close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Telemedicină în terapie intensivă neonatală



| Organizator:
    Asociația Cristi Vasiliu
| Sectiune:
    Sănătate
| Problema de fond
    Proiectul s-a născut dintr-o realitate dureroasă: cea în care nou-născuții cu probleme grave de sănătate, care aveau nevoie de terapie intensivă, pierdeau uneori lupta pentru viață doar pentru că aveau neșansa să se fi născut la distanță de medicii cu cea mai mare experiență. Fiecare bătălie a acestor mici luptători a devenit sursă de inspirație pentru proiectul nostru.
De asemenea, în situația transferului acestor cazuri critice către secții de nivel superior, consultul prealabil reduce considerabil timpul de reacție al echipei medicale care preia nou-născutul, oferindu-i șansa de a cunoaște în avans detaliile cazului, de a se pregăti și de a interveni imediat după preluare. Fiecare clipă câștigată înseamnă o șansă mai mare de supraviețuire și vindecare pentru cei mai vulnerabili pacienți.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a implementa soluția de telemedicină în 17 secții de terapie intensivă neonatală și de a le conecta într-o rețea de telemedicină dedicată Terapiei intensive pentru nou-născuți.
Obiectivele proiectului:
1. Extinderea rețelei de telemedicină prin conectarea la o rețea comună a tuturor secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală de nivel 3 din țară până la 31.12.2023.
2. Crearea unei platforme unde specialiștii să poată accesa o a doua opinie în timp real, fără transferul pacientului.
3. Creșterea accesului la specialiști în tratamentul nou-născuților cu afecțiuni critice.


Telemedicină în terapie intensivă neonatală Telemedicină în terapie intensivă neonatală Telemedicină în terapie intensivă neonatală

| Acoperire
    București, Sibiu, Galați, Suceava, Bacău, Dâmbovița, Oradea, Timișoara, Iași, Mureș

| Rezumat
    România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Pe lângă echipamente și dotarea specifică, vitale pentru scăderea acestui indicator sunt pregătirea medicilor și posibilitatea ca aceștia să sa fie in permanentă legătură unii cu alții, să aibă posibilitatea să dezbată un diagnostic, un caz, să poată consulta un pacient la distanță. Telemedicina în secțiile de neonatologie reprezintă o șansă în plus la viață pentru nou-născuți și ușurează actul medical. Echipele medicale din aceste secții se vor putea conecta rapid cu specialiști din alte unități din țară și din străinătate. Astfel, un medic din afara spitalului poate interveni și poate superviza de la distanță actul medical, cu acces în timp real la starea de sănătate a nou-născutului.
Proiectul a presupus implementarea soluției de telemedicină în 17 secții de terapie intensivă neonatală și conectarea acestora într-o rețea comună de telemedicină pentru terapia intensivă nou-născuți (care exista deja funcțională pentru 11 secții de nivel 3 și 2 din țară). Specialiștii din cele 28 de secții pot comunica astăzi pentru a cere a doua opinie medicală, pentru pregătirea transferurilor micilor pacienți între ele sau la secții de nivel superior.


| Date beneficiari direcţi
    • Nou născuții grav bolnavi din sectiile de TINN (Terapie Intensiva Nou Nascuti) de nivel 3 din tara (sectiile care trateaza cele mai grave cazuri) – respectiv, conform statisticilor raportate în anul 2020 - 6.163 de pacienți, cu un total de 117.047 de zile de spitalizare
• Personalul medical din secțiile de TINN de nivel 3 din țară


| Activitati
    Pentru implementarea proiectului au fost vizitate toate cele 17 secții de nivel 3 din România, pentru care s-au încheiat acorduri de colaborare în vederea implementării soluției.
După semnarea acordurilor de implementare, pasul următor a fost achiziționarea soluției pentru fiecare locație în parte, livrarea, instalarea și punerea în funcțiune.
Pregătirea personalului medical pentru utilizarea soluției de telemedicină este un proces mai îndelungat, astfel că ACV România a oferit suport și după instruirea inițială, ori de câte ori a fost nevoie și a fost solicitată pentru utilizarea soluției de telemedicină.


| Rezultatele proiectului
    În perioada ian – dec 2023 au fost implementate 17 soluții de telemedicină în cele 17 spitale în care există sectii de Terapie intensivă de nivel 3 în România. A fost creată astfel o rețea de telemedicină care pune în legătură medicii din toate secțiile care tratează nou-născuții grav bolnavi. Concret, această rețea permite accesul fiecărui nou-născut din secțiile Terapie intensivă ale maternităților de nivel 3 din țară să beneficieze de opinia celui mai specializat medic din tară în patologia lui, fără deplasarea medicului sau a pacientului.
Proiectul aduce o rază de speranță în sufletul mamelor: încrederea că micuții lor vor primi cea mai bună îngrijire și vor avea cea mai bună șansă la viață. Părinții au bucuria de a-și lua copiii acasă sănătoși, având certitudinea că sunt sprijiniți de cei mai buni specialiști.
În inima acestui efort colectiv se află dorința ca fiecare naștere să devină un moment de bucurie,iar fiecare nou-născut să primească șansa de a crește fericit alături de familia sa. Experiența emoționantă a unei testări de rutină a funcționalității rețelei de telemedicină a dat măsura importanței acestui proiect. Zâmbetul medicului conectat prin telemedicină, la explorarea ecografică test a unui bebeluș s-a transformat brusc într-o grimasă de îngrijorare: tocmai a descoperit o malformație cardiacă gravă. Fără această investigație, cazul ar fi rămas nesemnalat la timp și ar fi putut avea consecințe dramatice. Emoția acestei amintiri ne dă credința că proiectul nostru salvează cu adevărat vieți, iar misiunea noastră se împlinește cu fiecare dintre ele.


| Parteneri
    Fundația Vodafone România, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București Spitalul Clinic Filantropia Maternitatea Polizu Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan Spitalul Județean de Urgență Târgoviște Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Bihor - Oradea Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara Spitalul Județean de Urgență Bacău Spitalul Județean de Urgență Suceava “Sf. Ioan cel Nou” Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați Spitalul Universitar de Urgență București Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon” București Spitalul Clinic “Prof. Panait Sîrbu” București Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”

| Despre organizator
    Ne dorim să contribuim la scăderea numărului de copii care mor înainte de a împlini un an. Am transformat acest deziderat în misiune și o împlinim dotând și modernizând secții de Terapie
intensivă nou-născuți, dezvoltând rețele de telemedicină și inițiind proiecte de infrastructură:
construim de la zero o nouă secție de terapie intensivă nou-născuți în Târgu-Mureș. Vrem să scriem o poveste a speranței, dovedind că nicio misiune nu este imposibilă dacă lucrăm
împreună. www.acvromania.ro.


| Website proiect
    www.acvromania.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->