Cinci milioane de euro vor fi investiti pentru dotarea laboratoarelor regionale apartinand Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), a anuntat astazi Marius Postelnicescu, directorul ANAR cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Proiectul va da posibilitatea utilizarii unor echipamente de ultima generatie si a unor tehnici moderne pentru determinarea substantelor periculoase in conformitate cu prevederile directivei cadru a apei.
"Echipamentele vor permite realizarea unor analize complexe, in special a substantelor care prezinta un risc semnificativ asupra resurselor de apa, cu efect negativ asupra mediului acvatic, precum si asupra omului", a declarat Postelnicescu.
ANAR lanseaza astazi campania sociala "Sa pastram apele curate", o campanie de informare publica care se adreseaza atat opiniei publice, autoritatilor locale, ONG-urilor de profit cat si simplilor cetateni. Pe de o parte, ea urmareste sensibilizarea oamenilor cu privire la problematica de gospodarire a apelor, iar pe de alta parte isi propune sa constientizeze opinia publica in vederea obtinerii unui comportament adecvat fata de apa.
In 2007, din totalul de aproximativ un milion de controale, s-au dat avertismente la circa 230 de primarii si alte 24 au fost amendate cu amenzi in valoare de 1,1 milioane, amenzi aplicate in actiunea de salubrizare.
Conform directivei cadru a apei, Postelnicescu spune ca avem obligatia ca pana in 2015 sa asiguram o calitate buna a apei pentru toti locuitorii, iar pana in 2018, 90% dintre locuitori trebuie sa fie racordati la sisteme de apa si canalizare.
"Daca cifrele configurate la nivel mondial arata ca 41% din populatie nu are acces la servicii sigure de igiena a apei, in Romania procentul depaseste 44%, oameni care nu acces la alimentare sigura cu apa potabila", a declarat Vasile Ciomos, presedintele Asociatiei Romane a Apei.