close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Primii Pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus



| Organizator:
    ViitorPlus - asociația pentru dezvoltare durabilă
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Programul Săptămâna Verde, lansat la nivel național în 2022-2023, a fost reglementat de o metodologie publicată în 2 feb. 2023, oferind doar 3 săptămâni pentru planificare și 4 luni pentru implementare, iar platforma cu resurse (https://saptamanaverde.edu.ro/ro) a fost lansată în 24 feb, simultan cu ultima zi de webinarii realizate în proiectul de sprijin al Viitor Plus. Regulamentul impunea o planificare complexă, iar întârzierea informațiilor a generat îngrijorare în rândul cadrelor didactice. Asociația Viitor Plus, deja implicată în educație, a identificat această nevoie prin contactul constant avut cu profesorii și a intervenit cu un proiect care să-i sprijine: materiale educaționale cu activități interactive și investiție financiară zero (neexistând suport financiar din partea autorităților pentru școli) și ghidaj.

| Scopul proiectului
    (1) Sprijin educațional acordat cadrelor didactice prin: (a) crearea și oferirea de 29 de materiale educaționale centralizate într-o platformă, suficiente pentru o săptămână, pe 3 tematici de mediu, pentru elevi de toate vârstele , practice și teoretice și (b) susținerea a 4 webinarii de protecția mediului; (2) Înțelegere în ansamblu a nevoilor pe care le au cadrele didactice în acest context, prin 3 chestionare, 1 focus grup și 1 raport concluziv. (3) Realizarea unei campanii de comunicare online, de 7 zile, pentru creșterea vizibilității proiectului.

Primii Pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus Primii Pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus Primii Pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus

| Acoperire
    Național (rural, urban mic, urban mare)

| Rezumat
    Programul Săptămâna Verde, aliniat cu strategiile naționale pentru mediu și schimbări climatice, a fost lansat în anul școlar 2022-2023 la nivel național. Întârzierea apariției metodologiei a generat preocupare printre cadrele didactice, aceasta fiind publicată cu doar 3 săptămâni înainte de perioada de începere a programului. În răspuns, Viitor Plus a demarat un proiect extins între 01.11.2022-01.12.2023, pentru a sprijini implementarea programului. În prima etapă (01.11.2022-02.02.2023), s-au stabilit obiective, activități și resurse. Două direcții au fost prioritare: crearea de materiale educaționale și sondaje pentru înțelegerea nevoilor cadrelor didactice. A II-a etapă (02.02-20.02.2023) a inclus un chestionar pentru evaluarea pregătirii și identificarea problemelor întâmpinate de cadrele didactice. Rezultatele au evidențiat nevoi precum resurse materiale, formare și parteneriate externe. În a III-a etapă (20.02-24.02.2023), s-a desfășurat evenimentul Primii pași în Săptămâna Verde cu Viitor Plus, cu o conferință de presa, 4 webinarii explicative și lansarea materialelor educaționale create, disponibile pe www.viitorplus.ro/educationale. Impactul a rezultat în participarea live a 4480 cadre didactice și 44000 de vizualizări ale înregistrărilor disponibile. Ulterior (24.02-29.06.2023), o analiză post-eveniment a fost realizată printr-un formular de feedback și un focus grup, care au evidențiat un interes crescut al elevilor pentru activitățile din Săptămâna Verde, dar au subliniat și lipsurile deja cunoscute. În final (30.06-01.12.2023), a fost întocmit un raport cuprinzător, diseminat către autorități, venind în sprijinul unei mai bune pregătiri pentru viitoarea ediție a programului. În acest timp, materialele create au fost de mare ajutor cadrelor didactice.

| Date beneficiari direcţi
    Publicul țintă este întreaga populație de cadre didactice din România (aproximativ 170.000), exceptând educatorii. Dintre aceștia, 3.5%, adică aproximativ 6.000 cadre didactice, au devenit beneficiari direcți ai proiectului prin participarea activă în cadrul webinariilor și analizelor de nevoi.

| Activitati
    În perioada 01.01-31.12.2023, Viitor Plus a desfășurat activitățile-cheie pentru implementarea proiectului suport pentru Săptămâna Verde: I. Pregătirea Proiectului (01.01–02.02.2023): Stabilirea obiectivelor și a metodelor de lucru. Prioritizarea generării și actualizării materialelor educaționale pentru clasele 0-12; II. Analiza Pre-eveniment și Pregătirea (02.02-20.02.2023): Chestionar cu 367 respondenți pentru evaluarea stadiului pregătirii pentru Săptămâna Verde. Concluzii preliminare: scurt timp de pregătire, accent pe activități teoretice, nevoie de resurse materiale și formare; III. Implementarea evenimentului Primii pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus (20.2-24.02.2023): 4 webinarii și o conferință de presă live pe Facebook, cu teme importante de protecția mediului. Evaluare live a cunoștințelor, competențelor și atitudinilor cadrelor didactice. IV. Analiza Post-eveniment (24.02-29.06.2023): Formular de feedback cu 130 cadre didactice, evidențiind interesul crescut și utilitatea materialelor didactice. Focus grup cu 25 profesori pentru înțelegerea perspectivelor variate. V. Raport și Diseminare (30.06-31.12.2023): Adunarea datelor din analizele realizate în perioada anterioară. Întocmirea unui raport cuprinzător diseminat către autorități. Aceste activități au avut ca scop pregătirea și susținerea cadrelor didactice în implementarea Săptămânii Verzi, oferind materiale educaționale, evaluând nevoile și impactul educațional.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul Viitor Plus a avut un impact semnificativ, aducând beneficii palpabile grupului țintă. Materiale educaționale de înaltă calitate, adaptate diferitelor niveluri de învățământ, de la clasa 0 la clasa a XII-a, au reprezentat un sprijin esențial pentru profesori în pregătirea activităților din cadrul Săptămânii Verzi. Cele 29 de materiale educaționale oferite au înregistrat 19.000 de descărcări, reflectând interesul și utilitatea acestora în contextul educațional. Evenimentul Primii pași în Săptămâna Verde a fost un succes notabil, cu 5 întâlniri online, 4.480 de cadre didactice participante și peste 44.000 de vizualizări pe platformele online (datele sunt colectate la finalul anului școlar 2022-2023, in iunie 2023). Analiza post-eveniment, formularul de feedback și focus grupul, a evidențiat un interes crescut al elevilor pentru activitățile de protecția mediului. Sondajele și focus grupul, la care au participat peste 1000 de cadre didactice din 37 de județe au furnizat un raport relevant, ce a evidențiat nevoile și obstacolele specifice întâmpinate în implementarea programului. Aspecte precum timpul scurt pentru pregătire au fost aduse în prim-plan, oferind orientări esențiale pentru îmbunătățirea următoarelor metodologii. Raportul final a scos în evidență necesitățile urgente ale acestora, precum cerințele specifice privind resursele și materialele de sprijin. Beneficiile proiectului se reflectă în creșterea conștientizării, interesul sporit al elevilor și adaptabilitatea îmbunătățită a cadrelor didactice în gestionarea Săptămânii Verzi.

| Parteneri
    Proiectul a fost susținut de Ministerul Educației, Ministerul Mediului și ISJ Călărași în conferința de presa desfășurată în data de 20.02.2023, evenimentul prin care s-au lansat webinariile și materialele educaționale de sprijin pentru organizarea activităților din Săptămâna Verde. Nu s-au realizat parteneriate formale pentru acest proiect.

| Despre organizator
    De aproape 18 ani, Viitor Plus pune în practică dezvoltarea sustenabilă. Conectează oamenii cu natura, cu respect pentru economic și social, astfel încât generațiile actuale și cele viitoare să bucure de un mediu curat pe termen lung. Derulăm programe de educație pentru mediu, antreprenorial social, împăduriri, reutilizare și reciclare, voluntariat pentru mediu, amenajare eco-turistică, și construcție de panouri solare.

| Website proiect
    https://www.viitorplus.ro/educationale/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->