Participanti & Proiecte
INdependențe - Centrul de informare și suport pentru adolescenți consumatori și părinții lor
|
Organizator: Asociația Zi de Bine |
|
Sectiune: Servicii de Asistență socială |
Zi de BINE a ales să se implice în prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor pentru că avea semnale că sunt familii care nu fac fața acestei probleme care a devenit o temă de actualitate în România și au ales ARAS pentru că acolo există interesul și experiența în implicarea constantă și continuă în reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, cu o activitate de mai bine de 30 de ani de informare /educare /comunicare cu și pentru tineri și adulții formatori (părinți, profesori). „Proiectul asociației Zi de Bine este esențial pentru ARAS și vine într-un moment foarte potrivit, în care dorim să ne extindem serviciile, dar nu avem resurse” - Maria Georgescu, director executiv ARAS.
| Scopul proiectului
Cele două asociații și-au identificat repede obiectivul, ascultând oamenii care primesc servciile ARAS dar și observând pe teren, însoțind echipa de teren ARAS, dinamica consumului de droguri, efectul asupra indivizilor, dar și a familiilor și comunităților din care aceștia fac parte. Așa s-a conturat decizia reconfigurării centrului, un spațiu nou care să facă posibile nu doar activitățile de reducere a riscului dar și întâlniri cu tineri și părinți îngrijorați prin Ateliere INdependențe, un nou serviciu ARAS, susținut financiar de Zi de BINE.
| Acoperire
București
| Rezumat
În 2023, Zi de BINE a ales să sprijine dezvoltarea programului ARAS de harm reduction. Această dorință a venit după o serie de apeluri de la părinți îngrijorați de debutul timpuriu al consumului de droguri și de faptul că nu știu spre cine să se îndrepte pentru informații adecvate. Lipsa unor servcii de suport pentru tineri, dar și nevoia de consiliere și sprijin pentru părinți a fost motorul acestui proiect.
Cunoscând situația unor tineri care consumă droguri și care au dificultăți de integrare, Zi de BINE și ARAS au decis să se asocieze în acest proiect și să amenajeze un loc unde să se întâlnească tinerii, părinții, separat și/sau împreună și ajutați de psihologi și educatori între egali să lucreze împreună în cadrul unor ateliere și să găsească soluții valabile pentru fiecare generație. Investiția a venit într-un moment prielnic pentru ARAS din cauza condițiilor tot mai proaste de muncă din Centrul ARAS Titan și lipsa finanțelor pentru dezvoltarea serviciilor.
Cu un efort susținut de ambele părți s-a reușit în 30 de zile construirea și amenajarea centrului și punerea bazelor Atelierelor Independențe, serviciu inaugurat la 31 ianuarie 2023. Prin acest proiect, Zi de BINE a întregit activitatea pe care ARAS o desfășoară în domeniul prevenirii consumului de droguri și al reducerii riscurilor asociate acestuia, prin susținerea financiară pentru recondiționarea Centrului și pentru integrarea în activitatea existentă a unei componente esențiale – facilitarea comunicării tineri-părinți – un concept de ascultare, consiliere și suport pentru tineri, familie și comunitățile din care fac parte, prin intermediul unor profesionisti și a unor educatori între egali.
| Date beneficiari direcţi
71 de adolescenți și tineri adulți; 47 de părinți și profesioniști care lucrează cu copii și adolescenți.
| Activitati
În luna ianuarie 2023, în doar 30 de zile, Zi de BINE și ARAS au amenajat un centru modular din containere situat în cartierul Titan, București, be baza parteneriatului ARAS cu DSASPC sector 3, care asigură terenul. Fondurile necesare construcției si amenajării au fost asigurate de ARAS și de Asociația Zi de BINE.
Concret, a însemnat un efort fantastic de dezasamblare containere, curățare a terenului, proiectarea amenajarea și asamblarea construcției modulare, mobilarea și amenajările interioare care să creeze cadrul necesar unor servicii de înaltă calitate.
În perioada imediat următoare, noul serviciu Independențe și-a început desfășurarea activității în acest spațiu, fiind centrat pe informare, educare și suport psihologic pentru tineri și pentru părinții acestora, precum și pe implicarea de voluntari în activitati.
Pentru prevenirea consumului de droguri s-au organizat ateliere față în față și online pentru adolescenți și tineri adulți, părinți, profesioniști care lucrează cu adolescenți. Componenta psihoterapie și suport a implicat sesiuni de psihoterapie individuală pentru tineri dependenți de droguri și sesiuni de psihoterapie individuală și/sau de grup pentru părinți care urmăresc obținerea abstinenței.
| Rezultatele proiectului
Rezultate obținute la noul centru ARAS Titan:
- 1 serviciu de prevenire consum droguri și suport pentru tinerii consumatori și aparținătorii lor
- un curriculum de curs și suport pentru curs disponibile
- 8 ateliere Independențe pentru 71 de adolescenți și tineri adulți și 11 ateliere pentru părinți și profesioniști care lucrează cu copii și adolescenți (pentru 47 de persoane)
- 26 de sesiuni de psihoterapie de grup pentru părinți, 98 de ore de psihoterapie individuală
Atelierele Independențe reunesc tineri curioși și părinți dornici să afle despre droguri, despre riscurile de consum de droguri, despre rolul părinților în prevenirea și reducerea riscurilor, despre dificultățile în relațiile cu copii lor, despre limitele de înțelegere și comunicare referitoare la activitățile cu risc cu care se confruntă. Toate atelierele Independențe și cele 26 de sesiuni de psihoterapie de grup pentru părinți au fost susținute financiar de Zi de BINE. În urma acestora, 5 beneficiari au întrerupt consumul de droguri.
„Atelierele Independente mi-au oferit oportunitatea intalnirii cu alti părinți aflati în situatii similare cu a mea, fiecare cu problemele sale, însă faptul că mai sunt și alti părinți care se confrunta cu același gen de probleme m-a ajutat să nu mă mai simt singură și temătoare. Mi-aș dori să îndrăznească cât mai multi părinți sa participe la aceste întâlniri, grupul de suport este benefic” - beneficiar.
| Parteneri
Partener de proiect - Asociația Română Anti-SIDA. Parteneri financiari – Lidl, EON, Unicredit Bank, Leroy Merlin
| Despre organizator
Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. ARAS are ca misiune îmbunătățirea calității vieții prin proiectele și serviciile pe care le oferă ca răspuns la persistența existenței infecției cu HIV/SIDA în societatea de azi.
| Website proiect
https://www.zidebine.ro/proiecte/independente/