Participanti & Proiecte
„Planeta Albastră Contează pe Tine!” PACT
|
Organizator: Fundatia PRAIS |
|
Categorie: Protecția mediului |
Implementarea primei ediții anuale „Planeta Albastră Contează pe Tine!” PACT a avut la bază:
- Nevoia urgentă de a oferi acces la cunoaștere și de a forma din copilărie o tânără generație responsabilă și capabilă să protejeze natura, resursele planetei;
- Promovarea grijii față de mediu ca obicei de stil de viață al copiilor de vârstă școlară;
- Analiza și identificarea resurselor digitale folosite în mediul școlar primar;
- Crearea unei metodologii circulare tip fast learning & learning by doing, integrate într-un ecosistem digital;
- Cooptarea părinților, a educatorilor școlari în comunitatea PACT, categorii relevante din punct de vedere socio-comportamental care pot cultiva mentalitatea ecologică colectivă și responsabilă prin cunoaștere și sensibilizare a copiilor de vârstă școlară.
| Scopul proiectului
Proiectul PACT urmărește formarea unei comunități puternice și responsabile de copii cu vârstă școlară care învață și participă motivați la activități concrete menite a contribui la protejarea și conservarea florei și faunei planetei, prin gesturi simple, de fiecare zi, reproduse acasă, la școală, în comunitate.
Astfel, 123 de școli, peste 11.000 elevi din 80 de orașe și localități din 24 județe din România au ales să participe voluntar la toate activitățile proiectului PACT.
| Aria geografica
80 de orașe și localități din România, din 24 de județe
| Rezumat
Proiectul național „Planeta Albastră Contează pe Tine!” PACT este creat și implementat în școli de către echipa Fundației PRAIS. Obiectivele educaționale PACT sunt de a forma prima comunitate națională de copii cu vârsta școlară capabilă să protejeze mediul, devenind pepiniera puternică a unei generații care va fi responsabilă față de mediu! Deviza proiectului este: Grija față de natură se învață din copilărie!
Proiectul PACT a capacitat peste 11.000 de elevi - între 6 și 10 ani, care au putut învăța 100% digital, cum să protejeze planeta, care au plantat și îngrijit mii de flori, arbuști, arbori, le-au dau un nume! Care au ecologizat parcuri și au colectat selectiv deșeuri reciclabile.
Metodologii noi ale proiectului PACT:
- Echipa Fundației PRAIS a creat metodologii circulare tip fast learning & learning by doing, un ecosistem digital PACT alcătuit din baze de date integrate, pagini social media, grupuri de lucru și formare a cadrelor didactice. Comunicarea și informarea acestora s-a făcut utilizând și WhatsApp, Zoom, Teams, emails.
Capacitatea mare de diseminare a informațiilor și a metodologiilor de implementare PACT a condus la înscrierea în proiect a 123 de școli din 80 de orașe și localități, din 24 județe care au participat voluntar la toate activitățile.
| Date beneficiari direcţi
Peste 11.000 de elevi și peste 500 de cadre didactice din ciclul primar din 123 de școli din 80 de comunități urbane și rurale, din 24 de județe.
| Activitati
Implementare: sept. 2021 – iunie 2022
- Crearea identității vizuale, selecționarea platformelor digitale, integrarea acestora cu bazele de date PACT, crearea în premieră a unui ecosistem digital PACT (materiale educaționale, e-book, filme, dezvoltare conținut și infrastructură online & social media PACT);
- Atragere 92 de parteneri;
- Organizare 3 campanii naționale de informare și activare către inspectorate școlare și școli;
- Creare și diseminare a kit-ului digital educațional, a regulamentelor PACT;
- Activitatea ecologică „Plantează, îngrijește un copac, o floare, un arbust, dă-i un nume!” - Elevii s-au implicat voluntar în plantări. Toate imaginile activităților primite de la profesori au fost postate în timp real pe platformele social media PACT.
- Lecții săptămânale extracurriculare organizate de către profesori bazate pe e-book și filmele PACT cu acces gratuit, verificarea cunoștințelor elevilor prin sesiuni tip quiz;
- Concurs de desene în școli „Iubesc planeta Pământ!” - Mii de desene tematice realizate de către elevi, transformate în albume digitale, publicate pe pagina FB PACT;
- Eveniment public: „Reconectare! Lumea văzută prin ochii copiilor!”-mai 2022 - organizat în Parcul Lumea Copiilor din București, cu participarea a peste 850 elevi, părinți, cadre didactice, participante în proiect și acces public;
- 2 campanii media: lansarea proiectului PACT; comunicarea rezultatelor obținute
La finalul proiectului, toți elevii participanți au primit Diplome PACT.
| Rezultatele proiectului
PACT răspunde unei nevoi acute de acțiune prin educație pe tema protejării mediului. Ca urmare, numărul școlilor înscrise voluntar a ajuns la 123 școli din 80 localități și 24 județe.
Peste 11.000 elevi au putut accesa gratuit materialele educaționale extracurriculare și activitățile creative & de plantare PACT.
S-au implicat voluntar peste 500 cadre didactice și 22.000 membri de familie ai elevilor.
Au fost organizate 8 campanii de informare cu peste 2.500 de email-uri trimise în comunitatea de școli PACT.
Profesorii au susținut 416 lecții extracurriculare bazate pe e-book și filmele PACT.
1.650 acțiuni de plantare, îngrijire plante realizate de elevi sub coordonarea profesorilor. Elevii au creat 3.040 desene tematice care au reflectat cunoștințele dobândite la lecțiile PACT.
Au fost produse 3 filme educaționale, diseminate via YouTube PACT.
E-Book-ul PACT promovează grija pentru natură prin gesturi simple de zi cu zi.
Impactul în social media: Facebook: 735 postări, 523.614 reach, 629.131 impresii, 33.277 engaged users, 881 shares, 2.053 comentarii, 2.589 likes, Instagram: 5.238 reach, 133 posts, 261 likes; Youtube: 704 views, 4 video publicate.
850 elevi, familii, profesori participanți la evenimentul public PACT Reconectare! Au fost organizate: Expoziția itinerantă publică de colaje ale desenelor elevilor pe tema PACT & un spectacol tematic cu participarea tinerilor artiști, dansatori.
2 campanii media: 120 materiale de presă publicate, 58 postări, audiență 7,8 milioane cititori/vizitatori, +700 likes, +110 comentarii pozitive, +1,1 mln. vizitatori unici lunari.
| Bugetul
79175 LEI
| Parteneri
Proiectul PACT este creat și implementat național de Fundația PRAIS. Nestlé România este partener, sponsor; 92 parteneri instituționali: ISMB, ISJ Buzău, ISJ Cluj, ISJ Neamț, școli din 24 județe, CSM București, UNEFS
| Despre organizator
Fundația PRAIS a fost creată în 2002 de către compania de consultanță în comunicare PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naționale inițiate și dezvoltate de-a lungul a 21 de ani, susține cauze sociale majore: accesul tinerei generații la resurse, educație, dezvoltare personală și cultură. De asemenea, promovează starea de bine și stilul de viață sănătos, grija față de natură, economia bazată pe talente, creativitate, inovație, competitivitate și etică.
| Website proiect
https://www.facebook.com/ProiectulPACT