Felul in care soferul se comporta pe traseu are efect asupra reducerii consumului de combustibil
Soferii au la indemana modalitati prin care pot reduce poluarea din atmosfera. Prin campania "Inchide.Stinge.Recicleaza", soferii sunt initiati in sofatul eco.
"A conduce mai atent, cu implicatii pozitive in protectia mediului, inseamna a-ti schimba atitudinea si comportamentul, gandind economic si ecologic, demonstrand grija pentru viitorul omenirii", este de parere directorul general de Programe, din cadrul Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (A.N.P.C.P.P.S.), Anca Nedelcu.
Reguli "verzi"
Orice sofer constient de amploarea pe care a luat-o fenomenul de incalzire globala poate actiona pentru a opri evolutia acestui proces periculos pentru Pamant.
Una dintre reguli este aceea de a nu lua in masina greutati care nu sunt necesare. Doar portbagajul montat pe plafon mareste forta de frecare, ce duce la un consum de combustibil mai mare cu cinci pana la 40%. Prin eliminarea a zece kilograme de incarcatura, se economisesc 15 mililitri de combustibil la fiecare 50 kilometri.
Evitarea abaterilor de la traseu duce la o economie de carburant, menajand astfel mediul inconjurator. De asemenea, este necesara verificarea in mod regulat a presiunii in pneuri, care, la un nivel scazut, duce la cresterea consumului de combustibil. Schimband viteza mai devreme se poate reduce consumul de carburant cu 8%.
Accelerarea si franarea facute fara brutalitate sunt actiuni "ecologice", o singura demarare in forta irosind 17 mililitri de benzina.
De asemenea, geamurile deschise la masina cresc cu 5% consumul de combustibil. Este recomandat ca motorul masinii sa fie oprit daca vehiculul stationeaza intr-un loc mai mult de un minut.
Eforturi la nivel european
"A conduce ecologic inseamna a reduce consumul de combustibil. In UE se preconizeaza o posibila reducere a acestor costuri cu 20 de miliarde de euro pana in anul 2010. De asemenea, se preconizeaza o posibila reducere cu 50 de milioane de tone a emisiilor de CO2", a spus Anca Nedelcu. Ea este de parere ca schimbarile in bine pot fi apreciate abia pe termen lung.
Autovehicul - minune
Comisia Europeana are in vedere un plan menit sa decongestioneze traficul si sa evite accidentele rutiere. Este vorba despre "masinile vorbitoare", care vor avea menirea de a facilita comunicarea de la distanta, rapid, fara a mai irosi combustibil.
Sistemul va permite masinilor sa se atentioneze intre ele si, totodata, va permite controlorilor de trafic sa ofere solutii soferilor aflati in situatii-problema.
"Salvand timpul pierdut prin noile vehicule «inteligente» vom putea economisi bani", a declarat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding. Oficialul a precizat ca 24% din timpul acordat condusului in UE este petrecut in blocaje rutiere si poate costa economia europeana 80 de miliarde de euro pana in anul 2010.
Sfaturi pentru ecosoferi
Pentru a reduce poluarea si a diminua cantitatea de combustibil, dar si pentru a lungi viata motorului sunt necesare:
- Testarea si reglarea periodica a motorului;
- Evitarea functionarii indelungate la ralanti si la regim de putere maxima;
- Evitarea accelerarii inutile si exagerate;
- Respectarea vitezei economice.
de Antoaneta Cicioiu