Aflata la a VI-a editie, competitia promoveaza si premiaza cele mai bune proiecte din sectorul neguvernamental din Romania.

Gala Societatii Civile a ajuns la editia a VI-a. Ca in fiecare an, competitia isi propune sa promoveze si sa premieze cele mai bune proiecte din sectorul neguvernamental din Romania. Anul acesta in competitie au intrat 115 proiecte.

Jurizarea are loc intre 18 aprilie si 21 mai. Din juriu fac parte reprezentanti ai unor ONG-uri, sociologi, precum si jurnalisti si lideri de opinie ca Mihaela Radulescu, Ioan T. Morar, Liviu Mihaiu, Dana Deac sau Robert Turcescu.

Acestia vor hotari care sunt castigatorii in functie de urmatoarele criterii:
- relevanta - masura in care proiectul raspunde unor nevoi sau unor probleme sociale importante.
- eficienta - raportul dintre resursele consumate si rezultatele obtinute
- eficacitatea - masura in care proiectul si-a atins obiectivele
- durabilitatea - masura in care rezultatele, efectele, activitatile sau actiunile din cadrul unui proiect rezista in timp, chiar si dupa incheierea finantarii
- originalitatea - modul de abordare al solutiilor propuse la problemele si nevoile identificate
- coerenta - masura in care exista o corespondenta intre: nevoi identificate, obiective, activitati, resurse si rezultate.

Mihaela Radulescu, aflata pentru a doua oara in juriul Galei Societatii Civile, vorbeste despre importanta implicarii civice:

"Responsabilitatea sociala ar trebui sa existe in fiecare din noi, pentru ca rezultatele unei munci depuse in folosul comunitatii se rasfrange asupra calitatii vietii noastre. Cu cat ne implicam mai mult in rezolvarea problemelor altora, cu atat ne facem noua un bine mai mare. Imi pun mari sperante in rolul societatii civile si stiu ca suntem multi aceia care credem ca lucrurile vor evolua intr-o directie favorabila, dar cu cat convingem mai multi sa ni se alature, cu atat rezultatele muncii noastre pot fi mai spectaculoase."

Festivitatea de acordare a premiilor va avea loc la Ateneul Roman, in data de 21 mai 2008.

Pe langa Marele Premiu al Galei Societatii Civile, vor mai fi acordate premii pe sectiuni si mentiuni speciale. Totodata, la propunerea juriului, se vor mai acorda premii extraconcurs unor proiecte care nu sunt inscrise in competitie, dar care au adus un beneficiu evident societatii.

Anul acesta, "Comportament civic si participare publica" este sectiunea la care s-au inscris cele mai multe proiecte (29). Pe locul doi se claseaza sectiunile "Servicii sociale pentru categorii defavorizate" si "Educatie si cercetare", la egalitate, cu 19 proiecte inscrise. Urmeaza “Arta si cultura” (16 proiecte), "Apararea drepturilor individuale sau colective" si "Protectia mediului" (12 proiecte). Cele mai putine proiecte s-au inscris la sectiunile "Dezvoltare economica si sociala" (8) si "Sanatate" (3)

Dintre acestea, 74 apartin unor ONG-uri, trei unor grupuri de initiativa si trei unor persoane fizice.

In 2007, proiectele inscrise in concurs au atras fonduri de 7,9 milioane Euro. Banii pentru realizarea proiectelor provin de la companii si de la sectorul public. De asemenea, o parte din proiecte au fost realizate prin auto-finantare si prin intermediul voluntarilor.

Afla ce proiecte s-au inscris anul acesta in concurs pe site-ul www.galasocietatiicivile.ro .