La Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) s-au centralizat, pana pe 31 ianuarie 2008, 313 proiecte depuse de primariile din intreaga tara pentru infiintarea, extinderea si modernizarea spatiilor verzi.

Un program in scopul extinderii suprafetei spatiilor verzi din localitati si din apropierea acestora a fost initiat anul trecut, prin OUG nr.59/2007. Acest program se va desfasura pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia. 

Autoritatile locale au avut din nou posibilitatea de a solicita fonduri nerambursabile de la Guvern, in scopul infiintarii de noi parcuri sau pentru extinderea si reabilitarea celor existente, prin depunerea de proiecte, pe parcursul lunii ianuarie 2008, la MMDD, in conformitate cu Ordinul nr.1166/2007.
  
Pe 28.01.2008 a fost publicata, in Monitorul Oficial, Hotararea de Guvern nr. 70, privind alocarea pe anul 2008 a sumei de 60 milioane lei din Fondul pentru Mediu pentru continuarea „Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”. 
  
Pana pe 31 ianuarie, la MMDD au fost depuse 313 proiecte de finatare pentru extinderea spatiilor verzi de catre autoritatile locale din 40 de judete si municipiul Bucuresti. Cele mai multe proiecte au fost depuse de primariile din judetul Arad (23) iar singurul judet fara nici un proiect depus este Valcea. 

Pasul urmator in implementarea programului este semnarea contractelor de finantare intre Administratia Fondului pentru Mediu si primariile ale caror proiecte au fost aprobate pentru finantare.

Sursa: MMDD