Având în vedere că jumătate dintre întârzierile care afectează creșterea copiilor sub doi ani apar în timpul sarcinii și înaintea vârstei de șase luni, un nou raport trage un semnal de alarmă cu privire la nevoia de a investi în programe esențiale de nutriție adresate adolescentelor și femeilor
Din 2020, numărul cazurilor de malnutriție acută raportate în rândul adolescentelor și femeilor însărcinate și al celor care alăptează a crescut de la 5,5 milioane la 6,9 milioane – mai precis cu 25% – în 12 dintre țările cel mai grav afectate de criza alimentară și nutrițională de la nivel mondial, potrivit unui nou raport publicat de UNICEF astăzi.
Cele 12 țări – Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Etiopia, Kenya, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan și Yemen – reprezintă epicentrul crizei nutriționale mondiale, care este exacerbată de războiul din Ucraina și de seceta, conflictele și instabilitatea la care sunt expuse permanent unele țări.
Raportul Undernourished and Overlooked: A Global Nutrition Crisis in Adolescent Girls and Women [Subnutrite și ignorate: criza nutrițională globală ce afectează adolescentele și femeile] – publicat înaintea Zilei Internaționale a Femeii – avertizează că actualele crize, agravate de inegalitatea de gen, adâncesc criza nutrițională din rândul adolescentelor și femeilor, în cazul căreia s-au înregistrat slabe progrese în ultimele două decenii.
„Criza alimentară globală a împins milioane de mame și copiii acestora în pragul foametei și al malnutriției severe”, a afirmat Directorul executiv al UNICEF Catherine Russell. „În lipsa unor măsuri prompte din partea comunității internaționale, consecințele acesteia ar putea afecta generații întregi”.
Potrivit raportului, care cuprinde o analiză completă și fără precedent a stării de nutriție a adolescentelor și femeilor la nivel mondial, peste un miliard de adolescente și femei suferă de subnutriție (inclusiv de subponderabilitate și statură mică), carențe de micronutrienți esențiali și anemie, având consecințe devastatoare pentru viața și bunăstarea lor.
În cazul fetelor și femeilor, o nutriție necorespunzătoare pe parcursul vieții poate duce la slăbirea imunității, la o dezvoltare cognitivă insuficientă și la un risc crescut de apariție a unor complicații care le pun în pericol viața, inclusiv în timpul sarcinii și al nașterii, atrăgând consecințe grave și ireversibile care afectează supraviețuirea, creșterea și educația copiilor lor, precum și capacitatea acestora de a-și câștiga existența pe viitor.
La nivel global, 51 de milioane de copii sub doi ani suferă de retard de creștere, fiind prea scunzi pentru vârsta lor din cauza malnutriției. Potrivit unei noi analize incluse în raport, în aproximativ jumătate dintre aceste cazuri, întârzierea apare în timpul sarcinii și în primele șase luni de viață, adică în perioada de 500 de zile în care un copil depinde în totalitate de laptele matern.
„Pentru a preveni subnutriția în cazul copiilor, trebuie să găsim o soluție la problema malnutriției din rândul adolescentelor și femeilor”, a adăugat Russell.
Asia de Sud și Africa Subsahariană rămân epicentrul crizei nutriționale care afectează adolescentele și femeile, în regiunile respective trăind două din trei adolescente și femei din lume care suferă de subponderabilitate și trei din cinci adolescente și femei care suferă de anemie. În același timp, adolescentele și femeile din gospodăriile cele mai sărace prezintă un risc de subponderabilitate de două ori mai mare decât cele care provin din gospodăriile cele mai înstărite.
Crizele globale continuă să limiteze în mod disproporționat accesul femeilor la alimente nutritive. În 2021, numărul femeilor afectate de nesiguranța alimentară era cu 126 de milioane mai mare decât cel al bărbaților, în condițiile în care diferența fusese de 49 de milioane în 2019. Astfel, în ceea ce privește nesiguranța alimentară, decalajul dintre femei și bărbați a crescut de peste două ori.
Începând cu anul trecut, UNICEF și-a intensificat eforturile în țările cele mai afectate de criza nutrițională globală, inclusiv în Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Kenya, Madagascar, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan și Yemen, stabilind un plan de accelerare pentru prevenirea, detectarea și tratarea emacierii la femei și copii.
Raportul îndeamnă guvernele, partenerii și donatorii din cadrul programelor de dezvoltare și umanitare, organizațiile societății civile și actorii din domeniul dezvoltării să transforme sistemele alimentare, sistemele de sănătate și cele de protecție socială adresate adolescentelor și femeilor prin:
• Prioritizarea accesului adolescentelor și femeilor la o alimentație nutritivă, sigură și la prețuri accesibile și evitarea expunerii adolescentelor și a femeilor la alimente ultra-procesate prin intermediul restricțiilor de comercializare, al obligativității etichetării produselor pe partea frontală a ambalajului și al impozitării.
• Implementarea unor politici și măsuri legislative cu caracter obligatoriu vizând fortificarea pe scară largă a alimentelor consumate în mod curent, cum ar fi făina, uleiul de gătit și sarea, pentru a contribui la reducerea carențelor de micronutrienți și a anemiei în rândul fetelor și al femeilor.
• Asigurarea accesului gratuit al adolescentelor și femeilor din țările cu venituri mici și medii la servicii nutriționale de bază, atât înaintea și în timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării, inclusiv la suplimente conținând complexe de micronutrienți administrate în perioada prenatală.
• Extinderea accesului la programe de protecție socială pentru adolescentele și femeile cele mai vulnerabile, inclusiv la transferuri în numerar și tichete menite să îmbunătățească accesul fetelor și femeilor la o alimentație nutritivă și diversificată.
• Accelerarea eliminării normelor sociale și de gen discriminatorii, cum ar fi căsătoria copiilor și distribuirea inechitabilă a alimentelor, a resurselor gospodăriei, a veniturilor și a muncilor casnice.
„Când o fată sau o femeie nu beneficiază de nutriție adecvată, se perpetuează inegalitatea de gen”, a afirmat Russell. „Potențialul educațional și capacitatea de obținere a unor venituri scade. Crește atât riscul apariției unor complicații care pun în pericol viața, inclusiv în timpul sarcinii și al nașterii, cât și cel de a da naștere unor copii subnutriți. Știm de ce avem nevoie pentru a putea oferi sprijin și servicii nutriționale vitale femeilor și copiilor care au cea mai mare nevoie de ele. Trebuie doar să mobilizăm voința politica și resursele necesare pentru a acționa. Nu este timp de pierdut”.
***
Datele referitoare la numărul de cazuri de malnutriție acută în rândul adolescentelor și femeilor însărcinate și al celor care alăptează au la bază estimările privind malnutriția acută din Cadrul integrat de clasificare a fazelor securității alimentare; Prezentarea generală a nevoilor umanitare; Planurile privind răspunsul umanitar, monitorizarea și evaluarea standardizată a asistenței umanitare și a tranziției, precum și supravegherea stării de nutriție și a securității alimentare.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.