gândit la sinucidere. În realitate, știm că numerele sunt mult mai mari. Știm că poveștile sunt mult mai crunte decât pot numerele să indice. Așa că am început anul 2021 vrând să le spunem adolescenților că nu trebuie să facă față singuri problemelor emoționale, anxietății și depresiei.
Cum am făcut asta? Prin suport psiho-emoțional dedicat: un helpline gratuit (0374.461.461), cu acoperire națională, disponibil 24/7, la care răspund peste 60 de psihologi voluntari pregătiți să ofere suport conform unor protocoale specifice pentru depresie, anxietate, suicid, tulburări sexuale, tulburări de comportament, bipolaritate, borderline. Prin psihoeducație: o platformă online dedicată (www.adolescenti.deprehub.ro), populată cu articole și materiale video de la psihologi, informații de specialitate pe înțelesul tuturor.
Pentru a putea pune pe picioare un astfel de proiect am avut nevoie de implicarea unei echipe de specialiști din domeniul asistenței pshihologice. Astfel că am ales ca parteneri de proiect Asociația Happy Minds, o echipă de psihologi clinicieni, psihoterapeuți, psihiatri, nutriționiști, coordonată de Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut cu o experiență de peste 16 ani, fondatorul proiectului depreHUB, primul hub antidepresie din România.

Împreună am creat TeenLine - primul proiect integrat de sănătate emoțională/prim ajutor emoțional din România dedicat adolescenților între 13 și 21 de ani.

De când site-ul și linia telefonică au devenit operaționale, la finalul lunii ianuarie 2021, și până în decembrie 2021, peste 1.400 de adolescenți au beneficiat de suport psiho-emoțional prin intermediul teenline-ului.


| Date beneficiari direcţi
    Adolescenți din România și din diaspora, cu vârste între 13 și 21 de ani, care se confruntă cu probleme emoționale, atacuri de panică, anxietate generalizată, abuz sexual, consum de substanțe, comportamente de autovătămare, eșec școlar ori depresie.

| Date beneficiari
    Părinți de adolescenți și cadre didactice care au beneficiat de psihoeducație prin intermediul materialelor scrise și video, dar și de suport și direcționare prin intermediul helpline-ului pentru problemele pe care le întâmpinau cu copiii.

| Activitati
    Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni mari, cu activități specifice de fundraising, implementare și comunicare. Etapa de cercetare și implementare a debutat cu câteva luni înainte ca proiectul să fie comunicat public, pe data de 1 ianuarie 2021.
În etapa de cercetare și concepere, echipa Happy Minds a lucrat cu un grup de adolescenți, prin intermediul unui focus grup organizat pentru identificarea instrumentelor potrivite care să răspundă nevoilor și provocărilor specifice generației lor. Apoi, am stabilit împreună temele de interes pentru contentul site-ului și s-a lucrat la conceperea provocărilor pentru teensUP.
În același timp, s-au scurs zeci de ore de filmare în care psihologii au condensat informații vitale despre relația cu părinții, nutriție, anxietate, despresie, bullying, relația cu prietenii, sexualitate și alte aspecte importante care se regăsesc cu site-ul www.adolescenti.deprehub.ro.

În etapa de comunicare și fundraising, pe lângă lansarea unei pagini web didecate proiectului pe site-ul Zi de Bine și update-uri zilnice pe canalele de social media și în newsletterul săptămânal ZDB, am pregătit 2 episoade de podcast, care să deschidă o discuție mai amplă în mediul online. Mărturia Ilincăi Păun, mamă a cărei adolescentă s-a sinucis, a fost de mare impact, episodul având 40.000 de vizualizări în prima săptămână de la lansare. Ca rezultat, 280 de persoane private au sprijinit proiectul, prin donarea zilei de naștere sau prin transfer bancar.


| Rezultatele proiectului
    De când site-ul și linia telefonică au devenit operaționale, la finalul lunii ianuarie 2021, și până în decembrie 2021, peste 1.400 de adolescenți au beneficiat de suport psiho-emoțional prin intermediul teenline-ului și, așa cum ei înșiși ne-au mărturisit, discuția telefonică confidențială cu un psiholog nu numai că i-a făcut să se simtă auziți, să găsească răspunsuri la întrebări și probleme apăsătoare din punct de vedere emoțional, dar le-a redat speranța și au simțit, uneori pentru prima dată după mult timp, că nu sunt singuri. De asemenea, 25 de adolescenți au testat varianta pilot a jocului teensUP, au beneficiat de resurse de psihoeducație și dezvoltare personală și și-au antrenat, în principal, abilități de autocunoaștere, inteligentă emoțională, gândire critică și creativitate.

Dintre cei 1.400 de adolescenți, peste 900 de studenți au primit suport psihologic pentru adaptarea la schimbările produse de pandemia COVID-19. Iar 200 de adolescenți au parcurs 4 workshop-uri de psihoeducație și prevenție pentru anxietate și depresie și și-au însușit strategii de coping pentru a face față stresului de la școală, provocat de criza COVID-19. Totodată, peste 230 de terapii gratuite au fost susținute pentru adolescenții cu atacuri de panică, anxietate sau depresie, care proveneau din familii defavorizate.


| Bugetul
    158,647

| Parteneri
    Proiectul TeenLine s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Happy Minds. Parteneri financiari – Lidl România, EON Group România, UniCreditBank România

| Website proiect
    https://www.zidebine.ro/proiect/teen-line-14





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->