Un proiect legislativ care ar putea fi adoptat pana la sfarsitul lunii viitoare propune introducerea unui mecanism prin care cetatenii care duc peturi sau doze de aluminiu la reciclat sa fie recompensati.

Astfel, cei care opteaza pentru aceasta varianta vor primi 20 de bani (2.000 de lei vechi) pentru fiecare pet returnat, respectiv 18 bani (1.800 de lei vechi) pentru fiecare doza metalica returnata.

Potrivit initiatorului acestui proiect de act normativ, deputatul Iulian Iancu, punctele de colectare contra cost vor functiona, pentru inceput, in supermarketuri.

In ceea ce priveste reactia la aceasta propunere, bucurestenii nu par a fi foarte incantati. Acestia spun ca principalul inconvenient il reprezinta faptul ca deseurile trebuie transportate, impunandu-se nevoia unui mijloc de transport personal.

Deputatii vor ca oamenii sa fie rasplatiti pentru strangerea deseurilor

Pentru o „sticla" din plastic de doi litri, cetatenii vor primi 20 de bani (adica 2.000 lei vechi), iar pentru o cutie din aluminiu 18 bani (adica 1.800 lei vechi).

Una dintre solutiile pentru protejarea planetei de poluare este reciclarea PET-urilor si a dozelor din aluminiu. Gratie unei propuneri legislative initiate de presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu (PSD), cetatenii care returneaza PET-uri si cutii din aluminiu pentru bauturi vor primi bani in schimb.

1 leu PET-ul returnat?

"Am initiat acest proiect dintr-un gest disperat, vazand gramezi de PET-uri si cutii de bere pe lacuri si in jurul localitatilor. Vrem sa determinam cetatenii sa intre in acest proces de colectare si reciclare", a declarat deputatul Iulian Iancu. El a inregistrat aceasta propunere legislativa la Camera Deputatilor.

"M-am grabit sa inregistrez proiectul pentru a fi dezbatut in Camera Deputatilor, pe 1 septembrie, iar la sfarsitul lunii octombrie sa poata fi implementat", a mai spus Iancu. El este convins ca sistemul acesta va responsabiliza orice cetatean.

"Sunt sigur ca sunt multi oameni care vor veni in intampinarea procesului de colectare. Pana acum, oamenii nu au avut nicio motivatie sa colecteze plastic si metal. M-am gandit si la aluminiu, pentru ca acesta poate fi reciclat la nesfarsit, iar PET-urile se gasesc la tot pasul si sunt o povara", a explicat Iulian Iancu. Deputatul PSD a adaugat ca acest proiect, practic, se autofinanteaza.

"Nu sunt necesare cheltuieli. Omul aduce PET-ul si isi ia banii. Iar noi venim doar in intampinarea procesului de colectare si reciclare, transportul acestor deseuri se va face potrivit legii si nu implica suplimentare de fonduri", a explicat deputatul Iulian Iancu.

El vine cu o veste buna. „Aceste locuri de colectare se vor afla in hipermarketuri, iar pretul unui PET poate fi returnat contra sumei de 1 leu (10.000 de lei vechi). Deocamdata nimic nu e sigur", a spus deputatul.

Ce spun cetatenii

Oamenii nu prea sunt incantati de idee. "Merg de doua ori pe saptamana la hipermarket, pentru aprovizionare. Dar sa ma car si cu sticlele dupa mine prin tramvaie… Nu, ma lipsesc de acei bani", a declarat Marian Chiru (46 de ani) din Bucuresti. Lipsa unui mijloc propriu de transport este invocata si de alti cetateni.
"Va dati seama ca nu ma duc cu sticlele in masina 178, din Crangasi pana la Carrefour, sa zicem, ca e cel mai la indemana, pentru cativa lei. Nu merita daca n-ai masina ta, fiindca sunt voluminoase", spune Elena Prisecaru (54 de ani), sectorul 6. Totusi, copiii gandesc altfel.

"Daca primesc bani, eu m-apuc sa strang PET-uri. Numai sa nu ma tina la coada, ca n-am rabdare sa stau", a marturisit Dragos M. (10 ani), sectorul 2. Multi dintre pensionari spun ca asa se proceda si pe vremea comunismului. "Atunci, cu totii mergeam cu sticlele la centrele de colectare pentru un ban. Acum, tineretul nu mai are timp si de asa ceva. Ei arunca PET-urile la gunoi, pentru ca nu au spatiu unde sa le depoziteze si nici vreme sa le duca la centru. Doar noi, pensionarii, mai putem face ceva pentru mediu, daca suntem in putere", sustine Gheorghe Aurasu (pensionar), sectorul 1.

De ce trebuie sa reciclam?

Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor sunt o prioritate care se regaseste in cele asumate de Romania fata de UE.
Protejam natura si resursele naturale.

Economisim energie. Pentru fabricarea unui produs se economiseste intre 74% si 95% din energia necesara realizarii aceluiasi produs din resurse primare.Reducem poluarea solului, a apei si a aerului.

Trebuie sa reducem cantitatea de PET-uri care nu sunt biodegradabile din gropile de gunoi. Ponderea acestora a ajuns in ultimii ani la 30 la suta din volumul total de deseuri.

Cu fiecare tona de plastic reciclat se economiseste pana la 800 kilograme de petrol brut.


De Antoaneta Cicioiu