Anuntul vine dupa ce ministrul a organizat, in perioada 7 – 10 iulie, 2014, o serie de intalniri cu societatea civila, subiectele dezbaterilor fiind centrate in jurul a zece domenii cu impact social in Romania. La consultari au participat 138 de ONG-uri - care acopera arii diverse si activeaza din domeniul politicilor publice pana la cel al furnizarii de servicii sociale, precum si secretari de stat si directori din ministerele relevante pentru grupurile de lucru.

“In urma discutiilor purtate cu cei 295 de participanti, am centralizat o lista de probleme pe care organizatiile le intampina in desfasurarea activitatii, dar si pe care le-au identificat in functionarea institutiilor publice. Ne-am angajat sa transmitem toate aspectele consemnate in timpul consultarii publice ministerelor de resort, pentru a cauta solutii punctuale pentru fiecare problema, impreuna cu sectorul non-guvernamental. Insa, mai important mi se pare sa valorificam la nivel de politici publice nationale sau locale competentele si expertiza dobandite de sectorul nonguvernamental, precum si bunele practici”, a declarat Aurelia Cristea.

De asemenea, ministrul a aratat ca organizarea rundei de consultari publice este doar un prim pas intr-un demers de permanentizare a comunicarii cu sectorul nonguvernamental. “Cred ca activitatea acestora este esentiala pentru dezvoltarea societatii noastre, fie ca vorbim de asistenta sociala, de promovarea valorilor democratiei si a drepturilor omului sau de sprijin al programelor anticoruptie. Dorim sa avem un partener activ in sectorul nonguvernamental”, a mai precizat Cristea.

In perioada 7 – 10 iulie, 2014, la invitatia ministrului delegat pentru Dialog Social, peste 100 de ONG-uri au participat la o consultare publica pe mai multe teme, precum democratia participativa si drepturile omului, justitie si politici anticoruptie, absorbtia fondurilor europene, dezvoltare durabila si protectia mediului, politici sociale, incluziune si economie sociala, dezvoltare comunitara, agricultura, educatie, tineret si voluntariat, sanatate, dezvoltare urbana si patrimoniu construit sau cultura. Scopul procesului consultativ este stimularea dialogului civic, cu convingerea ca acesta poate deveni, in timp, un instrument eficient de lucru in elaborarea politicilor publice.