Parteneriatul dintre Ashoka România și Gala Societății Civile a debutat la ediția a XIX-a a Galei Societății Civile, eveniment care a avut loc pe 30 septembrie 2021, prin acordarea, în premieră, a Premiului pentru Impact Social către Fundația Progress și continuă acum cu masterclass-ul dedicat sectorului, Impact Academy, eveniment unde participă 28 dintre câștigătorii diferitelor secțiuni ale ediției de anul acesta.
Am avut privilegiul să fac parte din juriu și după evaluarea tuturor proiectelor din cadrul Galei Societății Civile, am realizat încă o dată cât de valoroasă a fost contribuția sectorului pentru a trece peste criza pandemică. Noi, la Ashoka, credem puternic că prin colaborare, empatie și lucru în echipe flexibile putem accelera schimbările sistemice de care avem nevoie în societate. Proiectele și organizațiile înscrise în această ediție au un potențial imens, în primul rând prin diversitatea abordărilor, datorită capacității lor de inovație, de a atrage și de a mobiliza resurse, dar și pentru potențialul acestora ca pe termen lung să ajungă la impact sistemic.
Este important ca antreprenoriatul social să devină o meserie dezirabilă, iar acest întreg sector are nevoie de susținerea tuturor sectoarelor, de finanțare și profesionalism.
Ashoka, prin antreprenorii sociali deja selectați, numiți Ashoka Fellows, trasează noi direcții care permit oamenilor să se dezvolte în acest mediu, definit prin schimbare, în timp ce oferă noi soluții și aduc modele de inovație care exemplifică cum. Concret, Ashoka Fellows dezvoltă idei noi care transformă sistemele societății oferind beneficii tuturor și îmbunătățind viețile a milioane de persoane.
Antreprenorii sociali adresează cauzele profunde ale problemelor și nu doar efectele lor și lucrează cu angajament, pe termen lung. Pentru aceștia, empatia se manifestă prin a face lucruri împreună cu cei în problemele cărora se implică pentru a găsi o rezolvare și nu pentru ei, iar obiectivele nu vizează neapărat numărul de beneficiari direcți, ci impactul pe care îl are asupra misiunii organizației, în ceea ce poate fi interpretat ca o formă contemporană de întoarcere la origini.
Pariul Ashoka în ceea ce privește accelerarea schimbării sociale este această rețea internațională de Fellows care va ajuta în primul rând la replicarea directă a soluțiilor găsite de acești lideri în inovație socială. Conform studiilor Ashoka, această ipoteză se confirmă, pentru că 90% dintre Fellows își văd ideile replicate în alte părți din lume. Activitatea lor produce schimbarea socială prin serviciile, produsele și politicile publice pe care ei le dezvoltă.
Cine poate fi Ashoka Fellow?
Practic orice antreprenor social care îndeplinește cele cinci criterii de selecție pentru a intra în procesul de fellowship: ideea nouă pe care o aduce, impactul social al soluției identificate, abilitățile sale antreprenoriale, creativitatea și nu în ultimul rând, fibra sa etică și parcurge apoi cu succes procesul de selecție.
Procesul de selecție în sine este o experiență complexă prin care candidații își exprimă ideile inovatoare și modul în care dețin potențialul de a schimba sistemele la nivel sectorial, pentru majoritatea fiind un bun exercițiu de rafinare a modului în care își percep propria activitate, a lor cât și a asociațiilor lor. Pașii acestui proces încep cu nominalizarea - Ashoka primește nominalizări de la angajați, voluntari, parteneri, Ashoka Fellows, apoi evaluarea locală - prin care echipa locală analizează nominalizările, urmează evaluarea cu un expert - prin care un reprezentant senior Ashoka cu o experiență vastă în domeniul antreprenoriatului social analizează activitatea candidatului alături de echipa locală, iar ultimele două etape reprezintă panelul internațional, unde candidatul va fi intervievat de alte 3-4 persoane apropiate ecosistemului Ashoka, care sunt capabile să evalueze inovația și impactul potențial al ideii candidaților în contextul local și evaluarea boardului global, prin care aceștia analizează fiecare candidat în lumina observațiilor făcute de predecesorii lor.
În România Ashoka a ales până acum 6 astfel de antreprenori sociali care ne inspiră, în domenii variate: Paul Radu (jurnalism de investigație), Dorica Dan (pacienți cu boli rare), Florin Stoican (arii naturale protejate), Elena Calistru (participare civică), Ioana Bauer (combaterea traficului de persoane și sclavie modernă) și Carmen Gheorghe (feminism rom intersecțional) și se pregătește pentru lansarea celor doi noi Ashoka Fellows selectați, pe data de 18 noiembrie.
Fiecare dintre cei șase se ocupă de o tensiune din societate, fie prin implicare civică și socială pentru a combate pasivitatea (acțiunile asociațiilor Elenei Calistru, lui Carmen Gheorghe și Ioanei Bauer), prin ideea de cooperare (ca în cazul parteneriatelor transfrontaliere gândite de Paul Radu și a soluțiilor pentru toți pacienții cu boli rare din Europa coordonate de Dorica Dan) sau grija pentru ecosistem fără intervenție coercitivă prin acțiunile desfășurate de Florin Stoican.
Acești inovatori sociali colaborează pentru reducerea polarizărilor și a inegalităților, iar acțiunile lor au un puternic caracter empatic - față de natură, pentru schimbările sistemice în sănătate pentru toți pacienții care au nevoie, față de copii și adolescenți, față de oameni în general și față de societate.
Prin biroul din România, Ashoka își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabilă să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Astfel, vă invităm să veniți alături de noi și să nominalizați următorul Ashoka Fellow din România. Primim recomandări în fiecare zi și ne bucură mereu să descoperim oameni noi.
Analiză realizată de Ana Murray, Director - Ashoka România
Analiză realizată de Ana Murray, Director - Ashoka România