Nestlé, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, lansează în România campania ”Nu risipi cât poți iubi”/ „Less Waste More Love”, un demers de responsabilitate socială menit să atragă atenția asupra importanței protejării mediului înconjurător și a resurselor naturale.
Începând cu data de 8 iunie 2020, care marchează Ziua Internațională a Oceanelor, Nestlé România demarează o serie de acțiuni dedicate informării și conștientizării cu privire la trei aspecte semnificative pentru sustenabilitate, la nivel global:
• Protejarea și utilizarea apei în mod conștiincios
• Colectarea selectivă și reciclarea ambalajelor
• Reducerea emisiilor de carbon
Campania „Less Waste More Love” face parte din pilonul corporate Nestlé for a Waste Free World, care reunește toate acțiunile prin care compania urmărește ca, până în 2030, să aibă impact zero asupra mediului în toate operațiunile sale. Pentru 2025, compania Nestlé reconfirmă angajamentul de a utiliza 100% ambalaje reciclabile sau reutilizabile și de a reduce cu o treime utilizarea de materiale plastice noi la nivel global, lucrând împreună cu partenerii săi pentru promovarea principiilor economiei circulare și pentru curățarea deșeurilor de plastic din oceane, lacuri și râuri.
Inovația în domeniul ambalajelor, incluzând materialele noi, sistemele de reutilizare a recipientelor și soluțiile de reciclare, reprezintă una dintre provocările principale pentru un viitor fără deșeuri. Pe lângă cercetările proprii realizate în cadrul Institutului Nestlé de Științe al Ambalajelor, compania a lansat anul acesta un fond de investiții pentru start-up-uri care se concentrează pe dezvoltarea de soluții sustenabile de ambalare, în valoare de 250 de milioane CHF.
La nivel global, Nestlé își intensifică eforturile în utilizarea responsabilă a apei și se angajează ca întreg portofoliul Nestlé Waters să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, sprijinind durabilitatea ecologică a bazinelor hidrografice prin refacerea în procent de 100% a apei pe care o folosește, până în 2025.
Totodată, pentru a-și atinge obiectivele ambițioase legate de reducerea amprentei de carbon, compania lansează produse cu o amprentă redusă asupra mediului, dar care contribuie și la o dietă echilibrată, prin extinderea inițiativelor din agricultură menite să contribuie la absorbția carbonului și prin promovarea tranziției către energie 100% regenerabilă în operațiunile sale. Din 2010 și până în prezent, Nestlé a redus emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu peste 30% pe tona de produs. În același timp, la nivel global, Nestlé derulează peste 500 proiecte de economisire a apei în fabricile sale, economisind 3,7 milioane m3 de apă pe an, echivalentul a 1 500 de bazine olimpice de înot.
Indicatorii de sustenabilitate pentru România arată o scădere de 88% a consumului de apă începând cu 2011, o scădere de 85% în ceea ce privește cantitatea de deșeuri și o scădere de 72% în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon.
În contextul pandemiei de coronavirus, ca parte a acțiunilor pentru sustenabilitate, Nestlé s-a alăturat Alianței Green Recovery, prin care se angajează să contribuie la construirea planurilor de redresare și transformare post-pandemie, având ca nucleu al strategiei economice lupta împotriva schimbărilor climatice. Acestea sunt esențiale pentru atingerea obiectivului asumat în cadrul Acordului de la Paris, pentru care Nestlé și-a luat angajamentul de a contribui la limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5o C și de a atinge zero emisii de dioxid de carbon până în 2050.
„Prin inițiativele asumate în fața partenerilor și consumatorilor noștri și prin investițiile anunțate, contribuim punând la îndemâna societății și industriei alimentare instrumente complementare necesare pentru trecerea la o viață sustenabilă. Eforturile internaționale la nivel de companie sunt completate pe plan local de acțiuni destinate creșterii nivelului de conștientizare pentru protejarea resurselor de apă, colectare selectivă și reciclare, biodiversitate și limitare a emisiilor de CO2. Cu ajutorul partenerilor noștri lansăm o provocare comunităților din care facem parte pentru a putea, împreună, să facem o diferență în mediul în care trăim.” – a declarat Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager Nestlé România.
Campania ”Less Waste More Love” (Nu risipi cât poți iubi) cuprinde trei componente de conștientizare derulate pe parcursul lunilor iunie-august, aducând mai aproape de comunități provocările pe care și le-a asumat compania: 1) reducerea consumului de apă în bucătărie, prin rețete inventive și trucuri pentru reutilizare și valorificare a fiecărei picături de apă; 2) reducerea cantității de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi prin colectare selectivă și reciclare și 3) reducerea amprentei de carbon a fiecărui individ printr-o reinterpretare a modului în care ne raportăm la tehnologie, trafic și stil de viață.
Prima ediție a campaniei se va încheia în luna septembrie, când compania va organiza cea mai amplă activitate de ecologizare de până acum, în cadrul căreia va fi lansat și un raport extins de monitorizare a biodiversității în cadrul unor zone deja ecologizate în 2019 de către Nestlé. Această acțiune are loc în continuarea proiectelor înițiate în 2019, când Nestlé România a desfășurat mai multe acțiuni de ecologizare în Parcul Național Cozia - pe mai multe trasee turistice, pe malurile Dunării, precum și de-a lungul râului Olt. Cu implicarea a peste 900 de voluntari, au fost colectate peste 50 de tone de deșeuri care au fost trimise către reciclare sau valorificare.
Pentru susținerea componentei de conștientizare cu privire la colectarea selectivă și reciclare, împreună cu parteneri din retail, compania pune la dispoziția consumatorilor săi recipiente dedicate pentru colectarea selectivă a ambalajelor produselor Nestlé, urmând ca acestea să fie trimise către reciclare către partenerii autorizați. Aceste recipiente de colectare selectivă sunt deja amplasate în cadrul galeriilor Cora din magazine selecționate din București și Cluj.
Detalii Less Waste More Love // Nu risipi cât poți iubi: Facebook Nestlé România l www.nestle.ro
***
Inițiativele globale Nestlé:
În 2017, Nestlé și-a intensificat eforturile pentru atingerea obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a misiunii de a îmbunătății calitatea vieții și a contribui la un viitor mai sănătos. Printre acestea se numără consolidarea inițiaivei “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea programului “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu.
Nestlé for Healthier Kids
Inițiativa „Nestlé for Healthier Kids” a fost lansată pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare pentru îmbunătățirea produselor până la programe de educație pentru un stil de viață sănătos. În România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programelor educaționale „Și eu trăiesc sănătos - SETS” și „Traista cu sănătate”.
Nestlé needs YOUth
Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.
Sustenabilitate
Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului”, apa fiind una dintre ariile prioritare.