Una dintre concluzii: discursul despre migrație și refugiați trebuie să se schimbe
Ashoka a lansat un studiu internațional în care 365 de oameni, creatori de schimbare din 6 țări, implicați în mod activ în criza ucraineană, au fost consultați cu privire la mai multe aspecte ale intervenției lor.
Raportul INIȚIATIVĂ. Refugiații ucraineni, Schimbarea și Cum să facem din Europa un loc mai bun pentru toți (Stepping Up: Ukrainian refugees, changemaking and how to make Europe a better place for all) este așadar rezultatul unui efort colectiv a 6 țări (și 6 birouri de țară Ashoka) - România, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia și Slovacia.
Documentul pune în lumină modurile remarcabile și inspiraționale prin care acești changemakers s-au implicat pentru a sprijini și primi cu brațele deschise refugiați din Ucraina în ultimul an.
6 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Deși mulți dintre ei beneficiază acum de mecanisme de protecție temporară, se confruntă în continuare cu numeroase obstacole și incertitudini în timp ce încearcă să-și reconstruiască viețile.
Concluziile și recomandările din acest raport au legătură directă cu aceste interviuri în profunzime cu changemakers care au intervenit direct în această criză, ajutându-i pe refugiații ucraineni. Sunt evidențiate în studiu câteva dintre barierele acestei intervenții: accesul la finanțare, problemele legate de sănătatea mintală și wellbeing ale oamenilor din organizațiile implicate în răspunsul la criză, prejudecățile societăților cu privire la refugiați/migranți.
Fiecare dintre cele 6 birouri de țară Ashoka implicate în realizarea studiului a intervievat în profunzime în jur de 60-70 de changemakers și, dintre aceștia, 10 au ieșit în evidență pentru fiecare țară, ca principali conectori între principalii actori implicați în criză[1].
Ei sunt oamenii care au coordonat echipe în răspunsul de intervenție, care au conectat oameni și resurse, într-un efort remarcabil de solidaritate. Printre ei o celebrăm și pe Elena Calistru, Ashoka Fellow, președinte Funky Citizens.
În România, acești 10 conectori principali sunt:
Mihai Lupu, Consilier Secretar de Stat, Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Afecerilor Interne
Cosmina Simean, director Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
Luca Ciubotaru, fondator grupul de inițiativă Rădăuțiul civic
Mihaela Muntean & Diana Chiriacescu, Federația Organizațiilor Neguvernamantale pentru Servicii Sociale
Flavius Iloni, președintele LOGS- Grup de Inițiative Sociale
Vlad Gheorghe, fondator Uniți pentru Ucraina, grup informal
Adela Râpeanu, Uniți pentru Ucraina, grup informal
Anca Mărgineanu, Universitatea Tehnică de Construcții București
Elena Calistru, Funky Citizens, Ashoka Fellow
Laura Ștefan, Expert Forum
Unul dintre principalele accente reieșite din raport cade pe necesitatea de schimbare a narativului cu privire la refugiați și migrație, de la milă sau compasiune spre contribuție și speranță. Refugiații să fie văzuți ca o forță pozitivă, ca factori ai schimbării, să fie apreciați pentru contribuția lor fundamentală la o societate mai bună. Este vorba și despre necesitatea unei mai bune informări cu privire la refugiați/migranți, a unor relatări responsabile din partea mass-media, a necesității de interacțiune directă între migranți și localnici, precum și nevoia de noi resurse, pentru a sprijini pe acei changemakers care ajută refugiații, în special sprijin financiar pe termen lung.
Ashoka crede că identificarea și catalizarea creatorilor de schimbare (changemakers) în rândul celor care se deplasează (refugiați/migranți) și al celor alături de ei reprezintă o pârghie esențială pentru transformarea sistemelor defecte care guvernează migrația. Experiența Ashoka în domeniul migrației în ultimii opt ani arată că trebuie să scăpăm de falsa dihotomie între "cei care se deplasează" și "cei care rămân". Mișcarea ar trebui văzută ca o experiență comună și o oportunitate pentru schimbare pozitivă pentru toate societățile.
Raportul complet poate fi descărcat în română, engleză, ucraineană, germană:
https://www.hello-europe.eu/stepping-up-report
***
DESPRE ASHOKA
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 organizații neguvernamentale din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un creator de schimbare (changemaker), capabil să acționeze în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.
Despre Hello World:
Începând din 2015, inițiativa Ashoka Hello World activează schimbarea în domeniul migrației în întreaga lume, în Europa și America Latină și apoi la nivel global. Ashoka colaborează cu creatori de schimbare (changemakers), inovatori sociali, factori de decizie politici, lideri de opinie și alți parteneri cheie, pentru a schimba modul în care gândim și acționăm în privința migrației globale. Cu peste opt ani de experiență în analizarea tendințelor și de colaborare cu experți cheie și factori de decizie în domeniu, Ashoka construiește un sistem de soluții și de oameni creatori de schimbare (changemakers) în domeniul migrației, influențând politicile și modelând discursul.
Despre Hello Europe:
Hello Europe face parte din Hello World și susține efortul Ashoka în domeniul migrației în Europa. Strategia se bazează pe trei piloni fundamentali: identificarea, activarea și conectarea oamenilor creatori de schimbare (changemakers) care lucrează în domeniul migrației. Ashoka caută cele mai bune soluții și dezvăluie cum se poate schimba cadrul în ecosisteme, spunând povestea pentru a integra aceste schimbări în structurile politice și în imaginația publică.
[1] Ashoka a utilizat în realizat studiului metoda bulgărelui de zăpadă, prin care, plecând de la o bază de changemakers vizibili în efortul analizat, se cer recomandări fiecăruia, pentru următorii changemakers intervievați. Cei 10 conectori au fost cei mai recomandați de către ceilalți parte din studiu, numele lor fiind vehiculat cel mai des cu privire la intervenție și conectare de resurse.