In anul 2011, au fost raportate 11,000 cazuri de violenta impotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri au fost de neglijare a copiilor, urmate de abuz emotional, fizic si sexual. Cu toate acestea, se considera ca numarul de cazuri raportate reflecta doar o mica parte din cazurile de violenta. Datele UNICEF arata ca, atunci cand un copil face ceva gresit, prima reactie a 54% dintre parinti este de a ridica vocea, iar 11% dintre parinti palmuiesc imediat copilul sau il trag de par. Chiar si profesionistii care lucreaza cu familiile si ar trebui sa protejeze copiii sunt influentati de aceasta norma sociala: o evaluare a UNICEF a aratat ca doar 54% din cazurile de violenta au fost evaluate corect de catre asistentii sociali chiar daca ei au fost pregatiti in acest sens.  

“Violenta este un fenomen complex, care lasa urme adanci asupra copiilor. Este important sa lucram impreuna atat in ceea ce priveste prevenirea acestui fenomen prin pregatirea profesionistilor de la nivel local – asistenti sociali, asistentele medicale comunitare -, cat si in ceea ce priveste constientizarea de catre parinti a efectelor violentei asupra copiilor”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania. 

In cadrul parteneriatului se pune accentul pe ratificarea Conventiei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, pe intarirea capacitatii profesionistilor de la nivel local in recunoasterea si abordarea formelor de violenta domestica. De asemenea, cele doua organizatii vor colabora in dezvoltarea campaniei impotriva violentei domestice derulata de UNICEF pe durata a trei ani.  

“Angajamentul semnat astazi reprezinta pentru DESFB un prim pas in asigurarea de sanse egale in dezvoltare pentru toti cetatenii Romaniei, cu precadere pentru cei vulnerabili si marginalizati, prin oferirea de protectie impotriva oricaror forme de violenta. DESFB va intreprinde toate demersurile necesare pentru a promova, alaturi de UNICEF, intarirea capacitatii profesionistilor la nivel local in recunoasterea si abordarea formelor de violenta in familia”, a spus Ioana Liana Cazacu, Secretar de Stat, MMFPSPV. 

Scopul campaniei derulate in parteneriat este de a creste nivelul de informare si constientizare a publicului cu privire la formele de violenta impotriva copiilor, in special a abuzului verbal, si de a sprijini parintii si familiile sa adopte metode de disciplinare pozitive. La nivel national, o campanie media va constientiza persoanele in ceea ce priveste efectele negative ale abuzului verbal, care este una dintre cele mai obisnuite forme de violenta si cea mai putin recunoscuta ca forma a violentei impotriva copiilor.

La nivel local, UNICEF adreseaza toleranta in ceea ce priveste violenta lucrand cu profesionistii de acolo, cum ar fi asistentii sociali si asistentele medicale comunitare. 
 
Impreuna cu MMFPSPV si alaturi de DESFB dezvoltam si testam modele de training petru a-i ajuta sa identifice si raporteze cazurile de violenta si sa sprijine copiii si familiile lor – uneori chiar si separand copilul de familie (in cazul in care este un pericol  imediat), dar si ajutand parintii sa invete diverse modalitati constructive de a-si creste copiii.

“DESFB apreciaza in mod special activitatea UNICEF in Romania si isi doreste ca prin semnarea acestui parteneriat pentru prevenirea violentei in familie sa puna bazele unei colaborari concrete intre cele doua semnatare, in privinta acestei problematici. DESFB abordeaza cu responsabilitate mandatul institutional privitor la prevenirea violentei domestice, misiunea sa fiind aceea de a veghea la respectarea prevederilor legale ce decurg din aceste angajamente. Constientizam totodata provocarile actuale si ne asumam faptul ca le vom raspunde cu solutii concrete si eficiente. Parteneriatul asumat astazi va continua pana la incheierea actualului Parteneriat de Colaborare incheiat de Romania si UNICEF cu orizont de timp 2017”
, a completat Ioana Liana Cazacu.
 
***
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.