Cu ajutorul studentilor de la Facultatea de Litere din Universitatea Bucuresti, StiriONG.ro a realizat o mini-ancheta la care au participat 20 de studenti din universitatile bucurestene.

Realizatorii anchetei au vrut sa afle pur si simplu cum se pozitioneaza tinerii intre 19 si 24 de ani in raport cu sectorul ONG-urile Romania. In urma acestei anchete, mai de graba exploratorie, calitativa fara a avea pretentia reprezentativitatii raspunsurilor, ce a fost desfasurata intr-un cadru informal,  putem afla cum definesc tineri o organizatie neguvernamentala, care sunt cele mai populare ONG-uri in opinia lor, ce anume i-ar determina sa se alature unui ONG si care sunt sursele lor de informatii despre ONG-uri si cat de mult ar conta vizibilitatea ONG-ului in care ar dori sa se implice.

Studentii sunt unul dintre grupurile tinta cele mai "vanate" de ONG-uri in proiectele lor iar pe de alta parte sunt si o buna sursa de voluntariat pentru acele organizatii care au nevoie de sprijinul lor.

Iata ce cred in general studentii pe care i-am intervievat despre ONG-uri.

1. La intrebarea: "Cum definesti un ONG?", majoritatea celor chestionati (85%)au raspuns ca in caracterizarea unui ONG este inclus un scop nobil, umanitar. Va oferim cateva exemple de raspunsuri ale studentilor la aceasta intrebare: Madalina, 21: "O orgnizatie care militeaza pentru interesele societatii civile"; Andrei, 20: "Face lucruri bune fara a primi bani, salarii…pentru binele omenirii. Nu se gandeste la remuneratie"; Mihaela, 19: "Un grup de oameni care sunt interesati sa faca ceva pentru binele oamenilor";

Madalina, 22: "O asociatie de tineri care fac foarte multe lucruri bune (lucruri care au, din pacate, un impact destul de mic pentru efortul depus - si asta nu din cauza lor, ci din cauza ca nu beneficiaza de o imagine puternica)", Iulia 21: "Organizatie neguvernamentala, care depisteaza diferite probleme ale unei minoritati / majoritati, si prin programe si proiecte incearca sa imbunatateasca situatia"; Bogdan, 22: "O organizatie care reprezinta societatea civila intr-un domeniu de mare importanta pentu comunitate".

Restul, (15%), este de parere ca o caracteristica definitorie a unui ONG il reprezinta faptul ca este apolitic. Un exemplu concludent in acest sens este raspunsul Irinei, 22: "Organizatie ce are un anume program sau o doctrina dar care nu urmareste obtinerea puterii politice, nu este politizata".

Urmatorul punct din chestionar a avut ca scop identificarea celor mai populare ONG-uri si implicit a domeniilor de care sunt interesati tinerii: "Numeste primele trei ONG-uri la care te poti gandi acum" .

Din raspunsurile oferite, reiese faptul ca primele trei organizatii neguvernamentale, in ordinea popularitatii in randul studentilor intervievati de noi, sunt GreenPeace, Asociatia Euro<26 si AEGEE, urmate de TeamWork, Crucea Rosie si UNICEF. Printre raspunsurile oferite se mai numara si ProDemocratia, Copacul Verde, FDSC, Actor, RIAS, Rosia Montana, Salvati Vama Veche, Zdreanta etc. Ca domeniu, cele mai multe ONG-uri cunoscute de studenti se incadreaza in urmatoarele categorii: asociatii studentesti, protectia mediului, protectia animalelor si protectia drepturilor omului. Doar 2,5% dintre respondenti au numit mai putin de 3 organizatii.

Remarcam faptul ca studentii cunosc in primul rind acele organizatii care i-au cautat si le-au propus diferite forme de implicare sau care-i considera beneficiari, deopotriva cu organizatii studentesti, ceea ce era de astepat.

La cea de-a treia intrebare "Ce te-ar determina sa te implici in activitatile unui ONG?".  Cei mai multi dintre studentii chestionati au raspuns ca s-ar implica intr-un ONG ca sa obtina experienta intr-un domeniu de interes pentru ei, pentru dezvoltarea personala. Pe langa acest motiv, au mai fost invocate dorinta de a se face utili societatii si de a ajuta anumite categorii de persoane defavorizate - aproximativ 30%. Cinici procente dintre cei intrebati au raspuns ca s-ar implica intr-un ONG strict pentru beneficii, relatii si posibilitatea de angajare pe viitor.

"Daca ai vrea sa devii membru al unui ONG, unde l-ai cauta?" a fost cea de-a patra intrebare adresat studentiilor. Acestia au raspuns ca ar cauta pe Internet un ONG in care ar vrea sa se implice. Toate raspunsurile la aceasta intrebare au pus pe primul loc Internetul urmat de prieteni si de canalele media.

Articolul complet il puteti citi pe www.stiriong.ro.