Până acum în 2023, se estimează că au parcurs această rută periculoasă 11.600 de copii. Majoritatea erau singuri sau separați de părinții lor.
Potrivit estimărilor, în acest an, cel puțin 289 de copii au murit sau au fost dați dispăruți încercând să parcurgă periculoasa rută central-mediteraneeană dinspre Africa de Nord spre Europa, conform UNICEF. Cu alte cuvinte, aproape unsprezece copii care caută siguranță, pace și oportunități mai bune mor sau sunt dați dispăruți în fiecare săptămână.
Potrivit estimărilor UNICEF, din 2018, aproximativ 1.500 de copii au murit sau au fost dați dispăruți în încercarea lor de a traversa Marea Mediterană centrală, reprezentând o cincime din cele 8.274 de persoane care au murit sau au fost date dispărute pe această rută, potrivit datelor OIM din cadrul Proiectului privind migranții dispăruți.
Multe dintre naufragiile care au avut loc în timpul traversării Mării Mediterane centrale nu au avut supraviețuitori sau nu au fost înregistrate, ceea ce face ca numărul real al victimelor minore să fie practic imposibil de verificat și probabil mult mai mare. În ultimele luni, printre cei care și-au pierdut viața pe această rută, pe alte rute din Marea Mediterană și pe ruta atlantică dinspre Africa de Vest s-au numărat și copii și bebeluși, inclusiv în tragediile produse recent în largul coastelor Greciei și ale Insulelor Canare din Spania.
„În căutarea siguranței și din dorința de a se reuni cu familia și de a avea un viitor mai bun, prea mulți copii se urcă în diverse ambarcațiuni pe țărmurile Mediteranei și ajung să își piardă viața sau să fie dați dispăruți”, a afirmat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF. „Aceasta arată clar că trebuie depuse mai multe eforturi pentru identificarea unor metode sigure și legale de solicitare a azilului în cazul copiilor, intensificând totodată operațiunile de salvare pe mare. De asemenea, trebuie făcute mult mai multe eforturi pentru a elimina principalele cauze care îi determină pe copii să își riște viața în primul rând”.
UNICEF estimează că, din ianuarie 2023, au sosit pe țărmurile Italiei dinspre Africa de Nord 11.600 de copii – 428 de copii pe săptămână, în medie. Numărul acestora s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2022, în ciuda riscurilor serioase la care sunt expuși copiii. Majoritatea copiilor pleacă din Libia și Tunisia, unde ajung în urma unor călătorii periculoase din diferite țări din Africa și Orientul Mijlociu.
În primele trei luni ale anului 2023, 3.300 de copii - 71% dintre toți copiii care au ajuns în Europa pe această rută - au fost înregistrați ca fiind neînsoțiți ori separați de părinți sau de tutorii legali, fiind astfel expuși unui risc mai mare de violență, exploatare și abuz. Fetele care călătoresc singure prezintă un risc deosebit de mare de a se confrunta cu situații de violență înaintea călătoriei, în timpul acesteia și după ce ajung la destinație.
Marea Mediterană centrală a devenit una dintre cele mai periculoase rute pe care le parcurg copiii. Cu toate acestea, riscul de a muri pe mare este doar una dintre multele tragedii cu care se confruntă acești copii – de la amenințări sau violență, lipsa oportunităților educaționale sau a perspectivelor de viitor până la raiduri și plasarea în centre pentru migranți sau separarea de familie. Aceste riscuri sunt agravate și mai mult de numărul limitat al rutelor sigure pe care le au la dispoziție copiii, de lipsa accesului la protecție în țările de tranziție și de operațiunile de căutare și salvare care sunt insuficiente și lente.
În concordanță cu obligațiile prevăzute de dreptul internațional și de Convenția cu privire la drepturile copilului, UNICEF îndeamnă guvernele să ofere mai multă protecție copiilor vulnerabili pe mare și în țările de origine, de tranzit și de destinație prin:
- protejarea drepturilor și a interesului superior al copilului, în conformitate cu obligațiile stabilite prin legislația națională și internațională;
- asigurarea unor modalități sigure și legale de imigrare și de solicitare a azilului în cazul copiilor, cum ar fi reîntregirea familiei extinse și stabilirea unor cote de relocare a refugiaților;
- o mai bună coordonare a operațiunilor de căutare și salvare și asigurarea debarcării rapide în locuri sigure;
- consolidarea sistemelor naționale de protecție a copilului pentru a include și a proteja mai eficient copiii expuși riscului de exploatare și violență, în special copiii neînsoțiți;
- îmbunătățirea perspectivelor copiilor și ale adolescenților în țările de origine și în cele de tranzit prin gestionarea conflictelor și a riscurilor climatice și prin extinderea protecției sociale și a oportunităților de a studia și de a câștiga bani;
- asigurarea accesului copiilor la informații pentru a putea face alegeri sigure, fiind informați despre opțiunile disponibile și pericolele pe care le implică traversarea mării;
- asigurarea continuității procesului de învățare al tuturor copiilor refugiați și migranți și oferirea accesului la servicii de sănătate și la alte servicii esențiale.
De asemenea, UNICEF cere Uniunii Europene să se asigure că aspectele de mai sus sunt incluse în Pactul european privind migrația și azilul, care este în curs de negociere.
UNICEF continuă să acorde sprijin statelor pentru consolidarea sistemelor naționale de protecție a copilului, de protecție socială, de gestionare a migrației și de acordare a azilului pentru a preveni și a reduce riscurile cu care se confruntă copiii migranți pe rutele parcurse și pentru a oferi sprijin și servicii incluzive tuturor copiilor, indiferent de statutul juridic pe care îl dețin aceștia sau părinții lor.
- Analiza datelor prezentată în acest comunicat de presă a fost realizată de UNICEF cu ajutorul datelor privind persoanele care au sosit în Italia, preluate de pe Portalul de date operative al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați – UNHCR (din 9 iulie 2023), și în baza datelor OIM din cadrul Proiectului privind migranții dispăruți referitoare la migranții dispăruți pe ruta central mediteraneeană (la data de 3 iulie 2023), accesate în 10 iulie 2023.
- UNHCR a raportat un număr de 90.605 de persoane care au sosit în Europa pe mare, parcurgând ruta mediteraneeană, în perioada ianuarie - 9 iulie 2023.
- Cele mai multe dintre acestea, 69.599 sau 77%, au parcurs ruta central mediteraneeană. Ruta central mediteraneeană (care se referă la călătoria pe mare din Africa de Nord, în special din Tunisia și Libia, către Italia) este una dintre cele mai active și mai periculoase din lume.
- UNHCR a raportat că, dintr-un număr de 69.599 de refugiați și migranți care au parcurs ruta central mediteraneeană din ianuarie 2023, 16,7% erau copii - adică aproximativ 11.600 de copii.
- Numărul de copii dispăruți se estimează în baza numărului total al migranților dispăruți și a datelor demografice ale persoanele care au sosit pe aceeași rută.
- UNICEF prezidează secretariatului Alianței Internaționale privind Datele referitoare la Copiii Migranți (IDAC, după acronimul în limba engleză), care coordonează eforturile realizate la nivel global pentru creșterea disponibilității și a calității datelor în vederea îmbunătățirii rezultatelor pentru copiii migranți. Puteți afla mai multe aici.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.