Noile date arată, de asemenea, că mulți copii mici sunt privați de joc, stimulare și interacțiune cu părinții și îngrijitorii lor.

 

Aproape 400 de milioane de copii sub cinci ani - sau șase din zece copii din această grupă de vârstă la nivel global - sunt supuși în mod regulat agresiunilor psihologice sau pedepselor fizice acasă, potrivit noilor estimări ale UNICEF. Dintre aceștia, aproximativ 330 de milioane sunt pedepsiți prin mijloace fizice.

 

Constatările subliniază, de asemenea, rolul crucial al jocului în dezvoltarea copiilor și pentru sănătatea mintală a copiilor, a părinților și a celor care îi îngrijesc, ca urmare a datelor care evidențiază prevalența îngrijirii inadecvate, inclusiv a stimulării și interacțiunii acasă.

 

„Atunci când copiii sunt supuși la abuzuri fizice sau verbale acasă sau când sunt privați de îngrijire socială și emoțională din partea celor dragi, acest lucru le poate submina încrederea în sine și dezvoltarea”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell. „Educația parentală plină de afecțiune și de joc poate aduce bucurie și, de asemenea, îi poate ajuta pe copii să se simtă în siguranță, să învețe, să dezvolte abilități și să cunoască lumea din jurul lor.”

 

Din ce în ce mai multe țări interzic pedepsele fizice împotriva copiilor acasă. Mai mult de jumătate din cele 66 de țări care au interzis această practică au adoptat legislația în ultimii 15 ani, dar acest lucru lasă încă aproximativ o jumătate de miliard de copii cu vârsta sub cinci ani fără o protecție juridică adecvată.

 

La nivel mondial, normele sociale nocive care stau la baza metodelor violente de creștere a copiilor persistă, una din patru mame și îngrijitori primari considerând că pedeapsa fizică este necesară pentru a crește și a educa copiii în mod corespunzător, potrivit datelor.

 

Datele - publicate cu ocazia primei Zile internaționale a jocului - subliniază, de asemenea, disparitățile în ceea ce privește practicile de îngrijire și accesul la oportunități de joacă. De exemplu, noile estimări arată că aproximativ patru din zece copii cu vârste cuprinse între doi și patru ani nu beneficiază de suficientă interacțiune sau stimulare acasă, ceea ce înseamnă că aceștia se pot confrunta cu neglijență afectivă și cu un sentiment de indiferență, nesiguranță și probleme de comportament care pot persista până la vârsta adultă. În același timp, un copil din zece nu are parte de activități cu cei care îi îngrijesc care sunt esențiale pentru promovarea dezvoltării cognitive, sociale și emoționale, cum ar fi cititul, povestitul, cântatul și desenatul.

 

De asemenea, datele arată că aproximativ unu din cinci copii cu vârste cuprinse între doi și patru ani nu se joacă acasă cu cei care îi îngrijesc, în timp ce aproximativ unu din opt copii cu vârsta sub cinci ani nu are jucării sau obiecte pentru joacă acasă.

 

Studiile arată că programele de educație parentală bazate pe dovezi îmbunătățesc îngrijirea, reduc violența în familie și relele tratamente și îmbunătățesc sănătatea mintală a copiilor și a părinților. Aceste programe includ consilierea privind abordările pozitive, construirea unor relații puternice între părinți și copii și sprijinirea jocului, a disciplinării nonviolente și a comunicării.

 

Pentru a se asigura că fiecare copil crește simțindu-se în siguranță și iubit, UNICEF face apel la guverne să își consolideze eforturile și investițiile în următoarele domenii:

 

- Protecție: consolidarea cadrelor juridice și politice care interzic și pun capăt tuturor formelor de violență împotriva copiilor în familie;

 

- Sprijin pentru părinți: extinderea programelor de educație parentală bazate pe dovezi care promovează abordări pozitive și bazate pe joc și care previn violența în familie;

 

- Învățare prin joc: extinderea accesului la spații de învățare și de joacă pentru copii, inclusiv la grădinițe, școli și locuri de joacă.

 

„Cu ocazia primei Zile internaționale a jocului, trebuie să ne unim eforturile și să ne angajăm din nou să punem capăt violenței împotriva copiilor, promovând o îngrijire pozitivă, atentă și bazată pe joc”, a adăugat Russell.

 

***

 

La 11 iunie 2024, UNICEF și partenerii săi vor marca prima Zi internațională a jocului la sediul ONU din New York, printr-un forum la nivel înalt, o instalație și experiențe de joacă de joacă, precum și o clasă de preșcolari care învață prin joc. Ziua internațională a jocului subliniază rolul crucial al jocului în dezvoltarea umană pe plan cognitiv, social, emoțional și fizic, evidențiind în același timp barierele în calea jocului, cum ar fi practicile dăunătoare, dizabilitățile, discriminarea de gen, conflictele și lipsurile educaționale.

 

Noile estimări privind disciplinarea violentă se bazează pe un subset de 100 de țări cu date comparabile la nivel internațional între 2010 și 2023, care acoperă 52% din populația mondială de copii sub cinci ani. Estimările privind atitudinile față de pedepsele corporale se bazează pe un subset de 93 de țări cu date comparabile la nivel internațional între 2008 și 2023, care acoperă aproximativ 50% din populația mondială feminină cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Estimările privind îngrijirea și disponibilitatea jucăriilor se bazează pe un subset de 85 de țări cu date comparabile la nivel internațional între 2010 și 2023, precum și pe studii naționale care acoperă 57% din populația mondială de copii cu vârste cuprinse între doi și patru ani și, respectiv, 56% din populația mondială de copii sub cinci ani.     

 

 

 

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X și WhatsApp.