close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ACCES UCRAINA - Drepturi respectate și acces la servicii de sprijn pentru refugiații din Ucraina



| Organizator:
    Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale-FONSS
| Sectiune:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Sosirea refugiaților ucrainieni in România a generat un val de solidaritate, dar a provocat totodată la maximum autoritățile locale, pentru a găsi soluții rapide pentru cei mai vulnerabili. În martie 2022, Primăria Iași a pus la dispoziție o clădire nefolosită, cu profil initial de centru de afaceri, pentru găzduirea refugiaților. Cladirea a fost complet goala, nefolosita, dar locuibila. În 2 săpt., într-un efort colectiv fără precedent, voluntarii și ONG din Iași au amenajat cei 4000 metri patrați ai acestui spațiu și l-au transformat în ceea ce avea să devină Centrul Nicolina, unul din cele mai complexe huburi de servicii pentru refugiați din România, și apoi din Europa de Est (aspect confirmat atât de donatorii internaționali,agențiile UN cât și de Comisarul European pentru coeziune și reforme E.Fereira, care a vizitat centrul în 2023.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost apărarea drepturilor și intereselor refugiaților ucrainieni de pe teritoriul Municipiului și județului Iași și facilitarea incluziunii lor în comunitatea ieșeană, cu drepturi egale cu cele ale cetățenilor români. Obiectivele proiectului au vizat: (a) furnizarea informatiilor despre drepturi, (b)sprijinirea accesului lor la serviciile, beneficiile și măsurile de sprijin incluse în legislația românească, aferente statutului de protecție temporară (HG 367/2022) si (c)sprijinul acordat autoritatilor pentru managementul de caz si accesul refugiatilor la programele publice.

ACCES UCRAINA - Drepturi respectate și acces la servicii de sprijn pentru refugiații din Ucraina ACCES UCRAINA - Drepturi respectate și acces la servicii de sprijn pentru refugiații din Ucraina ACCES UCRAINA - Drepturi respectate și acces la servicii de sprijn pentru refugiații din Ucraina

| Acoperire
    Iași

| Rezumat
    Grupul de refugiați ucrainieni sosiți pe teritoriul României în urma războiului, și care au decis să rămână aici pe o durată mai lungă, a inclus un număr mare de persoane extrem vulnerabile, a căror integrare în comunitățile românești a fost extrem de dificilă. Aproape 30% dintre refugiații ucrainieni din România sunt persoane cu multiple vulnerabilități: persoane cu dizabilități, mame singure cu mulți copii, persoane vârstnice dependente, fără aparținători și care nu cunosc limbi străine, tineri LGBTQ+ (marginalizați de comunitatea ucraineană deopotrivă), persoane cu boli cronice (oncologice, HIV, diabet în forme grave, boli psihice), persoane aflate sub tratament complex (dializă), fete și femei aflate în risc crescut de trafic de persoane etc. În anul 2023, un număr de peste 3000 de astfel de persoane din Ucraina au fost sprijinite de către cele 4 ONG reunite în consorțiul care a gestionat Centrul de Asistență Umanitară și Socială Nicolina din Iași pentru a-și cunoaște drepturile asociate statutului de protecție temporară si pentru a accesa serviciile de sprijin din județul Iași. Centrul Nicolina a fost unul din cele trei huburi complexe de servicii de asistență umanitară din România (alături de Romexpo București și Katia Brașov). El a fost gestionat integral de organizațiile societății civile, într-un efort colectiv fără precedent. Centrul a fost condus de 4 organizații locale si peste 10 ONG partenere, a atras peste 2 mil.EUR în contribuții ale donatorilor privați (în 2023) și a condus la incluziunea în comunitate a peste 1000 refugiați, care au căpătat autonomie și acces la servicii cheie din județ. În urma experientelor în situații de criză (Covid, refugiați), FONSS a promovat conceptul de asistență în ”urgențele sociale”, care este acum inclus în Legea 292/2011

| Date beneficiari direcţi
    - Peste 2500 beneficiari directi (unici) in anul 2023 - persoane vulnerabile din comunitatea de refugiati stabilita in Iasi: persoane cu dizabilitati (18%), varstnici (30%), mame singure cu copii (60%), persoane cu boli cronice (10%), persoane apartinant comunitatii LGBTQ+

| Activitati
    Activitatile principale au fost:
- informarea si consilierea refugiatilor despre drepturile lor si despre statutul de protectie temporara (peste 2500 de beneficiari)
- asistenta juridica si administrativa pentru dobandirea actelor, pasapoartelor, certificatelor de protectie temporara
- traducerea documentelor si traducerea om la om in situatiile de accesare a serviciilor medicale, sociale, administrative, scolare etc.
- call centre pentru orice situatie de dificultate intampinata de refugiatii din Iasi,
- serviciu de preventie impotriva abuzurilor si exploatarii sexuale sau de orice alta natura,
- sesiuni de informare cu caracter preventiv pentru copii si adulti (peste 400 beneficiari),
- servicii de tip centru de zi pentru copii (25 bneficiari)
- cursuri de limba romana (2000 beneficiari)
- terapie ocupationala pt varstnici.
Nicolina s-a dorit un hub se servicii de asistenta umanitara si sociala pentru refugiatii din Iasi, cazati la centru, dar totodata un punct de informare si un reper pentru toti refugiatii care locuiau in apartamente, in Municipiul Iasi, si care au avut nevoie de sprijin pentru incluziunea lor in comunitate.
Statutul de protectie temporara a generat multe dificultati in serviciile publice (confuzie in aplicarea unitara a legislatiei, lipsa resurselor de traducere, volume mari de cazuri pe care autoritatea nu le-a putut gestiona prompt etc). Nicolina a fost un suport pentru acesul la drepturi si o ancora de informare si siguranta a refugiatilor din Iasi.


| Rezultatele proiectului
    - În 2023, peste 2500 refugiati ucraineni (din Iași) au fost informați și consiliați despre drepturile lor, despre statutul de protectie temporară, despre serviciile și beneficiile la care au dreptul în România.
- Peste 1200 persoane au fost ajutate să se înregistreze în noul program 50/20, începând cu 1 mai 2023. Echipa centrului Nicolina s-a oferit să asigure sprijin logistic Primariei Iasi, pentru a asigura administrarea programului 50/20 din Iasi. Au fost folositi cei 10 traducatori ai centrului, lucratorii comunitari, care a colaborat cu asistentii sociali de la DAS Iasi pentru inregistrarea si monitorizarea situatiei refugiatilor din Iasi.
- A fost asigurata asistenta juridica pentru 230 persoane.
- Lucratorii comunitari din centru, angajati ai celor patru organizatii partenere, au ajutat refugiatii sa acceseze serviciile educationale, sociale, de ocupare, din judetul Iasi. Pentru cei mai vulnerabili, Centrul Nicolina a oferit el insuri servicii de tip centru de zi pentru copiii 3-5 ani, servicii de tip afterschool, o Scoala de Limba Romana cu un numar de 2000 cursanti pe an (online si offline), un serviciu foarte specializat de asistenta pentru mama si copil (asigurat de Asociatia Parentis) si un magazin social intitulat ROUA, cu 1400 clienti pe an.


| Parteneri
    FONSS - Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Afterhills (Iași), Asociația Parentis (Iași), Asociația Grupul Zâmbetul Nostru (Iași)

| Despre organizator
    FONSS este o federatie a furnizorilor neguvernamentali de servicii sociale si initiatorul Platformei Sociale din Romania, o coalitie nationala a federatiilor din domeniul social.
Este o org.care reprezinta interesele furnizorilor de servicii sociale si vizeaza imbunatatirea politicilor publice adresate grupurilor celor mai vulnerabile.
FONSS face parte din Federatia Europeana a Angajatorilor Sociali (Social Employers) si din comitetul sectorial european de dialog social pt servicii sociale.


| Website proiect
    - website:https://centrurefugiati.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->