Din 3700 de școli analizate în întreaga țară, peste 57% depășesc noile norme de poluare a aerului stabilite de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) și 41,5% depășesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform noului studiu realizat de Airly în România. 
 
• Din 3700 de școli analizate în întreaga țară, 
- peste 57% au depășit normele de poluare cu particule PM2.5 pe baza noilor standarde ale OMS, iar 41,5% depășesc normele NO2.
- doar 12% au acces la date privind calitatea aerului în timp real în apropierea lor
• Airly lansează campania #ȘcolileRespiră, care îşi propune să extindă rețeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea școlilor aflate în apropierea zonelor aglomerate
• Partenerii campaniei - Bolt și Philips vor oferi coduri pentru călătorii fără emisii și vor dona purificatoare de aer școlilor aflate în zonele cele cu cel mai poluat aer
 
 
Raportul privind calitatea aerului în școlile din România a fost prezentat odată cu lansarea campaniei Airly #ȘcolileRespiră, alături de partenerii Bolt și Philips, care îşi propune să extindă rețeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea școlilor aflate în apropierea zonelor aglomerate.
 
Rezultatele privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România
În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunțate în luna septembrie a acestui an de către Organizația Mondială a Sănătății. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 - care este de 25 micrograme pe metru cub. Acestea arată că, pe parcursul anului școlar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3700 de şcoli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calității aerului au fost depășite. Mai mult, depășirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate școlile analizate.
 
Nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, îngrijorător - în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) este depășită în 8,9% din școlile analizate comparat cu noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potențial mai dăunătoare (PM2.5) este depășită în 56,8% din școli. Majoritatea stațiilor de monitorizare din rețeaua națională nu măsoară concentrațiile de PM2,5, în timp ce toți senzorii Airly măsoară aceste concentrații și completează măsurătorile din aceeaşi zonă.
 
Contaminarea cu particule solide influențează dezvoltarea bolilor respiratorii, dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de știință britanici și americani indică, de asemenea, că populaţia care creşte într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.
 
Poluarea aerului nu a fost redusă în timpul restricțiilor din pandemie
Studiul Airly include și evoluţia anuală a poluării aerului în apropiere a 3700 de școli din România pe baza datelor din propria rețea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depășite, în timp ce în aceeaşi perioada a anului 2020, aceste standarde au fost depășite începând cu luna noiembrie. În timpul iernii, un factor suplimentar care mărește poluarea (în afară de arderea combustibililor solizi în scopuri de încălzire a locuinţelor şi nu numai) este fenomenul inversării - care are ca rezultat concentrații mai mari de NO2, PM2.5 și PM10.
 
Rețeaua de monitorizare a calității aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare de la senzorii Airly și stațiile de stat, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Prin urmare, deși monitorizarea calității aerului s-a dezvoltat în ultimii ani, în prezent doar 12% din școlile din România au acces la date privind calitatea aerului în direct în vecinătatea lor.
 
Obiectivul campaniei #ȘcolileRespiră - de a informa cu privire la calitatea aerului din zonele școlilor din România. Airly anunță lansarea noii campanii #ȘcolileRespiră, cu scopul de a oferi senzori școlilor din România să monitorizeze în mod eficient calitatea aerului, să localizeze sursele de poluare și să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația atunci când se dovedește că aerul nu îndeplinește standardele necesare pentru a respira aer curat.
 
În cadrul campaniei, Airly va distribui 50 de senzori de monitorizare a calităţii aerului în exterior către școlile din România. Senzorii vor monitoriza nivelul de particule poluante PM și gaze poluante periculoase (cum ar fi NO2, care este deosebit de dăunător pentru copii) 24 de ore pe zi în imediata vecinătate a școlii, iar oricine va fi interesat, părinții, comunitatea locală sau oficialii, va putea vizualiza aceste date gratuit pe aplicația sau pe harta Airly (airly.org/map/en). Airly poate, de asemenea, să integreze datele oferite de senzor direct în platforma site-ului web al şcolii prin intermediul unui widget.
 
Școlile pot participa și se pot înscrie în campania #ȘcolileRespiră direct pe website-ul https://airly.org/ro/cu-airly-scolile-respira/.
 
Călătorii cu zero emisii și purificatoare de aer pentru școlile participante în campanie. Bolt, partenerul campaniei #ȘcolileRespiră, va oferi școlilor participante 5.000 de vouchere pentru călătorii către şcoală prietenoase cu mediul şi fără emisii. 
 
În cadrul campaniei #ȘcolileRespiră, Philips va dona purificatoare de aer, care vor merge la școlile cu cea mai ridicată  poluarea atmosferică.
 
„Ne bucurăm că putem lansa campania noastră pentru școlile din România. Am văzut deja în repetate rânduri, inclusiv în cadrul campaniei noastre #RomaniaRespira, că oamenii sunt conștienți de problema poluării aerului și sunt dispuși să acționeze. Credem că generațiile tinere pot lupta cu succes împotriva poluării aerului. În același timp, tinerii reprezintă un grup foarte vulnerabil la efectele poluării. Avem încredere că vom avea un impact pozitiv asupra nivelului de informare despre poluarea din România şi despre factorii poluanţi și vom reuși să rezolvăm în mod eficient astfel de amenințări”, spune Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly.
 
„România este una dintre țările cu cel mai poluat aer din Europa, iar categoriile de vârstă vulnerabile, printre care și copiii, sunt predispuse la probleme de sănătate care se pot agrava în timp. Bolt are obiective foarte clare de mediu pe care și le-a asumat în ultimii ani și pe care le respectă cu strictețe, iar alăturarea în această campanie este un pas înainte către combaterea poluării urbane și a efectelor nocive pe care aceasta le are. Avem deja câteva sute de mașini electrice și hibrid pe platforma noastră, în cadrul categoriei Green din aplicația Bolt, care vă stau la dispoziție și care așteaptă să facă transportul urban mai sustenabil,” afirmă Cristian Sălceanu, Country Manager Bolt România.
 
„Continuăm demersurile Philips de a contribui la conștientizarea asupra unui aspect care ne privește pe noi toți: calitatea aerului pe care îl respirăm. Noi lucrăm deja activ în această direcție de câțiva ani și ne bucurăm să ducem acum mai departe această misiune alături de Airly. Este esențial ca generațiile tinere și școlile, comunitățile lor să înțeleagă importanța calității aerului, dar și efectele pe care poluarea le are, să fie orientați spre soluții. Vom continua această implicare pentru un impact pozitiv în formarea unui stil de viață sănătos”, spune Bianca Severin, Business Marketing Manager Home Care Philips România.

***
Despre Airly
Airly este o companie de tehnologie în domeniul monitorizării calității aerului, cu sediul central în Cracovia, Polonia. Din 2016, Airly construiește cea mai mare rețea globală de senzori pentru calitatea aerului cu scopul de a contribui la informarea și conștientizarea oamenilor privind problemele de poluare a aerului. Airly permite guvernelor, companiilor și persoanelor fizice să reducă poluarea aerului la nivel global. 
 
Compania oferă senzori de calitate a aerului ușor de instalat, un sistem complet de monitorizare a calității aerului prin tehnologii avansate de procesare a datelor și un algoritm bazat pe AI pentru prognoza calității aerului, senzori capabili să funcționeze în diverse condiții meteorologice, cu măsurători în timp real, disponibile pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau în aplicația Airly pentru smartphone. Împreună cu Philips, compania a lansat și campania de CSR România Respiră, care își propune să acopere întregul teritoriu al României cu senzori de calitate a aerului.