close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Academia Civică



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Sectiune:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Comunitatea Urbană Arieș, deși o zonă în plină dezvoltare, are mari lipsuri pe partea de competențe ale tinerilor în domenii profesionale, iar implicarea civică este deseori un subiect de „miștocăreală”, o acțiune descurajată deseori și văzută ca o „pierdere de vreme”.
Tinerii astfel sunt discriminați prin două moduri:
1. Lipsa accesului la oportunități de dezvoltare: aceștia nu cunosc valoarea voluntariatului asupra vieții profesionale. Ba mai mult, nivelul scăzut de oportunități de formare din comunitatea noastră duce la scăderea interesului tinerilor, fiind descurajați și nepăsători.
2. Background-ul economic: majoritatea tinerilor provin din medii economice și sociale dezavantajate, unde nu au resursele necesare pentru explorarea și dezvoltarea unor idei de afaceri sau inițiative civice.
Tinerii întâlnesc astfel o barieră între ei și un viitor profesional de succes, iar prin Academia Civică am dărâmat-o prin creșterea numărului de tineri implicați în comunitate și prin formarea lor în antreprenori sociali.
Astfel, proiectul nostru a fost relevant:
1. Tinerilor - prin activitățile care au dus la schimbarea de atitudini negative față de civism, formarea de competențe în domenii atât profesionale cât și comunitare, de dezvoltare de inițiative sau afaceri sociale și conștientizarea impactului voluntariatului în viața profesională.
2. Comunității - prin formarea unei generații de tineri competenți și îndreptați către schimbarea comunității: viitori antreprenori de succes, reprezentanți de ONG-uri, care vor aduce valoare comunității arieșene prin afaceri sociale și inițiative civice; o rețea de parteneri implicați, care duce mai departe la dezvoltarea altor generații implicate.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost să oferim tinerilor din zona Turzii uneltele pentru formarea acestora în antreprenori sociali. Am urmărit:
1. Să dezvoltăm 6 business-uri sociale și formăm 10 tineri care să le implementeze, în domenii precum management de proiect, fundraising sau marketing.
2. Să dezvoltăm 6 kit-uri cu resurse, precum ghid cu pași în planificare, management de proiect sau fundraising, pentru business-uri sociale sau inițiative.
3. Să dezvoltăm competențe civice în domenii precum management de proiect, fundraising sau marketing, în rândul a 40 de tineri din zona Turzii.


Academia Civică Academia Civică Academia Civică

| Aria geografica
    Comuna Răchițele, Turda și Câmpia Turzii

| Rezumat
    Proiectul „Academia Civică” a format tineri antreprenori sociali. La începutul proiectului s-a implementat o serie de patru sesiuni de formare de cunoștințe cu privire la rolurile unui antreprenor sau ONG-ist. S-a organizat un atelier pentru reprezentanții ONG-urilor din zonă în vederea motivării tinerilor de a se implica. S-a organizat tabăra „Academia Civică” prin care participanții care au dezvoltat 6 inițiative și business-uri sociale, implementate apoi în comunitate chiar de către aceștia.

| Date beneficiari direcţi
    Grupul de beneficiari vizat prin proiect au fost tineri de 15-19 ani din Turda și Câmpia Turzii. Prin acest proiect ne-am dorit să abordăm reticența tinerilor față de implicarea în comunitate, oferindu-le metode practice prin care să se folosească de proiecte civice în vederea dezvoltării de competențe profund aplicabile în antreprenoriat social. Ne-am dorit să formăm tineri antreprenori sociali capabili să dezvolte proiecte civice de impact și să formeze la rândul lor alți elevi în domeniu, să le trezească interesul față de voluntariat și comunitate. Academia Civică a abordat dezinteresul și lipsa implicării, prin activități nonformale în rândul tinerilor, dezvoltând în moduri captivante pentru aceștia competențe de antreprenori sociali și oferindu-le înțelegere cu privire la modul în care pot aplica competențele dezvoltate.

| Activitati
    Prin proiectul nostru am urmărit implicarea tinerilor în cât mai multe etape ale proiectului:
1) Etapa de Dezvoltare a Kit-uri: În vederea înțelegerii nevoilor tinerilor, a temelor abordate în proiect și pregătirii activităților, tinerii au jucat un rol extrem de important, prin stabilirea fiecărui pas și element al proiectului în funcție de problemele prezente și sugestiilor lor. Focus group-urile cu tinerii de la începutul proiectului reprezintă stâlpii de susținere ai Academiei Civice, pe baza cărora s-au dezvoltat activități și evenimente care să răspundă cerințelor tinerilor și să ducă la îndeplinirea obiectivelor proiectului.

2) Dezvoltarea de proiecte: Academia Civică a oferit tinerilor oportunitatea de a gândi, dezvolta și implementa afaceri sociale, proiecte comunitare și inițiative civice. Elevii au oferit mai departe prin inițiativele lor cunoștințe și atitudini dobândite prin proiect în rândul alți elevi de liceu, astfel facilitându-le procesul de învățare, dezvoltare și aplicare a competențelor. Formarea unor competențe precum cele menționate (marketing, management de proiect, design grafic, colectare și analiză de date, fundraising sau comunicare) a rezultat în persoane mai apte și mai angajabile pe piața muncii.

3) Tabăra de Formare: Prin această etapă a proiectului, participanții au dobândit cunoștințe practice în domenii precum managementul proiectului și al echipei, strângerea de fonduri și marketingul proiectelor comunitare.

4) Dezvoltarea proiectelor: Ultima etapă a proiectului reprezintă dezvoltarea proiectelor în timpul taberei și în urma acesteia, care s-a finalizat 6 inițiative implementate chiar de aceștia în comunitate.


| Rezultatele proiectului
    Prin intermediul Academiei Civice am dus la formarea următorilor #ambasadori ai comunității:
#AmbasadoriCivici: Tinerii implicați în proiecte comunitare au fost împuterniciți în a își implementa propriile idei de inițiative și să ducă mai departe la dezvoltarea comunității. Aceștia au devenit #eroi în implicare care au implementat inițiative și care vor produce schimbări prin proiecte, idei de afaceri de succes și activități derulate în rândul altor tineri din comunitate.
#AmbasadoriÎnCariere: Tinerii participanți la workshop-uri menite formării de competențe în management de proiect - învățând dezvoltarea ideilor de afaceri - strategii de marketing, comunicare și lucru în echipă sau strângere de fonduri, toate prin educație nonformală.
#AmbasadoriÎnDevenire: Acea majoritate de tineri sceptici, care prezentau apatie față de implicarea civică și aveau un viitor profesional încețoșat au fost expuși la activități menite să le schimbe atitudinile, să formeze cunoștinte și abilități în antreprenoriat social și domeniul civic.
Astfel, prin Academia Civică am reușit să introducem tinerii în câmpul muncii, am dus la formarea unor viitori angajatori - antreprenori de succes, viitori angajați în cariere de succes. Mai mult de atât, am rupt un lanț de opinii greșite, tradiționale asupra carierelor la nivelul comunității arieșene. Cine din zona Turzii s-ar fi gândit că poți avea o carieră de succes prin funcții precum manager de proiect, coordonator financiar în inițiative civice sau ONG-ist? Am dus la o nouă generație de tineri cu un viitor profesional strălucit, plin de speranțe și nu în ultimul rând, valoros pentru comunitate.


| Despre organizator
    Misiunea noastră este simplă și se reduce la două cuvinte: Creștem Eroi! Cine sunt acești eroi? Sunt profesorii care transformă elevii de azi în cetățenii responsabili de mâine, sunt tinerii care luptă să devină cea mai bună versiune a lor, sunt antreprenorii și afaceriștii care creează economia locală, sunt voluntarii dedicați care fac zilnic lumea un loc mai bun, sunt membrii comunității care înfruntă nedreptățile și asigură o lume mai justă pentru toată lumea #FiecareFaceCePoate.

| Website proiect
    https://www.amosed.ro/civic-academy/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->