Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat Pro Vobis, prin proiectul VERA, ediția 2023, își propune să afle cât mai multe date despre cei care fac voluntariat în România și să răspundă cât mai aproape de realitate unor întrebări precum:
Câți voluntari sunt de fapt în România? De unde provin ei și ce vârste au? Cu ce se ocupă? În ce domenii se implică? Ce tip de sarcini au voluntarii? Cine sunt cei care îi coordonează?
Pentru realizarea unui studiu care să ilustreze statusul voluntariatului în România, echipa Pro Vobis lansează rugămintea către sectorul asociativ de a completa formularul de aici:
https://forms.gle/en2rVN5pz7meHVBPA până pe 23 noiembrie.
De ce contează răspunsurile la întrebările de mai sus?
O perspectivă completă asupra voluntariatului din România ne poate ajuta să:
- ne auto-evaluăm: să vedem câți suntem, cine, ce am reușit să facem, ce schimbări producem de fapt împreună?
- ne îmbunătățim modului de lucru: să vedem mai exact ce merge bine și unde trebuie să fim mai atenți.
- câștigăm încrederea: să convingem comunitatea și actorii interesați că suntem un partener de încredere, care merită susținut.
- încurajăm participarea celorlalți: să îi ajutăm și pe alții să vadă că lucrurile se pot schimba în bine și poate să-i inspirăm să se implice și ei.
- să devenim mai incluzivi: având datele concrete despre cine face și cine nu face voluntariat, putem căuta soluții și resurse pentru a ajuta organizațiile să fie pregătite pentru toate tipurile de voluntari.
E necesar ca răspunsurile la formular să fie din partea cât mai multor organizații, pentru a putea creiona o imagine cât mai fidelă a amplorii mișcării de voluntariat, dar și a profilului voluntarilor și coordonatorilor de voluntari. De aceea este esențial sprijinul fiecărei organizații în parte, care alege să colecteze și să împărtășească aceste tipuri de informații cu echipa Pro Vobis.
Cu ajutorul acestor date, adunate de la organizații din țară, cei de la Pro Vobis vor putea ilustra nu doar că voluntariatul în România crește și se dezvoltă, dar vor putea identifica în studiul lor nevoile acestei mișcări și ale organizațiilor care implică voluntari.
Scopul acestui studiu cuprinde și dorința de a putea convinge ulterior finanțatorii sau decidenții că voluntariat este un domeniu care are nevoie de investiții, pe baza unor date reale și actuale.
***
Studiul face parte din proiectul VERA – Volunteering Equality Rights Action, Nr. Proiect 101104521 (Grant REVIVE 101051131), co-finanțat de Uniunea Europeană, implementat de CEV – Centre for European Volunteering în parteneriat cu organizații de profil din Europa, Pro Vobis fiind partenerul din România.
Detalii despre studiu: https://www.provobis.ro/cine-mai-face-voluntariat/
Misiunea PRO VOBIS este de a dezvolta voluntariatul prin activități de instruire, consultanță, cercetare și facilitarea colaborării tuturor factorilor interesați și de a promova voluntariatul în România ca resursă viabilă și de neînlocuit în soluționarea problemelor cu care se confruntă societatea.