Securitatea digitală devine una dintre preocupările principale ale oricărei persoane și oricărei organizații responsabile, pe măsură ce ne desfășurăm din ce în ce mai multă activitate online. Lupta cu “atacatorii” nu se va încheia niciodată, însă putem cel puțin să evităm o mare parte dintre atacuri prin câteva măsuri simple. Ca ONG-uri operăm deseori cu date personale ale multor oameni, cu informații uneori sensibile sau confidențiale și cel mai probabil, nu ne dorim ca acestea să ajungă în mâini nepotrivite. Însă securitatea unui ONG pornește în primul rând de la fiecare membru activ din staff. De aceea, este important să nu existe “verigi slabe” care să fie vulnerabile la atacuri.
Iată câteva sfaturi practice pe care le putem aplica chiar de azi:
1. Activează “Two-factor Authentification”
Procesul este foarte simplu și probabil te-ai mai confruntat cu el: când te loghezi, primești un cod pe telefon sau pe un device extern special (authenticator) și nu poți accesa contul fără un cod corect. Da, poate fi o procedură enervantă, însă au apărut între timp și multe opțiuni care să facă mai acceptabil procesul (de exemplu, la Gmail poți alege să fie reținut calculatorul de pe care te loghezi pentru 30 de zile și să nu îți mai ceară codul decât dacă vei accesa contul de pe alt calculator).
Partea cea mai bună este că devine mult mai dificil ca altcineva să îți acceseze contul fără ca tu să știi, chiar și dacă ți-a aflat/spart parola.
Îți recomandăm să activezi 2-factor authentification cel puțin pentru conturile principale de email, dar și pentru servicii precum Dropbox.
După ce îți transformi telefonul într-o veritabilă cheie către lumea ta digitală, ai însă grijă și cine are acces la acesta și cine poate accesa mesajele.
2. Folosește aplicații de mesagerie criptată (inclusiv WhatsApp)
Conversațiile de pe Facebook Messenger sunt probabil printre cele mai ușor de urmărit din exterior, pentru că Facebook scanează tot ceea ce scrii pentru a-ți livra reclame personalizate. Ar pierde deci foarte mulți bani dacă ar cripta mesajele și nu le-ar putea citi nici măcar ei. În schimb, există aplicații care fac aproape imposibilă citirea neautorizată a mesajelor de către orice terț: WhatsApp, iMessage (Apple), Signal și altele. Decriptarea unui astfel de mesaj ar necesita câțiva ani, cu ajutorul unui calculator foarte performant.
3. Actualizează permanent aplicațiile și sistemul de operare
Ți se par enervante acele notificări că a apărut un nou update la sistemul de operare, o aplicație sau orice alt program digital? Probabil că ai și amânat deseori update-urile, pe principiul că nu ai timp acum.
Material realizat de AsociatiaYoung Initiative
Citește materialul integral pe https://medium.com
Material realizat de AsociatiaYoung Initiative