Gala Societatii Civile pentru organizatiile neguvernamentale va vea loc pe 21 mai. Competitia organizata de Societatea Civila a strans anul acesta 115 proiecte, depuse atat de organizatiile neguvernamentale, cat si de grupurile de initiativa si persoane fizice. “Adevarul Verde” a fost invitat la jurizarea proiectelor de mediu. Juriul a inceput deja sa delibereze castigatorii pentru fiecare sectiune inca din 18 aprilie. Evaluarea proiectelor se va termina pe 12 mai, iar acordarea premiilor va vea loc la Ateneul Roman, in seara zilei de 21 mai.
Concursul cuprinde opt categorii: educatie si cercetare, arta si cultura, apararea drepturilor individuale, comportament civic si participare publica, sanatate, servicii sociale pentru categorii defavorizate, protectia mediului si dezvoltare economica. Unul dintre premiantii sectiunii va fi desemnat drept marele castigator.
Cele mai multe proiecte au fost inscrise de organizatiile din regiunea Muntenia – 66 proiecte, urmata de Transilvania – 22 de proiecte, Moldova – 12 proiecte, Banat – 8 proiecte, cele mai putine provenind din Oltenia – 6 proiecte si Dobrogea – 1 proiect.
Aglomeratie mare de proiecte se inregistreaza anul acesta la sectiunea comportament civic si participare publica, unde se bat pentru un singur loc 25 de asociatii. Asociatia “Bate saua sa priceapa iapa” concureaza cu “Velorevolutia. O revolutie pe doua roti!”. Studentii europeni au inscris proiectul “Simularea Parlamentului European”, Asociatia pro Democratia - "Observatori pe baricade!”, iar Centrul pentru Resurse Juridice – “ONG-urile impotriva coruptiei”.
Proiectele de mediu evaluate de “Adevarul Verde”
“Adevarul Verde” va avea o sarcina dificila in desemnarea castigatorului sectiunii de mediu, deoarece aici s-au inscris 12 proiecte, cu teme interesante: apararea ariilor protejate, educatie de mediu sau strangerea gunoaielor: Asociatia Kogayon a depus proiectul “Parteneriat pentru administrarea Parcului National Buila-Vanturarita”, fundatia PRAIS – proiectul “Milioane de oameni, milioane de copaci”, Asociatia Salvati Dunarea si Delta – proiectul “Pune capac mizeriei din Delta!” si cu “Monstrul Deltei – Tabara de curatenie”, Fundatia pentru Parteneriat – cu proiectul “Spatii Verzi”, Grupul Ecologic de Colaborare Bucovina – cu proiectul “Valori Europene pentru tineri de langa frontiere”. In concurs s-a inscris si o studenta de la Academia de Studii Economice, Liana Buzea, cu un proiect “EcoAssist”, acre ulterior a pus bazele unei organizatii de mediu. De asemenea, s-au mai inscris in cursa si asociatii care au realizat proiecte la nivel local: Asociatia Prietenii Omului – Umanism, Cultura – cu “Mediul inconjurator in Slatina secolului XXI”, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei – cu proiectul “Nu taia padurea ca-n codru!”. Organizatia ecologica ECO-MOTOC – cu proiectul “Fii bun de Craciun!”, Mihai Eminescu Trust – cu proiectul “Restaurarea zonelor umede din rezervatia <Stejarii seculari de la Breite, Sighisoara>” si Asociatia Team Work – cu proiectul “Gradina Botanica – Gradina Orasului Meu 2007”.
De Andreea Ofiteru