Miercuri, 9 septembrie, am organizat in cadrul Frontline Club Bucuresti o dezbatere despre problemele pe care le intampina bolnavii de diabet in Romania: scandaluri cu statul pentru retete, lipsa medicamentelor, servicii si programe de asistenta sociala depasite. Punctul de pornire al discutiei fost proiectia documentarului "Sugar Blues", proiectie realizata in parteneriat cu KineDok, distributie alternativa de film documentar.

La discutie au participat Ana Maita, promotor al drepturilor mamelor in Romania si fondator al Fundatiei Crucea Alba pentru Servicii de Sanatate Materna, Claudia Spridon, Jurnalist - Adevarul, Co-fondator si Secretar General - Asociatia „Observatorul Roman de Sanatate” si Andreea Rotaru, manager comunicare Asociatia React, membru al echipei de proiect "Controlin". 

Primele concluzii de la dezbatere despre motivele pentru care suntem pe locul doi la numarul de bolnavi de diabet sunt:
- Sistemul de sanatate nu poate face fata numarului de bolnavi, sunt 577 de medici primari specialisti la un numar estimat de Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) la aproximativ un milion sapte sute de pacienti. In Calarasi situatia este si mai tragica, aici este doar un singur medic care are grija de 12.000 de bolnavi de diabet.
- Ministerul Sanatatii nu are nicio politica si niciun program de educare si prevenire a diabetului.
 
- Din cauza numarului mare de pacienti, medicii de familie nu au timp de consultatii indeajuns de amanuntite care ar putea depista diabetul in faza incipienta, iar analizele care ar putea determina imbolnavirea nu sunt trecute in pachetul de sanatate, drept urmare oamenii nu-si fac analizele iar boala este depistata abia cand este deja instalata.
 
- Un factor care contribuie la densitatea mare de pacienti per medic este salarizarea proasta. Marea majoritate dintre cei mai buni studenti la Medicina, instruiti din bani publici, sunt recrutati dupa terminarea studiilor pentru joburi de zeci de ori mai bine platite in strainatate (10% dintre absolventi). Absolventii romani sunt valorosi in strainatate pentru ca au deja practica pe pacient. Headhunterii ofera pachete de limbi straine pe perioada rezidentiatului pentru medicii recrutati pentru ca acestia sa se poata integra rapid in tara unde urmeaza sa plece. Din 2008 au plecat 20.000 de medici din tara. In afara de asta, marirea numarului de locuri pentru cursurile de specializare in diabet in institutiile de invatamant intarzie.
 
- Toti invitatii au mai adaugat ca, de la inceputul anului viitor, situatia se va inrautatii si nu numai pentru bolnavii de diabet. Din cauza reducerilor de preturi introduse de guvern, stocurile de medicamente se diminueaza. In plus, cele 100 de bandelete folosite pentru automonitorizarea diabetului, la care are dreptul fiecare bolnav, vin numai o data la trei luni, iar Glucogon - un kit pe care foarte multi bolnavi de diabet il folosesc in cazurile de criza - nu se mai vinde in tara noastra de mult. Cel mai grav, lipsa insulinei are potentialul sa afecteaze dramatic bolnavii de diabet.
 
Setul al doilea de concluzii despre diabet sunt:
- Pe langa lipsa de medici, lipsa educatiei sanitare a publicului si reticenta oamenilor de a-si face analize face ca multi bolnavi de diabet sa ramana nedepistati si implicit netratati.
 
- O dieta sanatoasa - un factor care ajuta la prevenirea si tinerea sub control al diabetului - este greu de tinut. Foarte multe dintre produsele comercializate contin zahar. Sunt prea putini producatori de alimente organice, iar produsele etichetate “bio” din supermarketuri nu sunt cu adevarat bio (acestea nu ar trebui sa contina anumite substante pe care legea le interzice, insa producatorii inlocuiesc aceste substante nedorite cu altele nereglementate).
 
- Nu exista nicio reglementare a alimentatiei in scoli iar in spitale bolnavii de diabet nu primesc regimul de mancare corespunzator.
 
- O alta problema este automonitorizarea. In teorie bolnavii ar trebui sa urmeze niste cursuri de management al diabetului, insa acestea nu se fac din lipsa de educatori.
 
- O parte importanta din munca ce in mod normal ar trebui facuta de autoritatile statului este preluata de catre ONG-uri. De exemplu Asociatia React si Fundatia Vodafone desfasoara in prezent proiectul “Controlin” prin care care ofera echipamente de automonitorizare si asistenta prin call center, gratuit, pentru 500 de bolnavi si spera sa ca la anul sa poata mari numarul acestora la 750.

Sursa: Frontline Club Bucharest