Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale organizeaza, in perioada 17-24 octombrie 2009, Saptamana Nationala a Participarii Active a Tinerilor (SNPAT).
Vor fi organizate evenimente adresate tinerilor si celor activi in domeniul tineretului, scopul fiind stimularea acestora de a participa activ la nivelul comunitatii si in procesul decizional. De asemenea, ne dorim sa cream un prilej de dezbatere pe tema tineretului si sa facilitam dialogul intre decidenti, tineri si lucratori de tineret. In cadrul acestei Saptamani vor fi promovate diferite metode de participare, cum ar fi cafeneaua publica, atelierele de scenarii, teatrul forum, animatia stradala, simularea dezbaterilor parlamentare.
In cadrul Saptamanii Nationale a Participarii Active a Tinerilor ANPCDEFP, prin programul european Tineret in Actiune, organizeaza:
1) Training de lobby si advocacy (17-20 octombrie)
Cursul de formare va fi organizat in perioada 17-20 octombrie, in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publica, CeRe. Acesta urmareste instruirea tinerilor si reprezentantilor organizatiilor de tineret in utilizarea tehnicilor de lobby si advocacy pentru solutionarea problemelor tinerilor si promovarea intereselor acestora la nivel local / regional.
2) Cafenea publica (19 octombrie)
Cafeneaua publica este o metoda simpla si eficienta de a analiza un subiect si de a colecta opinii cu privire la acesta. Prin aceasta metoda se doreste sa se ofere un spatiu prietenos si creativ de conversatie pe o tema de interes comun, care se poate aprofunda prin impartasirea de idei si cunostinte. Dezbaterile vor fi pe Legea Tinerilor, fiind organizate in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Orange Concept Store.
3) Ateliere de scenarii (21-23 octombrie)
Atelierele de scenarii sunt o metoda participativa deliberativa - pentru prima data aplicata in Romania - prin care se cauta solutii la o problema cu care se confrunta comunitatea. Dezbaterile vor avea loc pe tema implicarii tinerilor la nivelul comunitatii si in procesul decizional, iar rezultatul final va fi elaborarea unei strategii pe aceasta problematica. Acest eveniment va fi realizat in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publica, CeRe, iar pe data de 23 octombrie co-moderator va fi domnul Cristian Parvulescu - presedintele Asociatiei Pro Democratia.
4) Simulare a procesului decizional din Parlamentul Romaniei (22-23 octombrie)
Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, fiind organizat in parteneriat cu Parlamentul European al Tinerilor, Asociatia Pro Democratia Club Bucuresti si Camera Deputatilor. Tema simularii va fi Legea Tinerilor, fiind invitati si membri ai Comisiilor de invatamant, stiinta, tineret si sport din Parlamentul Romaniei.
5) Proiectii de filme (22-24 octombrie)
La Eurocinema Tinerimea Romana va fi proiectat filmul Die Welle, intr-una din seri fiind urmat de o dezbatere.
6) Teatru forum pe tema participarii tinerilor, cu sprijinul Asociatiei A.R.T. Fusion. (20 octombrie)
7) Animatie stradala , cu sprijinul Asociatiei A.R.T. Fusion (19 si 22 octombrie)
8) Flash mob (23 octombrie)
La aceste evenimente, coordonate de catre ANPCDEFP prin Programul Tineret in Actiune, sunt invitati sa participe tineri, organizatii de tineret din Bucuresti si din tara si reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale.
De asemenea, sub umbrela Saptamanii Nationale a Participarii Active a Tinerilor vor organiza evenimente si alte organizatii sau institutii din tara.
Pentru mai multe detalii, puteti consulta blogul evenimentului, la adresa http://euparticip.wordpress.com.
Parteneri media: HotNews, Euractiv, StiriONG, Formare.info, Resurse Tineret, Radio 3net Florian Pittis, Lume Buna
Parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Eurodesk Romania, Parlamentul European al Tinerilor, Asociatia Pro Democratia Club Bucuresti, Camera Deputatilor, ProVobis, ART Fusion, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Videofil, Orange Concept Store
Persoana de contact:
Miruna Covaci: miruna.covaci@anpcdefp.ro, 021/201.07.63, 0744.691.632.