Participanti & Proiecte
Centrul de Arta ALUNIS
|
Organizator: |
|
Sectiune: Dezvoltare economică și socială |
Am demarat proiectul intr-o zona arida din punct de vedere social, economic si al oportunitatilor de angajare, insa extrem de bogata in mostenire culturala si potential turistic. Nu erau promovate obiectivele, nu exista infrastructura de acces pentru explorarea zonei, localnicii nu aveau acces la locuri de munca si nici la cursuri de formare profesionala, nu exista nicio oportunitate de educatie cultural-artistica, copiii nu aveau contexte de dezvoltare a creativitatii si familiarizare cu traditiile, nu see desfasurau campanii de igienizare a zonei - toate aceste lacune au aruncat un spatiu extrem de ofertant din toate punctele de vedere intr-o zona abandonata a Romaniei.
In plus, artizanii erau pe cale de disparitie si, impreuna cu ei, si mestesugurile.
| Scopul proiectului
Ne-am propus sa dezvoltam economic zona si, in acest scop, sa implicam localnicii in activitati de fructificare a patrimoniului local si de promovare si protejare a cadrului natural. Lucram direct la radacina problemelor comunitatii, deruland proiecte dezvoltate dupa principiul "undita, nu pestele", care imputernicesc comunitatea locala si asigura autosustenabilitatea demersului.
Crestem si dezvoltam economic si durabil comunitatea, prin revitalizare traditiilor, turism responsabil, sustinerea initiativelor locale si facilitarea accesului la resursele necesare dezvoltarii in Muntii Buzaului.
| Acoperire
Buzau
| Rezumat
Ne desfasuram activitatea intr-un sat traditional de munte, parte din Tinutul Buzaului, Geoparc UNESCO. Zona Alunis-Colti si imprejurimile detin o bogata mostenire culturala si artistica, nevalorificata, cu potential generator de dezvoltare economica sustenabila a tinutului. Locuitorii de aici nu au acces la locuri de munca, oportunitati de de formare profesionala, evenimente de arta si cultura sau, macar, sprijin in continuarea mestesugurilor traditionale. Prin urmare, am facut echipa cu localnicii, impreuna cu care ne-am propus facilitarea accesului la toate aceste oportunitati, cu scopul dezvoltarii socio-economice a zonei, prin educatie culturala, revitalizarea traditiilor, promovarea turismului responsabil si protejarea naturii.
In acest sens, doar in anul 2023, am organizat un festival de ecologie, concerte, ateliere, expozitii si campanii sociale si de mediu.
Am consolidat scoala noastra de olarit, de la Colti, care a devenit astfel un proiect autosustenabil, financiar independent; casa atelier a gazduit peste 500 de tineri si copii vulnerabili in peste 30 de ateliere si tabere gratuite, a creat 4 locuri de munca si a devenit un reper turistic. Prin proiectul "Viitoruri curate", am demarat actiuni de ecologizare, educatie civica si sustenabilitate in scoli. Alunis EcoFest a insemnat 3 zile de seminarii dedicate mediului. Am cercetat, documentat si revitalizat traditia prelucrarii lanii prin "Tesem legaturi" si am creat astfel un brand cultural local. Am organizat 4 ateliere de scriere creativa din care a rezultat un fanzin, am familiarizat copiii cu mestesugurile, am participat la Noaptea Muzeelor la Sate, am organizat conferinte de arte feminine si am inceput sa lucram la Gradina Sanatatii, prin care ne propunem sa fructificam terenurile abandonate din Alunis
| Date beneficiari direcţi
Localnicii din Alunis-Colti-Patarlagele (cca 10.000, 40% varstnici, majoritatea femei - formati profesional si angajati in proiecte, copii defavorizati si elevi din zona - cca 30000 - care au participat la ateliere, cursuri, expozitii, tabere).
Artisti si artizani rezidenti si nerezidenti (pictori, olari, poeti etc.), care au acum spatii de expozitie si promovare a lucrarilor.
Mestesugarii zonei, care au acum sustinere in continuarea mestesugurilor.
Turisti, care au acces la traseele, obiectivele si activitatile (ateliere, expozitii, concerte, retreat) din Muntii Buzaului.
Publicul larg - 30.000 persoane.
| Activitati
Toate activitatile noastre au implicat direct comunitatea locala, oferind beneficii in termeni de locuri de munca, educatie, sustinere pentru micii producatori si cresterea constientizarii asupra protectiei mediului.
In 2023, am consolidat Scoala de Olarit de la Colti, proiect care a gazduit peste 500 de tineri si copii vulnerabili in ateliere si tabere gratuite, a creat locuri de munca si a devenit un reper turistic local. Prin producerea si vanzarea ceramicii si oferirea de servicii de cazare si agrement, proiectul a devenit financiar independent in ianuarie 2023.Am identificat, pregatit si sustinut noua generatie in crearea unei baze solide de responsabizare civica, prinproiectul "Viitoruri curate" din programul "Cu Apele Curate". Am organizat un festival de ecologie pentru reducerea poluarii cu plastic a raului Buzau (Alunis EcoFest), am creat un brand cultural local care implica traditia prelucrarii lanii (finantat prin PNRR) prin care am contribuit la crearea unui nou centru cultural in orasul Patarlagele, am organizat 4 ateliere de scriere creativa pentru elevi, ateliere de olarit, tesut, impaslit lana, teatru si expozitie etnografica (Impletim Traditii si Talente), am participat la Noaptea Muzeelor la Sate cu evenimentul Impletind Povesti si Fire (lana si cusaturi traditionale), am initiat conferinta Arte Feminine - sustinuta de Aurora Liiceanu Doina Ciobanu si Doina Lavrig-Parghel, am construit toalete ecologice pentru vizitatori si am creat Gradina Sanatatii
| Rezultatele proiectului
Proiectul Scolii de Olarit de la Colti a devenit autosustenabil, independent financiar, in ianuarie 2023; datorita eforturilor depuse impreuna cu localnicii, am reusit sa oferim de atunci 30 de tabere, excursii si ateliere gratuite elevilor de pe Valea Buzaului si copiilor vulnerabili.
Proiectul "Tesem Legaturi" a castigat finantare prin PNRR, Pilonul IV/Componenta Tursim si Cultura "Cresterea accesului la cultura" in zonele defavorizate - astfel, am creat un brand local si am contribuit la realizarea unui nou centru expozitional in Patarlagele.
Am reusit sa incheiem prima faza a proiectului Gradina Sanatatii - terasarea spatiului, construirea paturilor inalte pentru legume si verdeturi, plantarea pomilor si arbustilor fructiferi si construirea zonei pentru compost; am pus premisele dezvoltarii ulterioare a proiectului in 2024.
Am construit toalete ecologice si dusuri pentru camparea vizitatorilor din zona si am organizat ecologizări pe cursul raului Buzau (200 de saci de gunoaie impreuna cu peste 50 de localnici); am participant în calitate de partener alături de ABABI la conferinta "Fii schimbarea pe care tu o vrei in lume. Fiecare picatura conteaza" organizată pentru 300 de elevi de liceu. .
Am reusit sa expunem zona si initiativele la Targul de Turism al Romaniei.
Am realizat o fantana de mare adancime (47m) care sa suplineasca nevoia de apa a zonei in perioada secetoasa.
Am sustinut 3 campanii de sterilizari gratuite in Colti si Nehoiu.
| Parteneri
Kaufland Romania, XELLA Romania, Leier Romania, Alchim Expert, Apele Romane Buzau-Ialomita, SOR, Ajungem Mari, PaddleX, Tinutul Buzaului
| Despre organizator
Organizatia e creata de oameni indragostiti de Muntii Buzaului, care fac echipa cu localnicii din Alunis-Colti pentru dezvoltarea economica si sociala, fructificand patrimoniul cultural si promovand si protejand cadrul natural.
Imprejurimile detin o bogata mostenire culturala si artistica insuficient promovata si valorificata. Locuitorii nu au acces la evenimente de arta si cultura, cursuri de formare profesionala si nici sprijin in continuarea mestesugurilor traditionale.
| Website proiect
https://www.alunisart.ro/