• In mediul rural, 1 din 8 copii merge uneori sau intotdeauna la culcare flamand,  in crestere cu 2% fata de 2012. Procentul celor care se duc intotdeauna la culcare flamanzi s-a dublat la 4% fata de 2012.
• 1 din 5 copii intre 0 si 5 ani nu a fost la medic in ultimul an si aproape jumatate dintre acestia au avut boli respiratorii
• 1 din 5 copii munceste inainte sau dupa scoala si 1 din 8 copii absenteaza de la scoala pentru a munci in gospodarie
Bucuresti, 8 decembrie 2014. Oana Cuzino, Daniela Nane, Pavel Bartos, Cabral, Adrian Nour si Trio Zamfirescu se alatura campaniei „Colindator de Viitor” initiata de Fundatia World Vision Romania pentru a sustine programul de dezvoltare comunitara Donator de Viitor. Lansat in octombrie 2013 ca proiect pilot in judetul Dolj, programul se extinde in acest moment in toate judetele in care World Vision isi desfasoara activitatea – Vaslui, Valcea, Cluj si Ialomita, venind astfel in sprijinul copiilor romani din mediul rural, acolo unde riscul de saracie este de trei ori mai mare decat in mediul urban. 
• Concret, Oana Cuzino, Daniela Nane, Pavel Bartos, Cabral, Adrian Nour si Trio Zamfirescu canta cate un colind special adaptat pentru aceasta campanie, aratand tuturor romanilor ca fiecare copil, indiferent ca locuieste la tara sau la oras, are nevoie de sanse egale in viata, iar cu sprijinul potrivit, orice copil poate avea viitorul pe care si-l doreste.  

In prag de Sarbatori vedetele ii incurajeaza pe romani sa-i ajute pe acesti copii, devenind donatori pentru ei, si astfel sa contribuie la un viitor mai bun pentru acestia. Pana in prezent World Vision Romania are o comunitate de aproape 700 de donatori individuali si isi propune sa obtina cel putin 1.000 pana la sfarsitul anului. 
 
In calitate de ambasadori ai campaniei, Oana Cuzino, Daniela Nane, Pavel Bartos, Cabral, Adrian Nour si Trio Zamfirescu, precum si What’s Up si surorile Maria si Ligia Hojda dau astazi drumul leapsei #colindatorpentruviitor prin care spera sa mobilizeze romanii din social media sa ajute copiii saraci din Romania rurala.  Concret, vedetele ii provoca pe romani fie sa doneze in beneficiul acestor copii, fie sa dea leapsa mai departe, provocand trei prieteni la randul lor. 

Bloggerii Cristina Mazilu (mazilique.ro), Oana Titica (chicineta.ro), Monica Rosu (foodiefamily.ro), Victor Kapra (victorkapra.ro), Cristina Bazavan (bazavan.ro), Vlad Petreanu (petreanu.ro), Ioana Macoveiciuc (printesaurbana.ro),  Simona Tache (simonatache.ro) si Andreea-Ursu Listeveanu (tomatacuscufita.com), sustin de asemenea campania.

Si agentiile care lucreaza cu World Vision Romania - Jazz Communication, Rogalski Damaschin Public Relations,  Spoon Media si Netvibes s-au implicat in leapsa si vor canta in beneficiul celor mici.

Cei care accepta provocarea pot sa aleaga fie sa colinde, fie sa devina “donatori de viitor” sau pot opta pentru ambele. Jocul propus de ambasadorii World Vision aduce  “bucuria“ darului neconditonat: sa stii ca poti ajuta, luna de luna, ca un copil sa creasca frumos si liber, fara oprelisti si limitari care nu tin de potentialul lui. Cu 68 de lei pe luna, adica 2,5 pe zi, donatorul de viitor ii daruieste de fapt copilului ales sansa la o viata mai buna.
 
Ascultati colindele vedetelor pentru copiii saraci ai Romaniei
Cabral
Pavel Bartos
Adrian Nour & Trio Zamfirescu
 
Ce spun cei care sustin campania?
„Atunci cand se naste un copil el asteapta sa fie iubit, sa fie protejat si toti cei dragi lui sa fie aproape de el, iar atunci cand vin sarbatoriile, Mos Craciun sa vina si la el cu daruri. Asta inseamna o copilarie normala la care orice copil are dreptul! Din pacate sunt atat de multi copii care nu au parte de asa ceva! Din fericire suntem noi, cei din jurul lor, care putem schimba cate ceva ca lor sa le fie mai bine. De aceea am decis sa ma implic in aceasta campanie. Stiu cat de mult inseamna pentru ei un zambet, o strangere in brate si venirea lui Mos Craciun, asta pentru ca si eu am fost copil, iar acum sunt tata si chiar cred in Mos Craciun. Stiu bine ca si voi credeti in Mos Craciun, asa ca va asteptam alaturi de noi!” a declarat Pavel Bartos, gazda emisiunii Vocea Romaniei de la Pro TV.

„De multe ori din fata televizorului lucrurile nu par sa fie asa grave in Romania. De multe ori, de pe canapea, copiii Romaniei care n-au ce manca sau n-au unde dormi, nu se vad, ei nu exista. Sau cel putin ne prefacem ca aceasta problema nu este a noastra, cand de fapt stim foarte bine ca cei mici sunt responsabilitatea noastra, a tuturor. Trebuie sa ne asiguram ca au ce manca, unde dormi si ca nu-si irosesc copilaria atat de pretioasa. Cred ca fiecare dintre noi poate ajuta intr-un fel sau altul. Trebuie doar sa vrei”, a declarat Cabral Ibacka, gazda emisiunii „Microfonistii” de la Pro FM. 

„Mi se pare inadmisibil ca unul din cinci copii cu varsta de pana la 5 ani din mediul rural nu a fost la medic niciodata in ultimul an. Asa cum stim cu totii, sanatatea este cel mai pretios lucru pe care il avem. Nimic nu mai conteaza daca nu esti sanatos. Acestor copii li se rapeste sansa la o dezvoltare armonioasa pentru viitor. Daca nu facem ceva acum, maine poate fi prea tarziu pentru unii dintre ei. Am hotarat sa colind pentru un viitor sanatos pentru acestia”, a declarat Oana Cuzino, gazda emisiunii Ce se intampla doctore? de la Pro TV.

„Mi se pare trist sa nu-ti poti urma visul. Multi copii pierd trenul vietii pentru ca au stat in gara unei copilarii necajite prea mult timp. Au muncit zi lumina, i-au crescut pe frati, au avut grija de gradina si de gospodarie, dar n-au avut sansa sa afle ce domeniu le place mai mult si la ce sunt cu adevarat talentati. Cand eram mica am avut parte de toata sustinerea din partea parintilor si de toate conditiile. Am putut sa invat, sa-mi dezvolt  potentialul si sa-mi urmez visul. Vreau sa contribui la binele din viitorul acestor copii, pentru ca sunt copii buni si harnici, care invata bine si care au aptitudinile necesare pentru a-si implini visele. Cu mult ajutor de la Dumnezeu si cu atat de putin de la noi”
, a declarat actrita Daniela Nane.

“Cred ca e foarte important sa-ti poti urma chemarea in viata. Fiecare dintre noi o are. Insa nu fiecare are sansa sa o descopere. Eu am avut sansa sa cresc intr-un mediu in care m-am putut dezvolta si in care intr-un final sa ajung la Vocea Romaniei. Poate si printre acesti copii saraci din Romania se afla urmatoarea Voce. Insa daca nu-i sprijinim nu o sa aflam niciodata. Ma uit la fetita mea si imi doresc ca ea sa creasca intr-o lume in care totii copii sa poate sa-si atinga potentialul maxim. Voi colinda pentru acesti si pentru viitorul lor”, a declarat Adrian Nour, finalist in ultimul sezon al emisiunii Vocea Romaniei de la Pro TV.

„De cand eram mici ne-am dat seama ca suntem facuti pentru a canta la chitara. Impreuna cu fratii mei, Georgeta si Ionut, si a celor care ne-au sustinut, am muncit si am reusit sa aratam Romaniei ca avem talent si ca putem fi printre cei mai buni. Am castigat toate competitiile de chitara din tara noastra. Dar asta nu se intampla daca cineva nu credea in noi si nu ne sustinea. Acum a venit randul nostru sa-i ajutam pe acei copii care poate intr-o buna zi vor fi viitoarele talente ale Romaniei”, a declarat Stan Zamfirescu. 

“Sarbatorile de iarna sunt un prilej nemaipomenit sa ne aducem aminte de umanitatea din noi, de bunatate pana la urma, de gesturi frumoase fata de semenii nostri. Impreuna cu Pavel Bartos, Cabral, Oana Cuzino, Daniela Nane, Adrian Nour si Trio Zamfirescu, prietenii nostri, familia, colegii si toti ce dragi, am inceput campania „Colindator de Viitor”, ca sa spunem tuturor romanilor ca acesti copii din mediul rural, viseaza si ei sa fie doctori, avocati, pictori, astronauti, etc, ca orice alt copil. Vrem ca printr-un gest simplu, precum colindatul, sa punem cu totii umarul la indeplinirea acestor dorinte”, a declarat Oana Serban, PR  & Communications Manager World Vision Romania.

###
Romania are cei mai saraci copii din UE
Conform studiului “Bunastarea Copilului in Mediul Rural” realizat de World Vision, Romania continua sa aiba cei mai saraci copii din Uniunea Europeana, iar jumatate dintre acestia locuiesc in mediul rural. Copiii de aici provin din familii sarace, cu un singur tip de venit, avand adesea doar alocatia copiilor sau un venit social. Pentru copii din mediul rural, munca si nu joaca sau educatia este preocuparea lor zilnica. Cei mici merg adesea la culcare flamanzi si se simt marginalizati in comunitate si chiar in familia din care provin.
Acelasi studiu mai arata ca saracia acestor copii inseamna: nutritie precara, resurse limitate pentru participarea scolara, acces limitat la servicii, marginalizare, rezultate scolare slabe,  toate acestea avand un impact semnificativ asupra dezvoltarii si evolutiei lor pe tot parcursul vietii. Programul Donator de Viitor isi propune sa schimbe destinele acestor copiii si sa le ofere motive sa spere ca viata lor poate urma un alt curs, diferit de cel al parintilor lor. 

Cum lucreaza World Vision pentru a scoate din saracie copiii Romaniei?
Fundatia World Vision Romania lucreaza impreuna cu comunitatile pentru a rezolva problemele cu care se confrunta acestia astfel incat membrii ei sa devina capabili sa-si ingrijeasca mai bine copiii. Programele World Vision de dezvoltare comunitara se desfasoara pe termen lung, cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Prin parteneriatul cu World Vision, comunitatea se transforma, iar viata copiilor si a familiilor lor se schimba in bine - copiii vor putea ajunge mai usor la scoala, vor avea conditii mai bune de studiu, acces la servicii medicale de calitate si ocazii de a iesi in lume si de a cunoaste alti oameni, iar parintii lor vor avea mai multe oportunitati profesionale si antreprenoriale. 
 

***
Despre World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete. 
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea, in comunitatile rurale unde este prezenta, desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.