2019 este un an de maximă importanţă pentru cultura spaniolă: Muzeul Naţional Prado din Madrid, principala instituţie culturală a Spaniei şi unul dintre cele mai importante muzee din lume, împlineşte 200 de ani de când şi-a deschis porţile publicului.
Muzeul dispune de numeroase lucrări de excepţională valoare artistică realizate de artişti precum Goya, Velázquez, Tiziano, Rubens sau Rembrandt, reuşind să atragă în fiecare an peste 3 milioane de vizitatori. Prado şi colecţiile sale reflectă istoria Spaniei şi constituie un reper fundamental al culturii spaniole şi o adevărată mândrie naţională.
Bicentenarul muzeului va fi sărbătorit pe durata întregului an cu un amplu program de activităţi care se vor desfăşura pe întreg teritoriul Spaniei.
În România, aniversarea celor 200 de ani de la deschiderea muzeului va fi marcată printr-un proiect cultural inedit derulat de Ambasada Spaniei la Bucureşti, cu sprijinul Muzeului Naţional Prado şi în colaborare cu o serie de licee din România în cadrul cărora funcţionează secţii bilingve româno-spaniole. Proiectul a fost inaugurat săptămâna trecută la Liceul Bilingv “Miguel de Cervantes” din Bucureşti, în prezenţa Ambasadorului Spaniei în România, E.S. Dl. Manuel Larrotcha Parada, şi a directoarei liceului, Dna. Camelia Rădulescu.
Iniţiativa îşi propune să evidenţieze importanţa acestui muzeu şi a lucrărilor pe care le deţine şi, totodată, să promoveze în rândul tinerilor din România bogăţia şi diversitatea culturală a Spaniei, aducând arta mai aproape de ei.
Astfel, în liceele participante la proiect se va expune, cu sprijinul Muzeului Naţional Prado, o reproducere de mari dimensiuni a celebrei picturi “Las Meninas” (Domnişoarele de la curtea regală) realizate de pictorul Diego Velázquez. Tabloul, considerat drept capodopera artistului şi un simbol al Muzeului Prado, este unul dintre cele mai analizate din istoria artei, fiind renumit pentru multitudinea de interpetări generate de-a lungul timpului cu privire la personajele şi compoziţia sa.
Alături de copia tabloului “Las meninas” va fi expusă şi o sculptură în mărime naturală inspirată din personajele înfăţişate de Velázquez în această operă de artă, reprezentând domnişoarele de la curtea regală cunoscute sub denumirea de “meninas”. Elementul de originalitate îl constituie faptul că sculptura este decorată cu motive tradiţionale româneşti, sugerându-se astfel ideea că personajul ilustrat de pictorul spaniol poartă, de fapt, un costum popular românesc. Această asociere este motivul pentru care figurinei i s-a atribuit denumirea de “Menina rumana” (Menina româncă).
Intervenţia artistică a fost realizată de colectivul de artişti urbani Sweet Damage Crew şi subliniază legătura dintre culturile celor două ţări: Spania şi România.
Proiectul va include, de asemenea, diverse proiecţii video despre muzeu şi colecţiile acestuia, precum şi o serie de concursuri adresate elevilor cu scopul de a le stimula creativitatea şi de a le trezi interesul faţă de arta şi cultura spaniole.