La initiativa CCIFER (Camera de Comert si Industrie Franceza din Romania) in colaborare cu Ambasada Frantei și Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a fost organizat concursul “Viitori Cercetatori si Energie Durabila”, in urma caruia au fost selectate trei proiecte.

Cele trei persoane (castigatoarele concursului) vor putea sa faca cercetari in urmatorii 3 ani, in Romania si in Franta, pentru a verifica aplicabilitatea proiectelor lor. Daca aceste proiecte sunt validate, atunci ele vor fi integrate in circuitul economic, iar efectele ar putea sa fie benefice la nivel economic (dezvoltare de afaceri, dezvoltarea energiei durabile, reducerea consumului de energie), la nivel de mediu (reducerea poluarii), si la nivel social (reducere costuri, efecte poluare).

Romania Pozitiva are placerea si onoarea sa iti prezinte gandurile Simonei Troncea, una dintre cele trei bursiere din acest program, despre cercetare si inovare in energie durabila.

"Proiectul pe care l-am propus si cu care am obtinut bursa “Viitori cercetatori si energie durabila” a Camerei de Comert a Frantei are ca element principal dezvoltarea unor materiale  noi, la dimensiune nanostructurata (numiti chimic catalizatori), care vor fi folosite pentru indepartarea poluantilor de tip “noxe” si anume oxizii de azot, proveniti in special din industria transporturilor, dar si din industria energetica (termocentrale, electrocentrale). Termenul generic de “noxe”  se refera la agent sau factor cu actiune daunatoare asupra organismului care se raspandeste in atmosfera mai ales in timpul diferitelor procese tehnologice. In aceasta categorie intra si oxizii de azot, acestia fiind produsi in timpul combustiei mai ales la temperaturi foarte mari. La temperatura camerei, ambientala, oxigenul si azotul nu reactioneaza, dar la temperaturi foarte mari ( cum sunt temperaturile din  motoarele autoturismelor) reactioneaza si formeaza acesti oxizi de azot"
, a delcarat Simona Bianca Troncea, una dintre castigatoarele concursului.

Referitor la concursul “Viitori Cercetatori si Energie Durabila”, Simona a declarat:

"Exista numerosi beneficiari ai acestui proiect, iar cei directi vor fi bineinteles consumatorii (persoanele care detin autoturisme si care cu sau fara stiinta contribuie la cresterea concentratiei de oxizi de azot din atmosfera si mai departe la distrugerea stratului de ozon), industria ( in special industria energetica), in general societatea care este consumatoare de energie dar si producatoare de gaze poluante.

Performanta in educatie si cercetare, in Romania, se confrunta adesea cu  lipsa finantarii. Exista numeroase proiecte, ale caror rezultate se observa in timp (cum este si proiectul meu, care implementat va duce la reducerea emisiilor atat de nocive de  oxizi de azot), care sunt doar puse pe hartie si din lipsa banilor nu ajung niciodata sa iasa la lumina.

Bursa castigata in urma concursului initiat de CCIFER imi ofera posibilitatea de a-mi realiza proiectul, imi ofera finantarea necesara pentru a contribui la cercetarea romaneasca, si de a aduce beneficii unei societati care are mare nevoie de tineri cercetatori, pasionati, dornici de rezultate dar care sa primeasca si aprecieri  din  partea institutiilor afiliate cercetarii. Aceasta colaborare cu Franta este ceea ce isi doreste orice doctorand, deoarece schimbul de experienta este exact lucrul de care are nevoie Romania, in special cercetarea romaneasca, pentru ca avem mult de invatat de la tarile  Uniunii Europene, dar si mai mult de implementat".



Sursa: romaniapozititva.ro