Poate parea o afirmatie nefondata insa in zilele raspandirii tot mai largi a utilizatorilor de Internet si crearea mediilor de socializare virtuala, poti sa ajuti la impadurirea zonelor afectate de defrisari, incendii sau ignoranta, poti sa promovezi si sa sustii orice cauza Greenpeace, sa donezi bani si sa voluntariezi, chiar din fata monitorului cu un minim de efort.
Principiile ce stau la baza acestor site-uri sunt destul de simple: aduna cat mai multe vizualizari pe un astfel de site iar un sponsor doneaza o anumita suma de bani cauzei, informeaza-te si informeaza la randul tau folosind tot mijloacele Internetului. Succesul unui astfel de site este bineinteles determinat de modul de prezentarea a site-ului, mediatizarea si gradul in care este accesibil utilizatorilor din in intreaga lume. Un fenomen in plina expansiune ce tine pasul cu noile tendinte dar si amenintari, site-urile de acest gen merita o analiza. Va prezentam in acest material cele mai importante si de succes “pagini verzi” ce indeamna la actiune in spatiul virtual.



http://www.clicksospadurea.com/

Un site disponibil in sase limbi (inclusiv limba romana) si probabil unul dintre cele mai atractive din punct de vedere al design-ului, “Click Sos Padurea” are ca finalitate impadurirea Amazonului. Pentru ca acesta sa se intample sunt necesare 100 de milioane de vizualizari pentru care vor fi donati 10.000 de euro. Site-ul atrage prin simplitate dar si prin strategia captivanta de promovare. Iti poti crea propria padure cu un link unic. Trimite acel link la cati mai multi prieteni si uitat-te cum padurea ta creste cu o frunza pentru fiecare vizualizare unica pe zi. Concluzie: Un site cu potential foarte ridicat de propagare, atractiv si cu o comunitate in plina expansiune. Insa valoarea foarte mica a unei singure vizualizari (0,0001 euro) face ca donatia sa se lase mult asteptata. La momentul redactarii materialului, site-ul avea 15 milioane de vizualizari.  



http://www.greenpeace.org/

Vorbim despre site-ul unei organizatii internationale consacrate, prezente pe toate continentele si cu ample actiuni desfasurate. Pe acest site poti dona, poti deveni un activist online promovand actiuni pe site-ul sau blog-ul tau, poti invata cum sa-ti faci viata mai “verde”, poti dezvolta aplicatii software sau jocuri pe teme ecologice si nu in ultimul rand iti poti exprima liber ideile. Concluzie: Site-ul international ofera foarte multe facilitati printre care si posibilitatea crearii unei comunitati pornind de la institutia de invatamant (doar pentru studenti). Spre deosebire de site-ul international, varianta romaneasca a site-ului ofera mult mai putina interactivitate.



http://www.ecosemnal.ro/

Portalul EcoSemnal este o adevarata revelatie pentru ecologie si spatiul virtual romanesc. Cuprinzand 34 de site-uri si peste 200 de voluntari specializati in domeniul ecologiei si activitatile conexe lui, EcoSemnal are scopul declarat de a crea comunitati ce impartasesc acelasi interes pentru “spiritul verde”, care sa cerceteze, sa publice, şi sa organizeze informatia pentru a putea fi prezentata cat mai eficient publicului. Mai mult decat atat, site-ul pune la dispozitie un instrument de informare denumit generic EcoMagazin. Insa ceea ce face acest portal intr-adevar deosebit este gradul ridicat de interactivitate si implementarea celor mai noi tehnologii informatice. Concluzie: Un site ce ridica stacheta avand potential sa devina reprezentativ chiar pentru “paginile verzi” internationale. Complexitatea paginilor si multitudinea de optiuni insa, se pot dovedi neclare utilizatorilor mai putin experimentati.



http://www.caleidoscop.org.ro/
 
Un site de referinta pentru ONG-uri, Caleidoscop ofera cele mai noi informatii si resurse pentru sectorul non-profit si nu numai. Aveti posibilitatea sa publicati stirii, comunicate de presa si puteti sa va abonati la buletinul de stiri. Acest buletin va aduce informatii preluate de la 20 de institutii internationale consacrate in domeniul non-profit. Concluzie: Cu un design placut, foarte multe informatii de ultima ora si acoperind multe aspecte diferite, Caleidoscop.org.ro este o adevarata resursa pentru ONG-urile si oameni interesati de pretutindeni. Structura arborescenta de afisare si publicare a informatiei nu este insa foarte prietenoasa cu utilizatorii noi.



http://www.treehugger.com/
Site cu expansiune spectaculoasa, Treehugger reprezinta cu succes noua generatie de “pagini verzi”. Practic, site-ul promoveaza produse si solutii ecologice, ofera stiri si multe sfaturi privind modalitati de a duce o viata cat mai curata si “verde” cu putinta. Disponibil doar in limba engleza site-ul emite buletine de stiri saptamanale si zilnice, inregistrari, emisiuni radio si gazduieste unul dintre cele mai populare jurnale electronice (blog-uri) al carui continut este generat exclusiv de catre utilizatorii din lumea intreaga. Treehugger ofera asistenta inclusiv companiilor ce doresc sa adopte o atitudine cat mai curata fata de mediul inconjurator. Concluzie: Cu o abordare inedita asupra ecologiei si pietei de consum, site-ul reuseste sa imbine cu succes interactivitatea, informatia venita din partea utilizatorilor, continutul multimedia si concursurile pe care le organizeaza.