O soluție Code for Romania dezvoltată în parteneriat cu Lideri pentru Justiție
și European Law Student Association - ELSA București
Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, lansează secțiunea dedicată Locuirii pe platforma CeZiceLegea.ro, soluție digitală gratuită din Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”, încurajând cetățeanul să se informeze cât mai corect pentru a se simți protejat în spațiul în care locuiește, să înțeleagă și să aplice corect legislația în domeniu, să își exercite drepturile în mod eficient.
Informații esențiale despre drepturi și obligații ca proprietar sau chiriaș, modalitățile legale de a cumpăra, vinde, închiria sau încheia contracte de comodat pentru locuințe: acestea sunt câteva dintre cele mai importante teme atinse pe noua secțiune de Locuire de pe platforma CeZiceLegea.ro.
Utilizatorii află cum:
- să își cunoască drepturile și obligațiile ca proprietari sau chiriași;
- să cumpere un imobil în condiții legale, inclusiv documentația necesară și procedurile implicate;
- să vândă un imobil, inclusiv actele de care au nevoie și responsabilitățile lor ca vânzători;
- să închirieze un imobil, inclusiv încheierea unui contract de locațiune și drepturile și obligațiile lor ca chiriași sau proprietari;
- să încheie un contract de comodat și să înțeleagă drepturile și obligațiile acestuia;
- să gestioneze relația cu asociația de proprietari, inclusiv drepturile, obligațiile și procedurile implicate;
- să obțină informații relevante despre vulnerabilitate seismică, înregistrarea în cartea funciară, plata utilităților și altele pentru o locuință sigură și legală.
Soluția dezvoltată în parteneriat cu Lideri pentru Justiție și European Law Student Association - ELSA București, CeZiceLegea.ro nu se adresează doar cetățenilor români, ci și cetățenilor altor state UE sau SEE, precum și ucrainenilor și altora care locuiesc sau lucrează în România. De aceea, ea este disponibilă în limba română, engleză, ucraineană și rusă.
„Secțiunea dedicată Locuirii de pe platforma CeZiceLegea.ro reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării cunoașterii și a conștientizării drepturilor cetățenilor în ceea ce privește locuința lor. Ne dorim să îi ajutăm pe români să se simtă protejați și să aibă încredere în interacțiunea cu autoritățile și cu ceilalți actori din domeniul imobiliar. Cu sprijinul partenerilor noștri, suntem dedicați misiunii noastre de a face informația accesibilă și de a contribui la o societate mai transparentă și mai justă”, arată Olivia Vereha, cofondator și Director of Product Code for Romania.
Noua secțiune de pe platforma CeZiceLegea.ro completează seria de explicații și informații pe înțelesul tuturor, simple și detaliate, a tuturor pașilor pe care cetățenii îi au de făcut pentru a gestiona legal cele mai importante evenimente ale vieții: naștere, studii, căsătorie, deces, angajare, demisie, drepturile și obligațiile elevilor sau lista universităților la care te poți înscrie în România, dar și chestiuni legate de participarea civică.
CeZiceLegea.ro își propune să acopere toate evenimentele de viață cu care se poate confrunta un cetățean, astfel că platforma se află în continuă extindere.
Din seria soluțiilor dedicate legislației pe înțelesul tuturor, CeZiceLegea.ro este a doua platformă ce vine să sprijine relația cetățeanului cu autoritățile și demersurile legale uzuale. Prima este LegeaPeBune.ro, care aduce legea mai aproape de oameni prin accesibilizarea conceptelor legale, traducând și simplificând termenii specifici pe înțelesul tuturor cetățenilor. #LegeaPeBune permite și publicului să contribuie cu definiții care apoi sunt validate de experți și adăugate în platformă.
Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000
CeZiceLegea.ro și LegeaPeBune.ro fac parte din seria de soluții digitale ce răspund la probleme actuale ale românilor, soluții create de Code for Romania într-o campanie fără precedent: 12 soluții în 12 săptămâni, lansate până la sfârșitul anului 2023. „Noi nu mai așteptăm «până la anul». Nu mai putem aștepta după alții. Rezolvăm o problemă a României în fiecare săptămână. Alătură-te celor care nu se mai așteaptă decât pe ei înșiși” a fost îndemnul campaniei fără precedent prin numărul de soluții digitale gratuite lansate într-un timp scurt, având ca beneficiari toți cetățenii României. Din 10 octombrie 2023, în fiecare săptămână, Code for Romania a lansat câte o nouă soluție gratuită cu care își propune să creeze o Românie mai bună prin tehnologie:
Acasă, în Siguranță, SanatateaMintala.ro, Resource & Volunteer Management (RVM), LegeaPeBune.ro, CeZiceLegea.ro, PTSD Coach Pshychological Help, CentrulDeSanatate.info, SectiiDePolitie.ro, NGO Hub, VIC, Sunrise - stopviolenteidomestice.ro și How to NGO.
Ne dorim să menținem toate aceste soluții gratuite oricât va fi nevoie de ele în societatea românească. Prin urmare, voluntarii, prietenii, partenerii organizației, dar și cei care nu ne cunosc încă sunt chemați să ni se alăture și să sprijine inițiativele organizației, popularizând și susținând dezvoltarea de soluții digitale pentru România:
Suntem 3000 de oameni care am înțeles că noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
Avem nevoie de încă 3000 de oameni care nici ei nu vor să mai aștepte.
3000 de oameni care sunt gata să ni se alăture cu o donație de 4 euro pe lună.
Trimite cuvântul PUTEM prin SMS la 8864 și donează 4 euro lunar către Code for Romania sau invită pe cineva să facă asta.
Noi suntem cei pe care i-am tot așteptat.
#PUTEM3000
***
Code for Romania este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3.000 de ingineri voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește gratuit infrastructura digitală de care România are nevoie. Misiunea organizației: să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei. Până acum, Code for Romania a dezvoltat 58 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina. Aceste soluții au sprijinit până acum peste 20 de milioane de oameni.