Ministerul Justitiei si Asociatia pentru Transparenta au facut publice exemple de masuri bune luate de diferite institutii pentru a reduce riscurile de aparitie a actelor de coruptie.

Campania "Fara spaga" a inceput in decembrie 2006 la initiativa Minsterului Justitiei si cu sprijinul unor organizatii neguvernamentale.

Actiunea a constat in mare parte in dezbateri publice si o campanie de presa.

Directorul Asociatiei pentru Transparenta, Victor Alistar, spune ca aceasta campanie a pus accentul pe prevenirea fenomenului si pe identificarea unor masuri de politici publice menite sa combata fenomenul coruptiei in institutii publice.

Victor Alistar a oferit ca exemplu o decizie luata de un manager de spital.

"La Oradea, la spitalul pentru bolnavii de plamani, managerul de acolo a decis sa faca o cutie in care sa fie introduse asa-numitele formulare de satisfactie”.

"Formularele contin mai multe intrebari, inclusiv daca au dat spaga si la ce sectie. Cutia are doua lacatele si periodic managerul spitalului si presa o deschid”.

“Managerul face copii pentru masurile pe care le va lua. Nu-l intereseaza persoane, ci cum merg lucrurile”.

"Presa ia in acel moment formularele, deci nu mai pot fi cosmetizate. Cutiile acestea sunt amplasate la iesirea din spital", spune Victor Alistar.

In cadrul campaniei a fost redactat si un ghid pentru cetateni cu mijloacele de combatere a coruptiei in mai multe domenii de interes public.

Articol complet la BBC

Ghiduri pentru combaterea coruptiei

"Am realizat 50.000 de ghiduri, cate 10.000 pentru fiecare domeniu, care cuprind parghiile legale pe care le au la dispozitie cetatenii pentru a lupta impotria coruptiei.

Ele au fost distribuite prin prefecturi, inspectorate scolare, autoritati de sanatate publica, inspectorate de politie, dar informatia este disponibila si pe site-ul http://www.faraspaga.ro/", a declarat Victor Alistar, directorul Transparency International, la finalul campaniei „Fara spaga".

Articol complet in Adevarul