Ashoka, cea mai mare organizație internațională care susține oameni în a-și crește impactul lor social, identifică și susține de aproape 40 de ani antreprenori sociali din întreaga lume, care reușesc să găsească soluții noi și creative pentru provocări existente în domenii precum sănătate, educație, mediu, jurnalism, tehnologie, drepturile omului, violență domestică, sport, artă și altele.
Anul acesta, Ashoka a selectat și din România trei astfel de antreprenori sociali, Ashoka Fellows, care s-au alăturat unei comunități de 3.600 de Fellows din 93 de țări. Procesul a fost îndelungat, iar la baza lui stau cinci criterii mari:
Anul acesta, Ashoka a selectat și din România trei astfel de antreprenori sociali, Ashoka Fellows, care s-au alăturat unei comunități de 3.600 de Fellows din 93 de țări. Procesul a fost îndelungat, iar la baza lui stau cinci criterii mari:
# O idee nouă. Ceea ce face persoana respectivă să fie noutate în domeniu, nu o replicare sau adaptare a unui model existent.
# Creativitatea. Persoana găsește căi inovatoare pentru a rezolva probleme și de a-și implementa în mod creativ viziunea.
# Calitatea antreprenorială. Candidatul este capabil să identifice potențialul de schimbare al unei idei și să se dedice pentru a se asigura că schimbarea se produce.
# Impact social. Ideea candidatului schimbă în mod semnificativ domeniul și va declanșa un impact la nivel internațional.
# Fibra etică a candidatului. Acest ultim criteriu este esențial pentru noi. Antreprenorii care introduc schimbări majore în societate trebuie să convingă un număr semnificativ de oameni să schimbe modul în care fac lucrurile. În această ipostază este foarte important ca persoana să acționeze cu integritate.
Primii 3 Ashoka Fellows din România sunt:
Paul Radu este un pionier al jurnalismului de investigație la nivel internațional. A călătorit în întreaga lume pe urmele corupției și a crimei organizate, pregătind în același timp o comunitate descentralizată de peste 400 de jurnaliști. Din 2009, investigațiile realizate de organizație au condus, printre altele, la confiscarea de către guverne a unor bunuri în valoare totală de peste 5,7 miliarde dolari, lansarea a zeci de anchete penale, 147 de mandate de arestare aflate în derulare, 20 de demisii majore, inclusiv un președinte, un prim-ministru, directori executivi ai marilor corporații internaționale și peste 1.400 de închideri ale unor companii, inculpări și hotărâri judecătorești.
Dorica Dan revoluționează domeniul bolilor rare, creând o formă de suport integrată pentru pacienții cu astfel de afecțiuni, îmbinând serviciile medicale cu cele sociale. Mai mult, a perfecționat rolul de manager de caz al asistenților sociali, rol ce are drept scop identificarea posibililor pacienți și orientarea acestora către serviciile și specialiștii de care au nevoie. Din aproximativ 1 milion de cetățeni români care pot suferi de boli rare, mai puțin de 1% sunt diagnosticați. În 2014, Dorica a reușit să convingă guvernul să înființeze un consiliu consultativ pentru bolile rare și să crească cu 46% bugetul național alocat acestora. Dorica este fondator și Președinte al Alianței Naționale pentru Boli Rare, membru al consiliului de conducere al celei mai mari organizații europene dedicate domeniului și consilier pentru diferite guverne din Europa.
Florin Stoican capacitează o mișcare de cetățeni activi care creează sisteme funcționale în jurul ariilor protejate din România. A înființat cu succes Parcul Național Buila-Vânturarița și Parcul Natural Văcărești, ambele la inițiativă cetățenească, un efort în premieră în România. Mai mult, cu ajutorul comunității formate de el la Buila a creat un impact economic local de 30 milioane euro, protejând în același timp valorile culturale și naturale. Numărul de turiști din Buila a crescut în câțiva ani de la câteva sute la peste 25.000 pe an. Din Parcul Natural Văcărești, Florin vrea să facă principala atracție turistică a Bucureștiului, unde se vor amenaja spații pentru promovarea tuturor ariilor naturale protejate din România.
Florin Stoican a fost multipremiat în cadrul Galei Societății Civile pentru proiectele inițiate în domeniul protecției mediului, fiind nominalizat de echipa Galei Societății Civile pentru a deveni Ashoka Fellow.
Fellowship-ul Ashoka înseamnă comunitate și sprijin pe viață. Ashoka se asigură că fiecare Fellow beneficiază de cea mai bună pregătire, coaching personalizat și consultanța de care are nevoie pentru a-și atinge potențialul soluțiilor și a rezolva în mod strategic provocările identificate. Ashoka Fellows pot accesa atât programe de leadership și de scalare internaționale ca Visionary Program sau Globalizer dar și programe de învățare de lungă durată alături de alți Fellows în teme ca transformare sistemică, replicare sau scalarea impactului. De asemenea, în funcție de necesități și resurse, Ashoka Fellow primesc un stipend lunar în primii 3 ani de Fellowship pentru a le permite să se concentreze pe ideile de inovare socială. Interacțiunea cu alți antreprenori sociali de top din rețeaua de peste 3.600 de Ashoka Fellows dar și accesul la oportunități de dezvoltare adresate specific comunității pe toată durata vieții reprezintă cele mai importante beneficii, conform unui studiu recent Ashoka.