Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA), in colaborare cu Primaria orasului Topoloveni si cu doua organizatii din Germania si Austria, a derulat timp de 8 zile o campanie de sterilizare GRATUITA a cainilor si pisicilor cu si fara stapan din Topoloveni si din localitatile invecinate.
 
In decurs de 8 zile doua echipe de medici veterinari argeseni si o echipa din Germania au sterilizat 260 de animale cu si fara stapan, care au beneficiat totodata de control medical si deparazitare, iar alte animale au fost supuse altor interventii chirurgicale si tratamente medicale.
 
De ce Topoloveni 
Este al patrulea an de cand FNPA organizeaza campanii de sterilizare la Topoloveni. Am optat pentru  derularea unui program constant in aceasta zona pentru ca este una defavorizata, in care se abandoneaza masiv animale, dar si pentru ca primarul orasului, dl Gheorghe Botarca, a fost inca de la inceput extrem de receptiv la implementarea programului de sterilizare, iar pe intreg parcursul campaniilor de sterilizare a sprijinit semnificativ derularea acestora. Daca fiecare localitate ar urma modelul de colaborare al primarului Botarca in cca cinci ani cainii comunitari ar deveni istorie in Romania.
 
In fiecare campanie avem cateva povesti de adoptie si cate o poveste cu un caine vizitator
 
Patru din cainii fara stapan ce au trecut in aceste zile prin mainile voluntarilor FNPA au avut si mai mult noroc pentru ca s-au mutat din strada intr-o familie, iar cel mai defavorizat fizic, din pricina lipsei unui ochi, a impresionat o familie din Viena care s-a decis sa ofere lui locul cainelui care tocmai a plecat definitiv de langa ei.
 
Definitiv, un alt caine a ramas in amintirea noastra. N-a mai vrut sa se desparta de noi si ne vizita zilnic, la locul campaniei, unde era de altfel si rasplatit mereu pentru momentele de relaxare pe care le daruia fiecaruia.
 
Oamenii incep sa invete despre sterilizare 
Daca in urma cu patru ani aduceam oamenilor din Topoloveni, pe un teren aproape arid, informatiile privind beneficiile sterilizarii animalelor proprii, ne bucuram sa vedem ca in fiecare an sunt din ce in ce mai multi detinatori care incep sa constientizeze ca nu este nici benefic, nici moral (si nu va mai fi nici legal) sa lasi animalele sa se inmulteasca in curtea proprie si ca sterilizarea timpurie este preferabila. Mai persista inca informatia din “sfatul” aberant al profanilor precum ca “femela trebuie sa fete o data”, ceea ce nu aduce decat neajunsuri tuturor: animalului, proprietarului, animalelor noi nascute, cetatenilor, societatii, pentru ca majoritatea puilor ajung in strada, insemnand zeci de mii anual.
 
Sterilizare versus ucidere 
Eliminarea cainilor, prin metode pompieristice, precum s-a decis pe cale legislativa, nu va conduce decat la acelasi rezultat pe care l-am avut si in 2008, dupa ce am parcurs acelasi program de gestionare prin ucidere, timp de 7 ani: o explozie a populatiei canine comunitare.
 
Sterilizarea, identificarea si returnarea animalelor cu si fara stapan, derulate in paralel cu un program de informare si educare, reprezinta elementele fundamentale pentru programul de rezolvare a suprapopularii canine.

Carmen ARSENE 
Presedinte
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor - FNPA
Tel. 0744156133
cmarsene@yahoo.com