Participanti & Proiecte
Renovarea primului etaj al secției de Oncologie de la Spitalul Universitar de Urgență Elias
|
Organizator: Daruieste Viata |
|
Sectiune: Sănătate |
Secția de oncologie a Spitalului Elias a fost dezvoltată din anul 2018 de către Prof. Dr. Cornelia Nițipir, care o coordonează și în prezent. Acum asigură servicii integrate, în regim de spitalizare de zi și spitalizare continuă pentru toate tipurile de patologie oncologică, fiind centru pentru învățământul universitar și postuniversitar. Aproximativ 1900 de pacienți sunt tratați anual aici.
Iar pentru ca acest lucru să se facă în bune condiții, am studiat împreună cu colaboratorii noștri condițiile din centre similare din afara țării și importanța mediului extern asupra stării bolnavilor. Am avut, de asemenea, parte de ajutorul foștilor pacienți, care ne-au spus ce le-a lipsit cel mai mult în timpul internării și de ce ar fi avut nevoie, precum și de al cadrelor medicale, care ne-au vorbit despre lipsa de spațiu cu care se confruntau.
| Scopul proiectului
Ne-am propus să creăm un mediu adecvat de tratare a pacientului oncologic adult, care să respecte atât cerințele tehnice, cât și cele de ordin estetic, pentru a crea un spațiu mai cald, mai plăcut și care să susțină pacientul pe toată durata bolii. În plus, dat fiind faptul că secția era mereu supraaglomerată, ne-am dorit să extindem primul etaj al clădirii, ceea ce am și reușit, suplimentând numărul de saloane și creând un spațiu dedicat pentru internările de zi.
| Acoperire
București
| Rezumat
În pavilionul mic amplasat în spatele curții spitalului Elias se întâmplă lucruri mărețe. Secția de oncologie adulți din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias este una dintre cele mai căutate secții de oncologie din țară, fiind și singura de la nivelul capitalei care asigură linie de gardă 24/7 pentru pacienții cu cancer care ajung în urgență.
Din păcate, condițiile în care se desfășura actul medical la primul etaj al pavilionului erau unele greu de suportat, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. Saloanele erau supraaglomerate, cu finisaje vechi și o atmosferă generală apăsătoare. Prin acest proiect, am renovat și am extins secția, creând grupuri sanitare proprii în toate saloanele, în spațiile de spitalizare de zi și în spațiile dedicate personalului medical, camere special create pentru rezidenți și activitatea comisiei oncologice multidisciplinare, spații administrative și circuite separate pentru deșeuri. Totul, cu un aspect plăcut, care să contribuie la starea generală a pacienților și a personalului.
Am schimbat lucrurile în bine, pentru că doamna profesor Nițipir și întreaga sa echipă, dar mai ales pacienții, meritau să aibă condiții mai bune de lucru, respectiv de tratament.
| Date beneficiari direcţi
Cei 1900 de pacienți tratați anual pe secție, plus personalul medical și auxiliar implicat.
| Activitati
Conceptualizarea proiectului:
- Facilitarea discuțiilor între echipa medicală de la Spitalul Elias și echipa Dăruiește Viață, privind desfășurarea proiectului
- Analiza situației inițiale
- Definirea planului de proiect, a liniilor de acțiune și a livrabilelor
- Prezentarea planului de proiect și convingerea managementului spitalului pentru susținerea
proiectului
Implementarea proiectului
- demolarea spațiilor existente,
- compartimentarea,
- schimbarea instalațiilor sanitare, electrice și de HVAC,
- realizarea finisajelor,
- montarea mobilierului - atât mobilier standard, cât și echipamente de spital (paturi și scaune de chimioterapie)
- realizarea instalației de gaze medicale, nurse call, detecție incendiu, voce și date și control acces.
Monitorizarea
- Urmărirea implementării proiectului.
| Rezultatele proiectului
Ce exista:
- 2 saloane de 3 paturi și 2 saloane de 2 paturi (doar cele din urmă cu grupuri sanitare individuale),
- 1 cameră dedicată asistentelor, o zonă de spitalizare de zi
Ce am dezvoltat:
- 7 saloane de spitalizare continuă (un salon cu 3 paturi și 6 cu 2 paturi), toate cu grup sanitar propriu,
- Spații speciale pentru cadrele medicale: 2 cabinete, o sală de lucru pentru rezidenți,
- Spații noi pentru spitalizare de zi (12 scaune de chimioterapie), inclusiv grup sanitar propriu,
- Un spațiu pentru camera de gardă, cu grup sanitar propriu,
- Spații administrative și tehnice: oficiu alimentar, zonă evacuare deșeuri (depozit deșeuri medicale și menajere, depozit de lenjerie murdară, boxă de curățenie), spații depozitare și cameră ploscar
Însă cel mai important beneficiu adus pacienților oncologici și cadrelor medicale este faptul că am adus un strop de lumină și căldură în mediul în care își petrec cea mai mare parte din timp. Pentru că, atunci când ești bolnav de cancer, e greu să-ți menții starea de spirit ridicată și mediul exterior te influențează profund, cu efect asupra șanselor tale de vindecare. În plus, pentru personalul din domeniul oncologic, riscul de burnout este unul extrem de ridicat, așa că existența unui mediu adecvat de lucru și de revigorare este vitală.
| Parteneri
Dăruiește Viață, Tesseract, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Engie
| Despre organizator
De peste 10 ani, Dăruiește Viață reformează sistemul medical românesc, aducând speranță și arătând că se poate. De la înființarea sa, Asociația a investit, în peste 35 de proiecte, 60 mil. € în sistemul medical, fonduri strânse de la peste 500.000 de donatori persoane fizice și peste 7.700 companii. Cu ajutorul acestora, clădim și reclădim secții, spitale și speranțe, conducem bătălii de idei, adunăm reputație, experți adevărați, fonduri și apărăm drepturi, principii sau vieți.
| Website proiect
https://www.daruiesteviata.ro/proiecte/renovarea-primului-etaj-al-sec%C8%9Biei-de-oncologie-spitalul-elias