close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Eco Provocarea Ediția a XII-a



| Organizator:
    ViitorPlus - asociația pentru dezvoltare durabilă
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Eco Provocarea a luat naștere din nevoi clare, identificate prin studii locale și chestionare periodice, anume: nevoia de conștientizare și educație, cât și implicare în protecția mediului. Aceste nevoi au avut ecouri în toate edițiile programului. Ediția a XII-a s-a concentrat pe a răspunde nevoilor de conștientizare a impactului individual asupra mediului, a acțiunilor și deciziilor responsabile și a educației de calitate. În lipsa oportunităților concrete prin care să se dezvolte, tinerii ajung să nu își atingă potențialul și, poate, le lipsește un model de comportament dezirabil. Eco Provocarea XII a continuat procesul educativ prin crearea unui cadru de lucru pentru organizarea activităților practice și teoretice de protecția mediului, oferindu-le o platformă prin care să creeze impact, să fie recunoscuți și să se dezvolte.

| Scopul proiectului
    Obiectivele ediției XII s-au aliniat cu obiectivele generale ale programului, vizând creșterea și adaptarea concursului de la o ediție la alta: (1) organizarea unui concurs de educație pentru mediu cu componentă practică și teoretică - Regulament îmbunătățit, bazat pe informațiile colectate până atunci; (2) creșterea interesului și a participării în protecția mediului printre elevi - cu 50% mai multe școlilor active în concurs față de ediția anterioară; (3) Creșterea cu 50% a rezultatelor practice și teoretice obținute de echipele participante, comparativ cu ediția anterioară.

Eco Provocarea Ediția a XII-a Eco Provocarea Ediția a XII-a Eco Provocarea Ediția a XII-a

| Acoperire
    Național (rural, urban mic, urban mare)

| Rezumat
    Eco Provocarea ed. a XII-a a reprezentat continuarea unui program cu tradiție, ce a început în 2010 la nivel local și s-a extins în 2016 la nivel național. Cea de-a XII-a ediție răspunde în continuare unei nevoi identificate inițial, aceea de a aborda educația de mediu într-un mod sistematic și experiențial. Obiectivele vizate în această ediție au fost creșterea numărului de beneficiari, îmbunătățirea structurii de concurs și creșterea impactului educațional. Structura concursului, implementată prin regulamentul oficial, a cuprins 4 module de învățare prin educație non-formală și voluntariat de mediu, pe toată durata anului școlar, încheiate cu raportări. Participanții, echipe de concurs formate din elevi și profesori care și-au reprezentat școala/liceul desfășurând activități teoretice de protecția mediului (ateliere de educație non-formală) și practice (igienizare, plantare, reciclare, târguri de economie circulară), au putut fi parte din clasamentul final, care a stabilit câștigătorii din cele două categorii de vârstă – Liceeni și Juniori (școală primară și gimnaziu). Premiile au constat în bani destinați achiziționării de aparatură prietenoasă cu mediul, necesară în procesul intructiv-educativ pentru Juniori și locuri în Tabăra de leadership pentru mediu, organizată de echipa Eco Provocarea, pentru Liceeni. La finalul ediției participanții au înregistrat un impact impresionant: prin implicarea a 1050 de ecoambasadori au fost desfășurate acțiuni în care au fost atrași voluntari, iar în total aceștia au plantat 87000 de puieți, au reciclat 170000 kg de materiale, au colectat 3200 de saci de deșeuri din areale naturale, au repus în economie 48000 de obiecte prin târguri, au organizat campanii și ateliere de educație non-formală pentru 36000 de persoane.

| Date beneficiari direcţi
    Publicul țintă a vizat întreaga populație de cadre didactice din învățământul preuniversitar din România, mai puțin educatorii, împreună cu toți elevii acestora. Dintre aceștia, la finalul proiectului, s-au numărat 1050 de beneficiari direcți, elevi și profesori ecoambasadori.

| Activitati
    În perioada 1.01-31.12.2023, Eco Provocarea ediția a XII-a a traversat două etape importante: (1) o parte din implementarea concursului și (2) organizarea Taberei de Leadership pentru Mediu. În partea de implementare a concursului, în perioada menționată, conform calendarului de concurs, au avut loc 3 din cele 4 module (ian-iun), adică etape în care echipele participante în concurs au avut timp să desfășoare activități stabilite în regulament, iar la finalul fiecărui modul avea loc raportarea. Echipele de elevi și profesori, numiți ecoambasadori, își reprezentau școala/liceul în concurs. În perioada implementării, membrii echipei de proiect (organizatorii Eco Provocarea) au desfășurat activități de susținere a acesteia, respectând strategia stabilită în sept. 2022. În perioada iunie-august s-a desfășurat planificarea taberei, care a avut loc în luna august, cu o durată de 4 zile și o agendă care a inclus activități de cunoaștere, sesiuni educaționale de protecția mediului și leadership, flash mob, sesiune tip „Biblioteca vie” și drumeție. La aceasta au luat parte 71 de elevi și 14 profesori din toată țara, câștigători ai categoriei Liceeni. În luna septembrie au avut loc analiza rezultatelor și activităților ediției și a taberei și trasarea concluziilor, importante în crearea strategiei pentru ediția viitoare a concursului.

| Rezultatele proiectului
    Prin cele 4 module ale concursului, elevii au avut oportunitatea de a dezvolta aspecte esențiale precum gândirea critică în probleme de mediu, lucrul în echipă, leadership, competențe, cunoștințe și atitudini în favoarea protecției mediului. Tabăra de Leadership pentru Mediu a oferit participanților o experiență educațională completă, cu sesiuni de cunoaștere, protecția mediului și leadership. Activitățile variate au contribuit la dezvoltarea personală a celor 71 de elevi și 14 profesori implicați. Participarea la concurs a contribuit la creșterea conștientizării a 1050 de ecoambasadori (elevi și profesori) și aproximativ 36000 beneficiari indirecți în privința problemelor de mediu prin campaniile de conștientizare și atelierele educative. Extinderea națională a programului a generat o creștere a implicării școlilor și liceelor din întreaga țară. Prin implicarea activă a echipelor de ecoambasadori din 127 de unități de învățământ, acțiunile acestora de voluntariat au multiplicat considerabil impactul educațional de mediu la nivel de comunitate locală. În aproximativ 24000 de ore de voluntariat, prin implicarea ecoambasadorilor au fost desfășurate acțiuni cu voluntari, care au dus la plantarea a 87000 de puieți, reciclarea a 170000 de kg de materiale, colectarea a 3200 de saci de deșeuri din areale naturale, repunerea în economie a 48000 de obiecte prin târguri și organizarea de campanii și ateliere de educație non-formală pentru 36000 de persoane, rezultate care au atins obiectivul de creștere a impactului educațional și de mediu cu 50% față de ediția anterioară.

| Parteneri
    Goldman Sachs, Partslife, Cargus, Napolact

| Despre organizator
    De aproape 18 ani, Viitor Plus pune în practică dezvoltarea sustenabilă. Conectează oamenii cu natura, cu respect pentru economic și social, astfel încât generațiile actuale și cele viitoare să bucure de un mediu curat pe termen lung. Derulăm programe de educație pentru mediu, antreprenorial social, împăduriri, reutilizare și reciclare, voluntariat pentru mediu, amenajare eco-turistică, și construcție de panouri solare.

| Website proiect
    https://www.ecoprovocarea.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->