Pentru mai multa verdeata in localitatile din intreaga tara s-au alocat 86 de milioane de lei. Si anul acesta s-au acordat fonduri pentru realizarea de spatii verzi in localitati. Banii se aloca din Fondul de mediu si provin din taxa auto.

Prin Programul national de imbunatatire a calitatii mediului, un fond de 86 de milioane de lei care provin din taxa auto, este alocat pentru realizarea de spatii verzi. Programul de mediu a fost initiat in anul 2007 si vizeaza dezvoltarea si modernizarea spatiilor verzi din localitati.

Pro-mediu
Crearea de noi locuri de joaca si de parcuri sau modernizarea si dezvoltarea celor existente sunt o prioritate. De aceea, printr-o Hotarare de guvern s-au alocat 86 de milioane de lei din taxa auto pentru astfel de investitii.

"Finantam doar amenajarea de parcuri, locuri de joaca pentru copii si instalarea de WC-uri ecologice. Speram ca in cel mult doua saptamani sa putem da «unda verde» depunerii de proiecte in cadrul acestui program. Vor cantari mult factorii prietenosi cu mediul. Principalul criteriu de acordare a acestor fonduri este marimea spatiului verde vizat. Vom tine cont si daca pentru acestea se folosesc doar materiale ecologice. Incurajam plantarea de copaci, in special specii autohtone care nu sufera din pricina aclimatizarii", a declarat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti.

Presedintele AFM spune ca, anul trecut, multe dintre proiectele de finantare pentru realizarea de spatii verzi la nivelul Capitalei au fost aberante. "Unii primari au cerut finantare pentru parcari ori pentru restaurante. Noi nu finantam astfel de proiecte", a conchis Mihai Toti.

Spatiul verde are prioritate
"Anul trecut s-au alocat pentru acest program 60 de milioane de lei pentru 102 parcuri. In prima sesiune din 2008 s-au alocat 60 de milioane de lei pentru 97 de parcuri. Si in sesiunea din august proiectele care au suprafata mare de spatiu verde vor avea prioritate" a spus secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga.

In Romania, spatiul verde pe cap de locuitor este sub media europeana.

De Antoaneta Cicioiu