close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul national de sustinere a sanatatii copiilor



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    53% din localitatile din Romania nu au deloc medic de familie. Multe fete si femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicatie in timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea in evidenta si monitorizarea adecvata a sarcinii si asteapta pana cand situatia lor se inrautateste. Romania continua sa se mentina pe primele locuri in UE in privinta mortalitatii infantile, una dintre cauze fiind incidenaa crescuta a nasterilor in randul mamelor adolescente. Aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani din U.E. (23%) traiesc in tara noastra. Pentru a rezolva aceste probleme am evaluat starea gravidelor si a copiilor din zonele rurale, medicii au fost consultati cu privire la nevoile urgente si am creat o retea de solidaritate la care au contribuit companii, persoane fizice, mass-media, influenceri si voluntari.

| Scopul proiectului
    Scop: sustinerea sistemului medical destinat ingrijirii copiilor cu echipamente medicale, renovarea secțiilor si dotarea cu ambulante pediatrice si sustinerea socio-medicala a gravidelor, gravidelor minore si copiilor din zonele rurale defavorizate.
Obiective: dotarea spitalelor cu echipamente medicale, facilitarea accesului gravidelor la controalele medicale, imbunatatirea nutritiei si igienei gravidelor, mamelor care alapteaza si copiilor din zonele rurale defavorizate, sustinerea emotionala a mamelor din spitale si suport pentru a-si ingriji optim copiii.


Programul national de sustinere a sanatatii copiilor Programul national de sustinere a sanatatii copiilor Programul national de sustinere a sanatatii copiilor

| Aria geografica
    46 de comunitati rurale defavorizate din Romania: Stefanesti, Micesti, Tarlungeni, Sacele, Budila, Zizin, Gorbanesti, Ibanesti, Hiliseu-Horia, Anina, Resita, Dognecea, Mociur, Doman, Calea Timisoarei, Albesti, Negru-Voda, Breasta, Malu Mare, Preajba, Predesti, Pui, Rau de Mori, Cepelnita, Costulesti, Scheia, Mironeasa, Raciu, Band, Sabaoani, Bahna, Urlati, Bucov, Voitinel, Dolhesti, Ciprian Porumbescu, Ilisesti, Jimbolia, Checea, Clarii Vii, Mosnita-Noua, Dragomiresti, Osesti, Manesti, Romlux, Babadag si 15 raioane din Republica Moldova: Chisinau, Cimislia, Comrat, Drochia, Glodeni, Leova, Orhei, Singerei, Soroca, Soldanesti, Telenesti.

| Rezumat
    Pandemia si-a lasat amprenta asupra sistemului de sanatate si in mod special asupra sanatatii copiilor. In acest context Salvați Copiii a intesificat proiectul de dotare si modernizare a unitatilor medicale prin proiecte importante: au fost dotate 24 unitati medicale cu echipamente performante, avut loc investitii importante la Spitalul Grigore Alexandrescu. Spitalul a fost sustinut cu 2 ambulante pentru transportul interdisciplinar al pacientilor, cu echipamente specifice pentru sectia de ortopedie si ORL, au avut loc reparatii la echipamentele care furnizeaza gaze medicale si la sistemul de energie pentru ca interventiile din salile de operatii si sectiile de Terapie Intensiva sa nu depinda exclusiv de starea sistemului national de energie. O investitie majora a reprezentat-o proiectul de renovare si modernizare a sectiei OG1 a Maternitatii Polizu. Secția nu mai fusese renovata de 20 de ani si nu mai oferea imaginea unei nasteri in siguranta, astfel au fost realizate lucrari de modernizare la cea mai mare maternitate din Bucuresti. Expertii nostri au intervenit in comunitatile rurale defavorizate pentru sprijinirea gravidelor si copiilor, facilitand accesul la servicii socio-medicale, consiliere pentru sanatate, controale si vaccinare, acompanierea la serviciile socio-medicale, decontarea transportului, alimente si medicamente. Am demarat cea mai ampla interventie pentru sprijinirea mamelor si gravidelor adolescente din zonele rurale din tara noastra si din Republica Moldova, extinzand interventia si in 15 raioane din tara vecina. 78.000 de mame din 100 de spitale au beneficiat de sesiuni de educatie cu privire la ingrijirea nou-nascutilor, importanta imbratisarilor si combaterea depresiei postpartum si au beneficiat de kit-uri de ingrijire a nou-nascutilor.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari directi - 2021: - 9.120 de gravide, gravide minore, mame si copii din zonele rurale defavorizate, carora li s-a facilitat accesul la servicii socio-medicale, au fost inscrisi la medicul de familie, au fost vaccinati si monitorizati. - 30.000 de copii sustinuti cu ajutorul echipamentelor medicale (ventilatoare, incubatoare, pulsoximetre, echipamente de protectie etc). - 78.000 de mame din 100 de spitale care si-au ingrijit mai bine copiii datorita sesiunilor de educatie medicala desfasurate in spitale si a kit-urilor cu produse de ingrijire a nou-nascutului, 78.000 de copii care au fost mai bine ingrijiti de mamele lor.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti 2021: 600 medici si asistente de au beneficiat de aparatura medicala donata, 60.000 de persoane rudele copiilor salvati cu ajutorul echipamentelor medicale, 10.000 de persoane - rude ale beneficiarilor sustinuti in comunitatile rurale defavorizate prin pachete cu alimente, pachete igienico-sanitare, medicamente, decont de transport la medic, donatii etc.

| Activitati
    Pentru sustinerea sanatatii mamei si a copiilor am intensificat activitatile de dotare si interventia in comunitatile defavorizate. Au fost dotate 24 de unitati medicale din 16 judete & Bucuresti. Au fost lansate campanii punctuale pentru sustinerea sistemului medical si astfel datorita solitaritatii a mii de donatori, persoane fizice, companii si a implicarii oamenilor cu voce puternica in online care au facut cunoscuta cauza noastra, am reusit sa strangem fondurile necesare pentru achizitionarea a 2 ambulante pentru Spitalul Grigore Alexandrescu, care mai avea doar o ambulanta functionala dar care necesita constant reparatii, renovarea integrala a sectiei OG 1 a Maternitatii Polizu (2 sali de pre-travaliu, 4 sali de travaliu, 2 rezerve de terapie intensiva, o sala de operatii, 12 saloane si sapte rezerve pentru Lauzie Fiziologica) si sa sustinem protectia medicala pentru 30.000 de copiii.
Echipele de experti au intervenit in comunitatile rurale defavorizate pentru sprijinirea gravidelor, gravidelor minore și copiilor, facilitand accesul la servicii socio-medicale si sesiuni de educatie medicala in comunitati, atat in tara noastra cat si in Republica Moldova. Mai mult, 78.000 de mame din 100 de spitale au fost sustinute emotional, au avut alaturi specialisti care le-au explicat cu ajutorul brosurilor si a sesiunilor video cum cum sa isi ingrijeasca optim nou-nascutii, cum sa depaseasca emotiile negative si au beneficiat de kit-uri de ingrijire a nou-nascutilor.


| Rezultatele proiectului
    Pentru a veni in ajutorul sistemului medical Salvati Copiii a dotat 24 unitati medicale cu aparatura si echipamente medicale performante, a sustinut 2 unitati medicale cu investitii majore: Spitalul Grigore Alexandrescu si Maternitatea Polizu. 30.000 de copii au beneficiat de tratamente adecvate, 600 de cadre medicale au fost sustinute pentru a oferi asistenta medicala cu echipamente perfortmante. Pentru dotarea unityatilor medicale au fost mobilizate resurse in valoare de 1.254.000 de euro. Prin intermediul echipelor locale din 16 judete am oferit suport integrat pentru 9120 de gravide, gravide minore si copii, am sustinut autoritatile locale din 46 de comunitati defavorizate. 98% dintre gravide au mers la control, 99% dintre copii au fost vaccinati, 100% dintre gravide si copii au fost inscrisi la medicul de familie. 78.000 de mame din 100 de maternitati au beneficiat de sesiuni de educatie medicala si suport emotional si au fost sprijinite prin kit-uri de ingrijire a nou-nascutului, iar 20.000 au beneficiat de sesiuni de educatie medicala video. Am realizat parteneriate cu Ministerul Sanatatii si institutiile locale care s-au implicat alaturi de noi in rezolvarea problemelor la nivel local in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului. Au fost implicati 3.500 de specialisti, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti, reprezentanti ai companiilor, voluntari si influenceri. Toti au creat alaturi de noi o retea de solidaritate pentru sustinerea urgenta a sistemului medical si a persoanelor vulnerabile.

| Bugetul
    13381142

| Parteneri
    Ministerul Sanatatii, 102 de unitati medicale, Directiile de Sanatate Publica Judetene si DGASPC-urile din 20 judete, primariile din 46 de localitati, cabinetele medicilor de familie din 46 de localitati si 15 raioane de Republica Moldova. Sponsorii din cadrul proiectului: MSD, Alliance Healthcare Romania, Kimberly-Clark, Farmaciile Catena, Mol Romania, Lidl, B.C.R, Garanti BBVA Group, Unicredit Bank, Banca Transilvania, Penny Market Romania, Libris.ro, Fundatia Vodafone Romania

| Website proiect
    https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/sanatate





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->