Cea mai des mentionata forma de violenta impotriva copilului a fost cea elev-elev (certuri, conflicte, tipete, folosirea de apelative) comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev (ironie, tipete, ofense sau jigniri). De asemenea, violenta verbala este tipul de violenta mentionat cel mai des, desi este considerata o forma de abuz mai putin grava.

„Vrem ca scoala sa ramana un spatiu al tolerantei, echilibrului si demnitatii. Dincolo de continuturile invatarii, problemele legate de climatul scolar si de «bunastarea copilului», inclusiv «bunastarea relationala», reprezinta domenii de interes pentru Ministerul Educatiei din perspectiva asigurarii unei educatii de calitate, fiind factori care influenteaza, potrivit studiilor, atat participarea scolara, cat si rezultatele obtinute. UNICEF Romania este unul dintre partenerii importanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si un vector al schimbarii, ale carui idei si solutii constructive in domeniul educatiei depasesc granitele comunitatii academice (locale, regionale, nationale sau internationale) si sunt difuzate in campurile politicii si practicii educationale din intreaga lume. Mesajul pe care dorim sa il transmitem prin aceasta campanie, privind stoparea violentei asupra copilului, este acela al actiunilor multi-dimensionale si al abordarii integrate, care sa angajeze, intr-o maniera globala, toti membrii comunitatii”, a declarat dl. Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Scopul campaniei este cresterea nivelului de informare si constientizare la nivel national si local in privinta formelor si consecintelor violentei verbale in scoala. Campania se va desfasura in intervalul octombrie 2015 – iunie 2016 si include doua spoturi video (unul care ilustreaza violenta verbala intre colegi si unul intre profesor si elev), doua spoturi radio, machete pentru panotaj si campanie online. Campania incurajeaza copiii sa raporteze cazurile de violenta si, pentru ca ei isi ajuta colegii, vor fi numiti „supereroi”.

„Din pacate, studiile arata ca intimidarea, hartuirea si agresiunea verbala impotriva copiilor sunt prezente la un nivel ingrijorator in scoala. Cei care fac aceste lucruri sunt fie alti copii, fie profesori.  Campania are scopul de a creste nivelul de informare si constientizare si, in acelasi timp, face apel la cei care sunt martori ai violentei verbale impotriva copiilor sa actioneze. Stim ca pentru copii nu este usor sa ia atitudine, dar ei pot schimba in bine viata prietenilor lor si, de aceea, in cadrul campaniei, ii numim supereroi”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Cresterea nivelului de informare si constientizare a efectelor violentei verbale nu este suficienta pentru a produce schimbari majore. De aceea, impreuna cu partenerii sai, UNICEF testeaza servicii integrate pentru a identifica si pentru a adresa acest fenomen, in familie, in comunitate si in scoala si pentru a creste capacitatea copiilor, profesorilor si a parintilor de a preveni si de a combate violenta.

La nivel local, in judetul Bacau, UNICEF si partenerii sai deruleaza actiuni de crestere a abilitatilor consilierilor scolari de la nivelul a 45 de scoli de a recunoaste si adresa cazurile de violenta, de a identifica persoane resursa din interiorul comunitatii, de a crea retele de sprijin si de a alerta si mobiliza comunitatea sa ia o pozitie in fata fenomenului de violenta verbala. Totodata, UNICEF va acorda fiecarei scoli un micro-grant prin care poate derula, printre altele, si activitati de combatere a violentei in scoli. De asemenea, va asigura formarea consilierilor scolari din cele 45 de comunitati din judetul Bacau cu privire la metodele de identificare si adresare a violentei impotriva copiilor.

Evidentele generate in cadrul modelului de servicii integrate sunt folosite pentru a influenta politicile nationale astfel incat toti copiii din Romania sa fie mai bine protejati impotriva violentei.
 
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.
 
Despre Despre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS)
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului. Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice are rol de sinteza si coordonare in aplicarea Strategiei si Programului de guvernare in domeniul educatiei, invatamantului, cercetarii stiintifice, tehnologiei, dezvoltarii tehnologice si inovarii.
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice organizeaza si conduce sistemul national de educatie, invatamant, cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare, exercitandu-si atributiile stabilite prin legi si prin alte acte normative din sfera sa de activitate, si realizeaza, dupa caz, impreuna cu ministerele de resort politica guvernamentala in domeniile sale de activitate.