Ateneul Roman a gazduit, miercuri seara, cea de-a VII-a editie a Galei Societatii Civile, eveniment anual menit sa premieze, onoreze si promoveze activitatea sectorului non-profit din Romania. Prin intermediul acestei initiative sunt premiate cele mai bune proiecte desfasurate de organizatii neguvernamentale, grupuri de initiativa sau persoane fizice, punandu-se astfel in valoare si aducandu-se un plus de vizibilitate celor mai bune initiative civice si sociale din Romania.

"Mii de oameni muncesc zilnic pentru ca noi toti sa avem o viata mai buna. Societatea civila se confrunta cu putinatatea resurselor, cu lipsa voluntarilor, dar mai ales cu nepasarea celor care sunt beneficiarii efectivi ai proiectelor lor. O data pe an Gala Societatii Civile ne ofera prilejul sa ii cunoastem si sa ii aplaudam pe acesti fantastici anonimi", a declarat prezentatoarea editiei de anul acesta.

Sectiunile premiate in cadrul Galei au fost: Educatie si cercetare, Arta si cultura, Apararea drepturilor individuale/colective, Comportament civic si participare publica, Sanatate, Servicii sociale pentru categorii defavorizate, Protectia mediului, Dezvoltare economica si sociala, Buget /Eficienta A (destinata proiectelor care isi ating obiectivele planificate cu un consum redus de resurse financiare).

Sosirea invitatilor

Din juriul Galei Societatii Civile, editia 2009, au facut parte: Aurora Liiceanu, Radu Paraschivescu, Catalin Stefanescu, Cristian Tabara si Luciana Simona Velea (pentru sectiunea Educatie si cercetare / Arta si Cultura); Iulian Comanescu, Alexandru Lazescu, Mariela Neagu, Doina-Olga Stefanescu si Marian Voicu (sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective si Comportament civic si participare publica); Cristiana Copos, Dana Deac, Medeea Marinescu, Mihaela Radulescu, Dumitru Sandu (sectiunea Sanatate si Servicii sociale pentru categorii defavorizate); Corneliu Belciug, Calin Georgescu, Sorin Ionita, Cristian Lascu, Robert Turcescu (Protectia mediului, Dezvoltare economica si sociala).

Pe langa premiile de la fiecare sectiune, au fost acordate si trei distinctii speciale pentru proiectele "Scoala te face mare!' - Asociatia Ovidiu Rom, "Servicii integrate pentru zona rurala" - Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau si "Atlas de Mitocanie Urbana" initiat de Radio Guerrilla.

Aceste premii au fost acordate, la propunerea membrilor juriului, proiectelor si initiativelor care nu au fost inscrise in competitie, dar care au adus un beneficiu evident societatii, reusind sa atraga atentia asupra unor probleme reale cu care aceasta se confrunta.

La primirea premiului special, Liviu Mihaiu, omul din spatele proiectului Atlas de Mitocanie Urbana, a declarat ca i-a fost propusa o noua specie pentru proiectul lor, atat de apreciat de public: "Toapa de Ateneu".

In lupta pentru marele premiu, proiectul "Stop vanatorii in parcurile nationale" a concurat cu celelalte opt proiecte care au fost desemnate castigatoare la nivel de sectiune.
Este vorba despre proiectul "Material Auxiliar de Istorie a Minoritatilor Nationale din Romania" dezvoltat de catre Centru Regional PER Pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (Locul I, sectiunea Educatie si cercetare), proiectul "Festivalul PLAI" al Asociatiei Culturale Sunet Ambianta Timisoara (Locul I, sectiunea Arta si cultura), proiectul "Justitie Terapeutica pentru Consumatorii de Droguri" - Liga Apararii Drepturilor Omului, filiala Satu Mare (Locul I, sectiunea Apararea drepturilor individuale / colective), proiectul "O sansa pentru viata" derulat de Asociatia REACT (Locul I, sectiunea Comportament civic si participare publica), proiect "Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" al Fundatiei Sfanta Irina (Locul I, sectiunea Sanatate), proiectul "Servicii de suport pentru apartinatorii bolnavilor incurabil" dezvoltat de Hospice Casa Sperantei Brasov (Locul I, sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate) si proiectul "Orizonturi Deschise" al Fundatiei Dinu Patriciu (Locul I, sectiunea Dezvoltare economica si sociala).

La sectiunea Educatie si cercetare, pe locurile doi si trei s-au clasat proiectele "Inventeaza-ti viitorul!" sustinut de Fundatia Dinu Patriciu si, respectiv, "Cursuri de calculatoare pentru copiii din mediul rural" promovat de World Vision Romania - biroul zonal Dolj.

La categoria Arta si Cultura, premiul trei nu a fost acordat, iar pe a doua pozitie s-au clasat doua proiecte initiate de tineri expozitia "Leonardo da Vinci - Inventiile unui geniu" promovat de Fundatia Future Networks si "Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS" initiat de ascociatia T.E.T Alexandria.

La sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective ocupantii locurilor doi si trei au fost Organizatia 1 Iunie 2001 cu proiectul "Legea factor important impotriva discriminarii" si Organizatia salvati copiii Iasi cu "Justitia pentru minori in interesul superior al copilului".

Asociatia Pro Democratia cu proiectul "Democratia in comunitati mici" si Asociatia Tauleasca Social cu proiectul "Verde 003" s-au clasat pe locul doi si, respectiv, trei la categoria Comportament civic si participare publica.

Andrei Bortun

Actrita Medeea Marinescu a fost cea care a acordat premiile la sectiunea Sanatate, numind pe locurile doi si trei, Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis cu proiect "Dreptul la SPITAL (Sanatate Profesionalism Ingrijire Tratament Atentie Longevitate)" si World Vision Romania - Biroul Zonal Dolj cu proiect "Apa pentru copiii din scoli si gradinite".

Fundatia Dinu Patriciu a fost distinsa cu premiul doi si in cadrul categoriei Servicii sociale pentru categorii defavorizate pentru proiectul "Sponsorizeaza un copil", clasandu-se in fata proiect "Bursa Chance for Life" al Fundatiei Chance for Life. World Vision Romania - Biroul Zonal Dolj a adjudecat si premiul doi la categoria Dezvoltare economica si sociala pentru proiect "Oi pentru familiile din comuna Rast", surclasand proiectul "Un parteneriat pentru conservarea naturii si turism in Romania" al Asociatiei de Ecoturism din Romania.
Doua proiecte de anvergura au concurat pentru locurile doi si trei de la sectiunea Protectia mediului. In final proiectul "Cicloteque" al organizatiei MaiMultVerde a surclasat "Romania prinde radacini" promovat si sutinut de Mihai Tatulici. Pornit la initiativa unei persoane obisnuite proiectul "www.eunublochezintersectia.ro" al Asociatiei pentru Dezvoltare Urbana si-a adjudecat locul doi la categoria Buget -, Eficienta A, parintele proiectului promovandu-si noua campanie "www.obiectepierdutesaufurate.ro"; locul al treilea a fost ocupat de Asociatia IHTIS pentru proiectul "Impreuna pentru IHTIS".

Dana Deac si Liviu Mihaiu

Pe langa aplauze in ropote pentru fiecare proiect premiat, Gala Sociatatii Civile a intampinat si doua probleme. Una dintre reprezentantele Asociatiei Ovidiu Rom, care a primit premiul special, a vorbit in engleza, organizatorii nepunand la dispozitie un traducator, iar reprezentanta Asociatiei IHTIS, in persoana unei doamne cu dezabilitate locomotorie, nu a putut urca pe scena din cauza lipsei liftului sau rampei pentru oamenii in scaunul cu rotile.

Insa, eleganta invitatilor si a publicului, precum si discursul plin de umor al lui Robert Turcescu au destins atmosfera, transformand seara intr-una de succes.

Aurora Liiceanu
Dragos Bucurenci
Medeea Marinescu